Mer

  Nedsablingen av Ben Carson

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

  I Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp kan du blant annet lese om hvordan Donald Trump bidro til den anerkjente nevrokirurgens fall.

  Ikke-politikeren hadde ledet på meningsmålingene i Iowa i slutten av oktober og starten av november 2015, inntil han ble nedsablet av Trump.

  «Hvor dumme er egentlig folket i Iowa?» sa Trump, som deretter stilte spørsmål ved Carsons religiøse tro, sa han hadde mindre energi enn Jeb Bush, snakket om Carsons problemer i oppveksten og sa at han ikke hadde egenskapene til å lede noe som helst. Carson falt jevnt og trutt på meningsmålingene fram til valgdagen 1. februar.

  På valgdagen ble det rapportert at Carson kom til å dra hjem til Florida etter Iowa framfor å dra rett til New Hampshire, noe som raskt førte til spekulasjoner om at han kom til å gi seg. Det var ikke tilfellet, men Cruz-kampanjen hev seg rundt.

  De ringte støttespillerne sine umiddelbart.

  «Hei», begynte telefonbeskjeden. «Dette er Cruzkampanjen med siste nytt: Dr. Ben Carson kommer til å suspendere valgkampaktivitetene sine etter kveldens caucusvalg. Vær så snill og del disse nyhetene med folk som støtter Carson, og be dem om å støtte Ted i stedet. Takk. God kveld.»

  Ben Carsion i spinnrommet etter den første tv-debatten i 2016-sirkuset. Cleveland, Ohio, 6. august 2015. Foto: Are Tågvold Flaten.

  Carson tok til slutt fjerdeplassen med 9,3 prosent av stemmene, omtrent det meningsmålingene hadde vist på forhånd. Episoden bidro imidlertid til å legge en demper på oppsvinget Cruz kunne fått etter Iowa. Ben Carson krevde en unnskyldning, mens Donald Trump trakk fram episoden som et eksempel på at Ted Cruz hadde stjålet valget. «Ted Cruz vant ikke Iowa, han stjal det ulovlig», tvitret Trump. «Det er derfor meningsmålingene tok så feil, og det er derfor han fikk flere stemmer enn forventet. Dårlig!» Trump krevde nyvalg.

  Telefonbeskjeden fra Cruz-kampanjen irriterte Carson og hans nærmeste i dagene og ukene som fulgte. I Sirkuset får du blant annet høre historien om da Ted Cruz prøvde å skvære opp med Carson. I et skap i South Carolina. Boka er tilgjengelig her på AmerikanskPolitikk.no.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også