Kandidatene i Georgia er Jon Ossoff (D) og Karen Handel (R).

Oppdatert 21.6: Tidligere adminstrasjonsminister Karen Handel (R) tok en grei 52 – 48 seier i Georgia i natt, mens tidligere delstatsrepresentant Ralph Norman (R) vant en overraskende knapp 51 – 48 seier i South Carolina.

Natt til onsdag er det avgjørende runder i suppleringsvalgene til Georgias 6. og South Carolinas 5. kongressdistrikt.

Både i Georgia og i South Carolina stenger valglokalene kl 01:00 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen i Georgia her.

Jon Ossoff

I Georgia kom filmskaper og tidligere kongressrådgiver Jon Ossoff (D) svært nær å vinne allerede i første runde i april, med 48%. Siden det har han samlet inn enda mer penger, men som forrige gang kommer nesten alt fra kilder utenfor distriktet. Som i april er den demokratiske basen oppildnet til kamp mot president Donald Trump, og forsøkene på å ‘nasjonalisere’ dette kongressvalget har lyktes brukbart. Ossoff har et heller tynt resume, og er trolig helt avhengig av at denne taktikken holder helt inn.

Karen Handel

Republikanerne nominerte tidligere administrasjonsminister Karen Handel, som tok 20% i april. Etter at partiet nå har samlet seg om en kandidat, har pengeflommen tiltatt, og det er mulig at nestenseieren til Ossof i første runde har satt en støkk i de republikanske velgerne, som i utgangspunktet er i klart flertall i distriktet. Handel må trå varsomt mellom de mange suburbane republikanerne som misliker Trump og de ihuga tilhengerne som knapt vil høre på noe kritikk.

Ossof kom nærmere seier enn jeg hadde trodd i april, men jeg har fortsatt en anelse om at republikanerne vil samle seg om sin kandidat og at Handel ror dette i land. Svakt republikansk.


I South Carolina ble det femte kongressdistriktet ledig da kongressmann Mick Mulvaney (R) ble budsjettdirektør i februar. Du kan følge opptellingen her.

Ralph Norman

Republikanerne nominerte entreprenør og tidligere delstatsrepresentant Ralph Norman (f.1953). Han vant et meget jevnt primærvalg med bare litt over 200 stemmer, men har klart å samle partiet bak seg. Norman har samlet inn godt med penger og kan dessuten greit finansiere egen valgkamp om nødvendig. I valgkampen har han i stor grad fokusert på økonomi og behovet for lave skatter og fiskal disiplin.

Archie Parnell

Demokratene nominerte tidligere skatteadvokat for Goldman Sachs, Archie Parnell. Han har fortsatt å samle inn greit med penger, men dette distriktet er langt mindre mottagelig for anti-Trumpretorikk enn GA-6 og en demokratisk seier her ville være en stor overraskelse – også for det demokratiske partiet, som knapt har løftet en finger for å hjelpe.

Trygt republikansk.