Jason Chaffetz er lei av Kongressen.

Oppdatert 17.6: Tidligere delstatsrepresentant Chris Herrod vant konventet og møter advokat Tanner Ainge og Provos borgermester John Curtis i primærvalget 15. august. Demokratene nominerte lege Kathryn Allen.

Lørdag kveld avholder både demokratene og republikanerne sine nominasjonsmøter foran primærvalgene til Utahs 3. kongressdistrikt.

Distriktet inkluderer mesteparten av de østlige og sørøstlige delene av staten, inkludert Provo og deler av Salt Lake City. Det blir frem til 30. juni representert av lederen for Husets kontrollkomite, republikaneren Jason Chaffetz. Han har valgt å levere sin oppsigelse, etter sigende for å kunne tilbringe mer tid med familien, men det mumles om en fremtidig kommentatorjobb for Fox News.

Valgansvarlig: Spencer Cox

Utah har særs vage regler for suppleringsvalg, og har faktisk ikke avholdt noen siden begynnelsen av 30-tallet. Delstatsforsamlingen var igang med å utarbeide retningslinjer for slike valg, men hadde ikke kommet særlig langt. Viseguvernør Spencer Cox (R), som er delstatens valgansvarlige, valgte derfor å benytte de særs vide fullmakter han var gitt av loven og utlyste et suppleringsvalg 7. november, med primærvalg 15. august.

I denne staten har det i mange år vært vanlig at partiene har nominert ved partimøter; såkale konventer. Primærvalg har kun vært gjennomført dersom ingen har oppnådd minst 60% av delegatene på partimøtet, og da kun mellom de to med flest stemmer. I dette suppleringsvalget vil partimøtene imdlertid kun produsere en eneste kandidat, uavhengig av marginen.

Stiller ikke lørdag: Tanner Ainge

Forut for 2016-syklusen ble det dessuten vedtatt endringer som gjør at det nå er mulig å fremtvinge valg ved å samle inn underskrifter. I dette valget var minstekravet 7.000 gyldige underskrifter, levert innen 12. juni; det var det imidlertid bare to stykker som klarte. Den ene var den velstående advokaten og forretningsmannen Tanner Ainge (mer om ham i august), som leverte nesten 9.000.

John Curtis

Den andre er forretningsmann og borgermester i Provo, John Curtis, (f.1960). Han ble valgt til borgermester i 2009 og har alt gjort det klart at han ikke stiller til gjenvalg. Som leder av delstatens tredje største by er han godt kjent, trolig bedre enn noen av de andre. Det kan være av betydning i et valg med såpass korte tidsfrister som dette, og han leverte inn imponerende 15.000 underskrifter. Det kan dog holdes imot ham at han skiftet parti og var demokrat fra 2000 til 2006 og det er heller ikke spesielt populært at han har valgt å samle inn signaturer (det ses på som en underkjennelse av nominasjonsmøtets betydning). Politisk er han en standard konservativ, men som borgermester har han utviklet en viss pragmatisme og han har gjort et poeng av at han ikke stemte på Trump i 2016. Han har trolig ikke de største sjansene på et konvent bestående av de ideologisk rettroende.

Brad Daw

Dernest har vi delstatsrepresentant og dataingeniør Brad Daw (f.1963). Han ble første gang valgt til delstatshuset i 2004, men tapte nominasjonen i 2012. Han tok den tilbake i 2014. På 90-tallet var Daw partileder i hjemfylket, så han har en viss organisatorisk erfaring også. I det sivile jobber han for Adobe. Daw må regnes som en seriøs kandidat, men blir trolig for anonym til å nå helt opp; hans største mulighet ligger trolig i at en av de større forhåndsfavorittene blir slått ut tidlig og havner på ham som kompromisskandidat.

Jernkvinne: Margaret Dayton

En politiker med større mulighet er trolig delstatssenator og tidligere sykepleier Margaret Dayton (f.1949), som er det lengstsittende kvinnelige medlem av delstatsforsamlingen noensinne. Hun satt ti år i delstatshuset før hun slo ut en senator i nominasjonen i 2006. Politisk er Dayton sterkt konservativ, med kamp mot abort og unødige offentlige utgifter som merkesaker og lokalt har hun samme oppnavn som Margareth Thatcher: «The Iron Lady». Hun rangeres konsekvent blant Utahs mest konservative delstatssenatorer, noe som kan gi henne en fordel på et konvent, der deltagerne gjerne er mer konservative enn velgerne som helhet. Mot henne kan det innvendes at hun er litt vel gammel til å starte en kongresskarriere.

Næringsvennlig: Deidre Henderson

Den kanskje største favoritten er imidlertid delstatssenator og tidligere forretningskonsulent Deidre Henderson (f.1974). Hun ble først valgt inn i delstatssenatet i 2012 og startet sin politiske karriere som valgkampmedarbeider for Chaffetz da han første gang stilte til Kongressen i 2008. Hun regnes for kanskje den mest libertarianske av delstatssenatorene og har kjempet for åpenhet i forvaltningen og forenkling for næringslivet. Hennes relativt unge alder og presentable ytre er neppe ulemper.

Trumpvennlig: Chris Herrod

Den siste av de viktigste kandidatene er eiendomsutvikler og tidligere delstatsrepresentant Chris Herrod (f.1965), som i 2007 ble oppnevnt til et sete i delstatshuset, en jobb han fikk foran før nevnte Curtis. Herrod gikk ut av Huset i 2012 for å stille mot senator Orrin Hatch, men ble slått ut allerede på konventet. I 2016 lanserte han en intern utfordring mot delstatssenator Curt Bramble – samme mann Curtis tapte mot som demokrat i 2000. Politisk har Herrod særlig gjort seg bemerket med en hard linje mot ulovlig innvandring og en generelt uvøren språkbruk, men han har nå i det minste klart å gjøre seg litt kjent.

Ikke yrkespolitiker: Debbie Aldrich

En outsider med en liten mulighet til å gå videre, er flyvertinne, skribent og aktivist Debbie Aldrich (f.1957). Hun har vært aktiv i lokalpressen og er leder for en lokal vennegruppe for Israel. Politisk virker hun forholdsvis Trumpvennlig. Igjen, konventet består av delegater et godt stykke til høyre for den jevne velger, og det er mulig – om enn ikke sannsynlig – at tilstrekkelig mange av dem ønsker noen de kan identifisere seg mer med enn en yrkespolitiker. I så fall har Aldrich en sjanse.

Utfordret Chaffetz: Damian Kidd

Den andre outsideren er advokat og tidligere kongressrådgiver Damian Kidd (f.1976), som lanserte sitt kandidatur mot Chaffetz for 2018 allerede i januar, men som nå altså får en tidligere sjanse til å vinne setet. Hans eneste politiske erfaring er som kongressrådgiver for daværende representant (nå senator) Mike Crapo fra Idaho.

De øvrige kandidatene er forsvarskontraktør Paul Fife, aktivist og veiassistent Keith Kuder, advokat og veteran Stewart Peay (som har fått støtte av Mitt Romneys kone Ann Romney, som er tante til Peays kone) og endelig skattefunksjonær Shayne Row. Ingen av dem levnes store sjanser, men det skal understrekes at konventer er svært vanskelige å forutsi; en god eller dårlig valgtale kan snu stemningen radikalt.

Demokratene avholder sin nominasjon samme dag og på omtrent samme tidspunkt som republikanerne. De har til sammenligning bare 3 kandidater.

Overveldende favoritt: Kathie Allen

Den overveldende favoritten er lege Kathie Allen (f.1953), som har samlet inn desidert mest cash; nesten 700,000 dollar. Hun har vært aktiv i delstatens legeforening i over 25 år og hatt flere toppverv der. Hun hadde egentlig tenkt å utfordre Chaffetz i 2018, og hadde samlet inn over en halv million dollar til det formål.

Allen har et solid økonomisk og organisatorisk forsprang på de to andre demokratene, som er helsearbeider og aktivist Ben Frank og biolog og miljøaktivist Carl Ingwell. De har prøvd å få oppmerksomhet gjennom å kritisere Allen for hennes finansielle overmakt, men lite tyder på at de får noe gjennomslag.