Morgenkaffen torsdag 15. juni: Republikansk toppolitiker skutt av Trump-motstander

God morgen! Det er torsdag 15. juni, tilstanden til republikaneren Steve Scalise er kritisk etter gårsdagens skyteepisode, og Mor­gen­kaffen er servert.

«An attack on one of us is an attack on all of us.»

Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) talte i Representantenes hus i etterkant av gårsdagens skyteepisode.

DAGENS

1. Republikansk toppolitiker skutt av Trump-motstander

Dramatiske scener utspilte seg på en baseballbane i Alexandria, Virginia, onsdag morgen rett over klokken 07.00 lokal tid. Republikanske kongressmedlemmer trente til den årlige baseballkampen og partioppgjøret mot det demokratiske partiet da en mann, senere identifisert som James T. Hodgkinson III, begynte å skyte med gevær mot politikerne. Fem personer ble såret i angrepet.

Republikanernes innpisker i Representantenes hus, Steve Scalise (R-Louisiana, 1. distrikt) ble skutt i hoften. Politikeren ble operert kort tid etter og tilstanden hans blir, natt til torsdag norsk tid, beskrevet som kritisk. Konservative Scalise innehar den tredje høyeste stillingen i Representantenes hus. Som innpisker svinger han partipisken og sørger for orden i republikanernes rekker under avstemninger i Huset. I tillegg til Scalise ble to sikkerhetsvakter fra Kongressen, en kongressansatt og en lobbyist såret. Tre av disse er utskrevet fra sykehus, mens tilstanden lobbyisten Matt Mika også er kritisk etter at han ble skutt i brystet.

Gjerningsmannen ble drept under en skuddveksling med de sårede sikkerhetsvaktene, og det antas at angrepet var politisk motivert. Flere har påstått at skytingen var rettet spesifikt mot det republikanske partiet, en påstand som er sentral i FBIs etterforskning av hendelsen. Blant annet uttalte representant Rodney Davis (R-Illinois, 13. distrikt) at voldshandlingen på mange måter er et resultat av den hatefulle politiske retorikken som preger Capitol Hill. Hodgkinson var en aktiv motstander av president Donald Trump og det republikanske partiet, noe han uttrykte på sosiale medier. Han var medlem av en rekke anti-republikanske Facebook-grupper, og kalte president Trump en «forræder» og at det er på tide å «Destroy Trump & Co» i en statusoppdatering. For tre dager siden publiserte Hodgkinson følgende på Facebook:

«I Want to Say Mr. President, for being an ass hole you are Truly the Biggest Ass Hole We Have Ever Had in the Oval Office».

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) fordømte angrepet i Senatet etter at det ble kjent at Hodgkinson arbeidet frivillig for Sanders’ presidentkampanje i fjor. I uttalelsen fremhevet Sanders blant annet at «real change can only come about through nonviolent action». Kongressmedlemmers reaksjoner på angrepet har i stor grad vært preget av samhold. I Representantenes hus mottok speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og mindretallsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) applaus for sine samlende taler.

Dette er den første store skyteepisoden i Trumps presidentskap og således en viktig test for hvordan Trump håndterer nasjonale kriser. I sin første offisielle uttalelse etter episoden, la presidenten vekt på viktigheten av å stå samlet som nasjon. Han hyllet også sikkerhetsvaktenes innsats som trolig avværget en langt mer blodig onsdag i Virginia. Presidenten selv har blitt hyllet for sin avmålte reaksjon som var strippet for kritikk mot meningsmotstandere.

“We may have our differences, but we do well, in times like these, to remember that everyone who serves in our nation’s capital is here because, above all, they love our country.”

De apolitiske umiddelbare reaksjonene til tross, onsdagens episode vil trolig fyre opp den evige debatten om våpenkontroll. Onsdag var en høring i Representantenes hus angående et lovforslag som vil myke opp våpenlovgivningen planlagt. Seansen ble, naturlig nok, utsatt. Det samme ble en rekke andre avstemninger i Kongressen, samt presidentens og visepresidentens planlagte gjøremål. Det er ventet at dagens tradisjonsrike baseballkamp mellom demokrater og republikanere i Kongressen vil bli spilt som planlagt. Les mer.

2. Trump under etterforskning for «obstruction of justice»

Ifølge anonyme kilder skal president Donald Trump være under FBI-etterforskning for såkalt «obstruction of justice». Spørsmålet er om presidenten bevisst har forsøkt å hindre FBIs etterforskning av mulige forbindelser mellom hans valgkampanje og Russland. Dersom det finnes bevis på at dette er tilfelle, må Kongressen ta stilling til om de ønsker å stille presidenten for riksrett.

Spesialetterforsker Robert Mueller leder etterforskningen av presidenten som skal ha startet kort tid etter at tidligere FBI-direktør James Comey fikk sparken i starten av mai. Forrige uke bekreftet Comey i sitt vitnemål til Senatets etterretningskomité at Trump ikke personlig hadde vært under etterforskning mens Comey ledet etterforskningen.

Frem til nå har etterforskningen dreid seg om hvorvidt Russland påvirket fjorårets presidentvalgkamp og om mulig koordinering mellom Trumps kampanje og Moskva. Dersom onsdagens rapporter stemmer, markerer den personlige etterforskningen av presidentens handlinger en klart ny retning. Ifølge Washington Post, som først rapporterte om utviklingen i saken, har etterretningsdirektør Dan Coats, NSA-direktør Michael Rogers og tidligere visedirektør i NSA Richard Ledgett samtykket i å la seg intervjue i forbindelse med etterforskningen. Lekkasjen har blitt sterkt kritisert av Trumps juridiske medarbeidere. Les mer.

3. Nye sanksjoner mot Russland

Onsdag stemte Senatet for å trappe opp de sanksjonene mot Russland for blant annet innblanding i fjorårets presidentvalg. De nye sanksjonene er en reaksjon mot Russlands støtte til de syriske myndighetene, og er rettet mot en rekke ulike området. I tillegg ble det vedtatt at Kongressen skal kunne blokkere ethvert forsøk på å lette sanksjonene fra president Donald Trump. Dersom Trump-administrasjonen ønsker å lette eller oppheve sanksjonene behøver de nå altså flertall i Kongressen. Avstemningen endte 97-2, der bare senatorene Rand Paul (R-Kentucky) og Mike Lee (R-Utah) stemte mot.

Vedtaket kan bli sett på som en reaksjon på Trumps retorikk og holdning i forhold til Russland. Gjentatte ganger har presidenten og hans nærmeste støttespillere vist lite samarbeidsvilje i etterretningens pågående etterforskning av russisk innblanding i valget og russiske bånd til Trumps valgkampanje. Blant annet har Trump hevdet på Twitter at demokratene har en heksejakt mot ham. Selv om administrasjonen ikke har lettet sanksjonene som ble innført i 2014 etter Russlands annektering av Krim-halvøya, har Trumps holdninger altså gjort det nødvendig med en klar maktbalanserende mekanisme. Før vedtaket blir gjeldende, må det gå gjennom Representantenes hus og til slutt godkjennes av presidenten selv. Prosessen kan imidlertid ende i at Kongressen overstyrer dersom Trump legger ned veto. Det er ventet at det vil være tilstrekkelig tverrpolitisk støtte for dette, som dagens avstemning indikerer. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«The Blurry Line Between Violent Talk and Violent Action» av Peter Beinart (The Atlantic): «Now it’s the GOP’s turn. «I can only hope that the Democrats do tone down the rhetoric,» said New York Republican Congressman Chris Collins after the shooting of House Majority Whip Steve Scalise and five others at an Alexandria, Virginia baseball field. «The rhetoric has been outrageous—the finger-pointing, just the tone and the angst and the anger directed at Donald Trump, his supporters. Really, then, you know, some people react to things like that.» […] Democrats once said much the same thing.» Les mer.

«Why Some Conservatives Don’t Like The House Health Care Bill» av Anna Maria Barry-Jester (FiveThirtyEight): «As a group of Republican senators works behind closed doors to draft new health care legislation to repeal and replace parts of the Affordable Care Act, a somewhat surprising group of dissidents to the GOP effort has emerged: conservative policy wonks.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?