Demokratenes to guvernørkandidater i Virginia: Ralph Northam og Tom Perriello.

I natt er det primærvalg til to av de tre delstatsvervene i Virginia. Det skal nomineres kandidater til guvernør og viseguvernør.

Det er ingen primærvalg til justisministerjobben. Valglokalene i Virginia stenger kl. 01:00, norsk tid og du kan følge opptellingen til guvernørvalget her og viseguvernørvalget her.

OPPDATERING 14. JUNI: Viseguvernør Ralph Northam slo tidligere kongressmann Tom Perriello 56 – 44. Republikanerne nominerte politisk konsulent Ed Gillespie, som tok en syltynn 44 – 43 seier over fylkesråd Corey Stewart, i et valg med mye lavere deltagelse enn det demokratiske.

Clintonvenn: Terry McAuliffe

Demokraten Terry McAuliffe var tidligere føderal partileder og en nær venn og pengeinnsamler for både Bill og Hillary Clinton. Han ble valgt til guvernør i 2011 med et knappere flertall enn ventet, etter at den sittende republikaneren, Bob McDonnell, hadde gjort seg mektig upopulær og var under etterforskning for korrupsjon. Som eneste stat i unionen tillater Virginia guvernøren kun en fireårsperiode av gangen og det er knyttet spenning til begge partiers nominasjon, særlig demokratenes.

Nesten republikaner: Ralph Northam

På demokratisk side ble det lenge antatt at nominasjonen var avgjort til fordel for lege og viseguvernør Ralph Northam (f.1959). Han har bakgrunn som militærlege med majors rang og senere delstatssenator. Northam vant en noe større seier enn McAuliffe i 2013, siden republikanerne nominerte en spinngæern predikant med null politisk erfaring til embetet. Han er en etablert, seriøs kandidat, men som så mange av sitt slag er han neppe av de mest engasjerende og det at han er ganske moderat i økonomiske spørsmål er neppe noe pluss i et primærvalg. Ei heller at republikanerne gjorde et seriøst fremstøt for å få ham til å skifte parti i 2009, og ryktene sier at de nesten lyktes. Northam er imidlertid den mest kjente kandidaten og har samlet inn flest lokale støtteerklæringer og mest penger og anses i noen grad for å være Clintonleirens kandidat. Northam støttes også av Washington Post, en av stadig færre aviser i USA med noen innflytelse.

Progressiv helt: Tom Perriello

Mot ham stiller jurist og tidligere kongressmann Tom Perriello (f.1974), som tidligere har jobbet for flere internasjonale hjelpeorganisasjoner og spesialdomsstoler. Han ble en helt blant de progressive kreftene i partiet da han beseiret den erkekonservative republikaneren Virgil Goode med en syltynn margin i det demokratiske jubelåret 2008. Perriello tapte prompte for en mer moderat motstander i 2010, men har siden vært nevnt som mulig kandidat til hvert eneste verv i Virginia og i år kastet han seg på rett før påmeldingsfristen gikk ut. Hans vinnersjanse er først og fremst knyttet til å få mobilisert venstresiden i partiet og han bør ha en større sjanse, desto lavere valgdeltagelsen blir. Perriello har fått støtte fra Bernie Sanders og flere av Barack Obamas rådgivere.

Northam har ledet på de fleste målinger, men dette blir nok jevnt.

Insidernes insider: Ed Gillespie

På republikansk side stiller tre kandidater. Den mest kjente er utvilsomt Ed Gillespie (f.1961), en tidligere føderal partiformann og rådgiver for president George W. Bush. Han har i tillegg vært partiformann i delstaten og kampanjeleder for bla. guvernør McDonnell. Gillespie driver i dag et lobby- og rådgivningsfirma og hadde sitt første forsøk på å bli folkevalgt da han stilte mot senator Mark Warner i 2014. Han kom sjokkerende nær å slå Warner, og tapte med kun 0.8%. Politisk er Gillespie så ‘insider’ som man kan få blitt, men han har pengene og kontaktene til å bli nominert og han har ledet på alle meningsmålinger.

Lokal Trump-klone: Corey Stewart

En mer populistisk kandidat, dog med folkevalgt erfaring, er juristen Corey Stewart (f.1968), som er fylkesråd i Prince William County og var valgkampleder i Virginia for Donald Trump frem til oktober, da han fikk sparken for å organisere en demonstrasjon utenfor det republikanske partiets hovedkvarter. Han var en av de mange tapende kandidatene til den republikanske nominasjonen til viseguvernør i 2013. Som fylkesråd har han gjort seg bemerket med å gå inn for en streng linje mot illegale innvandrere og en generelt uvøren språkbruk (ikke ulikt en viss president), i tillegg fikk han nasjonal oppmerksomhet da han på Twitter gikk imot at Louisiana skulle fjerne et minnesmerke over en rasistisk maktovertagelse etter borgerkrigen. Målingene tyder på at han tar en svak andreplass, langt bak Gillespie.

Støttes av WaPo: Frank Wagner

Den siste kandidaten er marineingeniør, veteran og delstatssenator Frank Wagner (f.1955), en av de mer konservative medlemmer av delstatsforsamlingen, men allikevel en «establishment’-type. Han solgte båtbyggerfirmaet sitt i 2015 og er i en viss grad i stand til å finansiere egen valgkamp, men har i liten grad gjort det. Wagners kandidatur har faktisk fått støtte på lederplass fra Washington Post, men det er trolig ikke noen særlig fordel i et republikansk primærvalg og han skal få slite med å nå opp mot de to andre.

Trygg seier til Gillespie.


Viseguvernørembetet velges separat i Virginia, og den sittende viseguvernøren går altså for opprykk.

Oppdatering 14. juni: Demokratene nominerte jurist Justin Fairfax, som tok 49% mot 39% for politisk konsulent Susan Platt. Republikanerne nominerte delstatssenator Jill Vogel, som slo kollega Bryce Reeves 43 – 40.

Knapp favoritt: Justin Fairfax

På demokratisk side står kampen mellom tre jurister; knapp favoritt er den tidligere føderale anklageren Justin Fairfax (f.1978), som tapte nominasjonskampen til justisministervervet i 2013 ganske knapt for han som senere ble valgt. Fairfax var tilnærmet ukjent da han begynte den kampen, men han har nå støtte fra flesteparten i delstatspartiet og han har samlet inn mest penger, om enn ikke imponerende mye. Han har ikke lagt ned mye arbeide i partiorganisasjonen, men har, som den eneste fargede i valgkampen, en naturlig base med velgere.

Kan ikke utelukkes: Susan Platt

Hovedutfordrer er trolig politisk konsulent i DC og tidligere stabssjef for daværende senator Joe Biden på 90-tallet, Susan Platt (f.1954). I Virginia har hun bla. ledet valgkampen til tidligere senator Chuck Robb og til tidligere viseguvenør Don Beyer. Hun har samlet inn nest mest cash og dertil fått økonomisk og politisk støtte fra EMILY’S List, som kjemper for å få (demokratiske) kvinner valgt rundt om i landet. Platt er trolig den mest progressive av de tre demokratene (det er i alle fall det inntrykket hun forsøker å gi) og har noe backing fra folk i delstatspartiet, men ikke så mange som Fairfax.

Ligger langt bak: Gene Rossi

Den siste kandidaten er Gene Rossi (f.1956), som var føderal anklager i nesten 30 år og ble landskjent for å bryte opp en stor narkoring. I tillegg har han ført saker som har omhandlet både politisk korrupsjon og mord. Han har imidlertid ligget et godt stykke bak de to andre, både i pengeinnsamling og i politisk støtte. Trolig har mye av den oppmerksomheten han ellers ville fått, blitt stjålet av den mye yngre Fairfax.

Her må Fairfax regnes som knapp favoritt, men Platt har faktisk ligget jevnt med ham på et par målinger og kan ikke utelukkes.

Catfight mot Reeves: Jill Vogel

På republikansk side kjemper tre medlemmer av delstatsforsamlingen mot hverandre. Den som har samlet inn desidert mest cash og er knapp favoritt, er delstatssenator og advokat Jill Holtzman Vogel (f.1970). I tillegg er hun personlig velstående. Hun representerer et ganske pengesterkt distrikt nord i staten, ikke langt fra DC og har hatt en del juridiske jobber både i det føderale maktapparatet og for den republikanske føderale partiorganisasjonen. Politisk er hun ganske tradisjonelt konservativ, men nok den mest moderate av de tre kandidatene. Hun ble valgt inn i delstatssenatet i 2007 og er for tiden sjefsinnpisker for republikanerne der.

Catfight mot Vogel: Bryce Reeves

Delstatssenator og forsikringsagent Bryce Reeves (f.1966) har også samlet inn greit med penger, men ikke så mye som Vogel. Han representerer et distrikt sentralt i Virginia, og som sitt mer rurale distrikt er han mer konservativ enn Vogel. Reeves er veteran, og tjenestegjorde bla. som Army Ranger en periode. Han ble valgt til delstatssenatet i 2011, da han med knapp margin slo ut en demokrat som hadde sittet i nesten 30 år.

Kan snike seg forbi: Glenn Davis

Den tredje kandidaten er delstatsrepresentant og forretningsmann Glenn Davis (f. 1973). Han representerer et distrikt i Virginia Beach, i det sørøstlige hjørnet av staten. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2013 og har gjort seg bemerket med næringsvennlige forslag. Han ligger bak de to andre i pengeinnsamling og støtteerklæringer, men kranglingen dem imellom kan gi ham en åpning og jeg vil ikke bli sjokkert om han sniker seg forbi dem.

Tonen mellom de to delstatssenatorene har nemlig blitt ganske så aggressiv; Reeves har anklaget Vogel for å spre utroskapsrykter om ham og digitale spor leder til hennes adresse. Vogel på sin side hevder hun er blitt hacket. Hvem som snakker sant er umulig å si, og dette racet er nå vidåpent.