Morgenkaffen mandag 12. juni: Trump under ed? Tirsdag er det justisministerens tur til å vitne

God morgen! Det er mandag 12. juni, Trump har omsider anerkjent NATOs artikkel 5, justisminister Sessions er på nytt i Russland-søkelyset, og Mor­gen­kaffen er servert!

«I believe the James Comey leaks will be far more prevalent than anyone ever thought possible. Totally illegal? Very ‘cowardly!’»

President Donald Trump på Twitter.

På fredag sa Trump at han gjerne vitner under er for å forklare sin side av Comey-saken. Vi venter i spenning.

DAGENS

1. Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

Fredag ettermiddag holdt president Donald Trump en pressekonferanse i forbindelse med besøket av Romanias president, Klaus Iohannis. Her understreket Trump at USA står last og brast med NATO og Europa, og at de fullt ut anerkjenner NATOs artikkel 5.

Denne artikkelen sier at et hvert væpnet angrep på én medlemsstat er et angrep på hele alliansen. Da president Trump var i Europa for en drøy uke siden, utelot han å nevne artikkel 5 da han snakket om USAs forhold til NATO.

Dette ledet til kraftige reaksjoner fra Europas ledere, og fikk Tysklands rikskansler, Angela Merkel, til å konkludere med at Europa ikke kunne regne med støtte fra USA i fremtiden.

Det ble spekulert i hvorfor Trump ikke nevnte den obligatoriske delen om artikkel 5. En forklaring kan være hans valgkampløfte om å få Europa til å betale en større del av den militære regningen enn de gjør i dag. Trump vil at NATO-landene i Europa skal forplikte seg til å benytte to prosent av BNP på forsvarsbudsjettet, noe som er en avtale i alliansen. Å ikke nevne det kan derfor ha vært et forhandlingsteknisk knep som skulle få Europa til å verdsette USAs viktige rolle i forsvarsalliansen.

På fredag uttalte likevel Trump at USA er her for å beskytte medlemsstatene, og at dette er derfor USA betaler så mye som de gjør for å kunne opprettholde en styrke som er stor nok til å gjøre dette. Trump gjentok også kravet om at NATO-landene skal betale i henhold til avtalen, og ønsker også tilbakebetaling av tidligere manglende betalinger. Les mer.

2. President Trump utsetter Storbritania-besøk

I kjølvannet av torsdagens katastrofale valg for Theresa May har Trump sagt at han vil utsette et planlagt besøk. May skrev ut nyvalg i april med stor ledelse på meningsmålingene, men tapte tilslutt Torys solide flertall i parlamentet. Trump sa i en teleforsamtale med May at han ikke ville komme på besøk hvis britene ikke støtter at han kommer.

Trump sa at han var nervøs for store protester, nå som støtten til det konservative partiet var minsket.

Avgjørelsen kommer som den siste i en rekke negative utviklinger i «The Special Relationship». Trump har allerede lagt seg ut med Londons ordfører, Sadiq Kahn, etter at han kritiserte ordføreren for manglende lederskap etter terrorangrepet i London 4. juni.

Trump og hans medarbeidere har heller ikke fått utpekt en etterfølger til den nåværende ambassadøren. Woody Johnson, en republikansk donor og eier av New York Jets, er av Trump utnevnt, men det mangler en formell nominasjon. Manglende ambassadørutnevnelser er forøvrig et velkjent tema i Trumps presidentskap, og det er flere andre ambassadørstillinger som nå står ledige.

Den nåværende ambassadøren til Storbritannia, Lewis Lukens, har tatt til motmæle mot Trumps uttalelser om Sadiq Kahn, og støttet Kahns lederskap etter terrorangrepene. Les mer.

3. Jeff Sessions kan ha et tredje uopplyst møte med Russland

Etter tidligere FBI-direktør James Comey vitnet foran Senatets etterrettningskomite på torsdag, kom det frem nye opplysninger om Trump-teamets relasjoner til russerne. Comey nevnte at justisminister Jeff Sessions kan ha hatt et tredje møte med Russland som han ikke har opplyst om.

Dette kommer på toppen av de to andre møtene som angivelig skal ha skjedd i fjor (les om disse her og her). De to første møtene skal ha foregått på våren i fjor, mens det tredje møtet skal ha foregått etter valget. Comey skal ha sagt dette i den lukkede delen av torsdagens høring, og kilder sier til CNN at ambassadøren Sergej Kislyak, som Sessions angivelig skal ha møtt, kan ha overdrevet hvorvidt det var et møte eller ikke.

Sessions vitner i Senatet på tirsdag. Les mer.

VALGSNACKS uke 23

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Aller først: Det er primærvalg i Virginia natt til onsdag; egen sak kommer mandag morgen og i morgenkaffen tirsdag. Dessuten er det nominasjonsmøter for Utahs 3. distrikt på lørdag, en egen sak kommer i løpet av fredag.

Pennsylvania senator: Forretningsmann Paul Addis (R) vil stille mot senator Bob Casey Jr. (D) neste år. Addis har penger nok til å i det minste delfinansiere egen valgkamp.

Alabama 5. distrikt: Tidligere byadvokat for Huntsville, Peter Joffrion, stiller til dette setet for demokratene. Joffrion sier avgjørelsen om å stille til setet er uavhengig av om kongressmann Mo Brooks (R) blir valgt til Senatet i suppleringsvalget senere i år.

California 34. distrikt: Suppleringsvalget tirsdag ble vunnet av delstatsrepresentant Jimmy Gomez (D), som tok 60%.

Florida 2. distrikt: Tidligere fylkesråd i Leon County, Bob Rackleff (D) stiller mot kongressmann Neal Dunn i 2018. Dette setet ble gjort betydelig mer republikansk av delstatens Høyesterett i 2016, noe som førte til at daværende representant Gwen Graham (D) avsto fra å stille.

Florida 27. distrikt: Delstatsrepresentant David Richardson (D) stiller til dette åpne setet i 2018.

Georgia 6. distrikt: Landmark er ute med en måling som gir demokrat Jon Ossoff en 50 – 47 ledelse på republikaner Karen Handel, mens avisen Atlanta Journal-Constitution har en måling som gir Ossoff en betydelig større 51 – 44 ledelse.

Minnesota 1. distrikt: Tidligere delstatssenator Vicki Jensen er første demokrat til å erklære seg som kandidat til dette åpne setet.

Alabama guvernør: Predikant Scott Dawson, som er en populær gjest på delstatens diverse radio- og TV-show, stiller til guvernør som republikaner.

Alabama justis: Fungerende justisminister Steve Marshall (R), som ble oppnevnt som erstatter for nåværende senator Luther Strange, stiller til valg i 2018.

Arizona guvernør: Delstatssenator Steve Farley (D) stiller til guvernør i 2018.

Florida justis: Tidligere dommer Ashley Moody (R) har meddelt at hun stiller til justisminister i 2018 og fikk umiddelbart støtte fra avtroppende justisminister Pam Bondi (R).

Kansas guvernør: Administrasjonsminister Kris Kobach (R) stiller til guvernør i 2018. Avgjørelsen kommer ikke som noen overraskelse, men den stridbare Kobach kommer til å sørge for at demokratenes kandidat vil ha flust med penger fra hele USA til å drive valgkamp dersom han blir nominert.

Maine guvernør: Tidligere sosialråd Mary Mayhew (R) stiller til guvernør for republikanerne. Mayhew anses som en politisk alliert av avtroppende guvernør Paul LePage (R).

New Jersey guvernør: Det demokratiske primærvalget på tirsdag ble vunnet av investor og tidligere ambassadør til Tyskland, Phil Murphy, med 48%. Det republikanske ble vunnet av viseguvernør Kim Guadagno, med 47%.

Texas lokal: Borgermestervalget i El Paso lørdag endte med seier til tidligere delstatsrepresentant Dee Margo (R), som tok 57% mot forretningsmann David Saucedos (R) 43%.

Texas lokal: Borgermestervalget i San Antonio lørdag endte med seier til det uavhengige bystyremedlemmet Ron Nirenberg (Uavh.), som slo sittende borgermester Ivy Taylor (D) 54 – 46.

DAGENS LESESTOFF

«Inside Trump’s war on regulations» av Andrew Restuccia & Nancy Cook (Politico): «If successful, these efforts could represent the most far-reaching rollback of federal regulations since Ronald Reagan’s presidency, especially if Trump’s proposed budget cuts make it hard for a future Democratic president to reaccelerate the rule-making apparatus. But Trump’s retrenchment faces multiple obstacles, including his slow pace in naming political appointees and his team’s overall inexperience in navigating the federal bureaucracy»

«The Roots Of A Failing War Against Extremism, At Home And Abroad» av Robin Simcox (WarOnTheRocks): « Governments across the world are aware of the need to win the war of ideas with Islamism. However, many governments in the West have chosen to prosecute this war very timidly»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.