Morgenkaffen fredag 9. juni: Det viktigste fra Comey-høringen

God morgen! Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet torsdag foran Senatets etterretningskomite, AMPOLCAST er ute med en Ekstra-utgave, og Morgenkaffen er servert!

«I was honestly concerned that he might lie.»

James Comey om hvorfor han tok detaljerte notater etter samtalene med president Trump.

DAGENS

1. Comey vitnet i Senatet

Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet torsdag i Senatets etterretningskomite. Her ble han stilt spørsmål om sine samtaler med president Trump i forbindelse med Russland-saken. Dette er første gang Comey snakker offentlig etter at han fikk sparken som FBI-direktør av Trump 9. mai, og det var knyttet stor spenning til hans uttalelser.

Comey fortalte under høringen at han fikk sparken på grunn av hans Russland-etterforskning, og viste til presidentens egne ord. Han ville imidlertid ikke si om han mener at Trump er skyldig i hindring av rettferdighet («obstruction of justice»). Han gjorde det også klart at Trump ikke hadde bedt ham om å stoppe Russland-etterforskningen.

Trump slapp likevel ikke unna Comeys kritikk. På spørsmål om Trumps påstand om at Comey skal ha hatt lav tillit innad i FBI og at det derfor var nødvendig å sparke ham, var Comey klar i sin tale: «Those were lies. Plain and simple», sa han. Sarah Huckabee Sanders, pressetalskvinne i Det hvite hus, sa på spørsmål om presidenten hadde løyet, at «jeg kan definitivt si at presidenten ikke er en løgner, og for å være ærlig, er jeg fornærmet over det spørsmålet.» Fungerende FBI-direktør, Andrew McCabe, har tidligere avvist at Comey ikke hadde tillit blant de ansatte i FBI.

Comey sa under høringen at han ble forvirret og bekymret over at Trump hadde endret sin begrunnelse for sparkingen. Det hvite hus hevdet først at Trump sparket Comey basert på anbefaling fra visejustisminister Rod Rosenstein. Trump sa derimot i et intervju med NBC at han allerede hadde bestemt seg for å sparke Comey da Rosenstein kom med sin anbefaling, og at Russland-etterforskningen, som Comey ledet, var en medvirkende årsak.

Comey hadde til sammen ni personlige samtaler med Trump før han fikk sparken, tre møter ansikt til ansikt og seks samtaler på telefon. På spørsmål fra komiteens nestleder, senator Mark Warner (D-Virginia), bekreftet Comey at han tok detaljerte notater etter møtene med Trump. Allerede etter deres første møte 6. januar, bestemte Comey seg for å loggføre møtene. Han begrunnet dette med en kombinasjon av flere faktorer: de gjeldende omstendighetene, temaet for samtalene og personen han hadde med å gjøre. Dette var noe han ikke hadde følt behovet for å gjøre etter samtaler med George W. Bush og Barack Obama, sa han. Comey fortalte at han var bekymret for at Trump skulle lyve om samtalene deres. Trump har tidligere skrevet på Twitter at «James Comey bør håpe at det ikke finnes noen opptak fra våre samtaler.» Da Comey ble spurt om dette under høringen sa han «Lordy, I hope there are tapes,» og virket sikker på at han ville komme godt ut av det dersom disse angivelige opptakene skulle bli offentliggjort.

Sentralt i høringen var et møte mellom Trump og Comey i Det ovale kontor 14. februar. Trump ba da alle unntatt Comey forlate rommet så de to kunne snakke om etterforskningen av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Trump skal ha sagt til Comey: «I hope you can see your way clear to letting this go, to letting Flynn go. He is a good guy. I hope you can let this go.» Dette sitatet var opphav til forskjellige oppfatninger i etterretningskomiteen. Mens demokratene så på utsagnet som en ordre om å legge Flynns Russland-forbindelser til side, tolket republikanerne det som en mer uskyldig forespørsel. Comey selv fant situasjonen foruroligende, og sa at han opplevde det som «et direktiv.» Comey sa videre at FBI anser samtalen for å være av «investigative interest.» I denne forbindelse gikk Donald Trump Jr. ut på Twitter for å forsvare sin far:

Comey avslørte under høringen at han hadde jobbet for å få en spesialetterforsker til å granske Russland-saken. Han gjorde dette på et noe oppsiktsvekkende vis: ved å be en venn lekke notatene han hadde gjort etter samtalene med Trump. Lekkasjen førte til en artikkel i New York Times 16. mai der Comeys notater ble brukt som kilde, og dagen etter ble Robert Mueller oppnevnt som spesialetterforsker. Etter høringen anklaget Trumps advokat, Marc Kasowitz, Comey for å ha lekket informasjon ulovlig fra fortrolige samtaler med presidenten, og sa at de vil la de ansvarlige myndigheter avgjøre om dette skal etterforskes.

Comey fortalte under høringen at han har levert sine notater til spesialetterforsker Mueller. Det er opp til Mueller å bedømme om Trump er skyldig i «obstruction of justice.» Det er ingen garanti for at Mueller vil etterforske presidenten, men det antas at han vurderer Comeys mye omtalte notater. Les mer.

2. Ryan forsvarer Trump etter Comey-høringen

Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), uttrykte torsdag sin støtte til presidenten etter høringen om Comey i Senatet. Han sa om presidentens kommunikasjon med den tidligere FBI-direktøren, at Trump er «new at this,» og antydet at hans handlinger må forstås i lys av dette. Ryan sa også at han forsto Trumps frustrasjon når det gjelder Russland-granskingen. Han viste til at Comey bekreftet at Trump selv ikke var under etterforskning – i alle fall ikke mens Comey var i FBI. «When the FBI director tells him on three different occasions he is not under investigation, yet the speculation swirls around the political system that he is, that’s frustrating,» sa Ryan.

Ryans respons er i tråd med hans tidligere uttalelser når det gjelder Russland-saken. Selv om Ryan på et punkt var en av republikanerne som kritiserte Trumps kontroversielle kommentarer og handlinger, har han vært positiv til presidenten etter valget. Ryan sa at det alltid bør være uavhengighet mellom Det hvite hus og FBI. Noe som kan forklare samtalene mellom Trump og Comey kan være at Trump enda ikke vet hvordan han skal bruke «de riktige kommunikasjonskanalene,» uttalte Ryan. Les mer.

Ekstra! fra AMPOLCAST: James Comey-høringen

James Comey har vitnet i Senatets etterretningskomité og vi byr på første Ekstra-utgave av AMPOLCAST, med egen introlåt og det hele. Vi diskuterer den tidligere FBI-direktørens vitnemål, spiller av noen av høydepunktene fra høringen, og snakker om veien videre for etterforskningen. Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten. Du hører den i podkastappen din, her, eller her:

DAGENS LESESTOFF

«Comey testimony shifts focus to Trump» av Dan Balz (Washington Post): «For the first time in the long investigation into Russia’s interference in the 2016 election and questions about possible collusion by associates of President Trump’s campaign, the focus has moved inside the White House and, specifically, to questions about the president’s conduct in office.» Les mer.

«James Comey’s Testimony: ‘Comey Was Playing Chess'» av Emily Bazelon og Elizabeth Goitein (New York Times): «Now that the public hearing is over, let’s think about what Comey accomplished today. His probity and patriotism and commitment to public service were on full display. He backed up his growing and, eventually, deep-seated suspicion of the president. He refrained from drawing a conclusion about obstruction of justice, while underscoring the gravity of what’s at stake for the Russia investigation and for the rule of law. I know Trump defenders will continue trying to wave it all away — it’s already becoming clear how they want to do so — but Comey keeps making it harder for them.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.