Den andre guvernørperioden har vært hard for Chris Christie.

Natt til onsdag er det nominasjon til det eneste valgte delstatsvervet i New Jersey, guvernørvervet. I tillegg er det andre runde i Californias 34. kongressdistrikt.

Valglokalene i New Jersey stenger 02:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

OPPDATERT 7.6: Viseguvernør Kim Guadagno (47%) og aksjemegler Phil Murphy (48%) vant sine respektive nominasjoner og møtes i november til endelig dyst.

I 2013 ble guvernør Chris Christie (R) gjenvalgt med over 60% av stemmene i demokratiske New Jersey og republikanerne var overlykkelige. Veien mot presidentnominasjonen og Det hvite hus lå åpen. Siden dengang har imidlertid skandaler sendt oppslutningen til bunns og det republikanske partiet valgte en politisk novise fremfor ham som presidentkandidat. Han forlater jobben med en oppslutning på 20-tallet.

Vil bli kalif istedet for kalifen: Kim Guadagno

Republikanerne har dog ikke helt gitt opp håpet om å holde guvernørembetet i delstaten og to seriøse kandidater kjemper om nominasjonen. Favoritten er jurist og viseguvernør Kim Guadagno (f.1959), som har fått det som kalles «the party line» i de fleste store fylkene, dvs. at hun står som fylkespartiets offisielle kandidat på stemmeseddelen. Guadagno har tatt stadig større avstand fra sjefen sin, men hun ble i sin tid håndplukket av ham og kan neppe helt overkomme det å bli identifisert med hans administrasjon. Politisk er hun en ganske standard konservativ.

Kreftfri Christie-kritiker: Jack Ciattarelli

Den andre seriøse kandidaten er delstatsrepresentant Jack Ciattarelli (f.1961), som også har vunnet ‘party line’ i noen fylker. Han er regnskapsfører av utdannelse og jobber som utgiver av et medisinsk tidsskrift. Han har tidligere sittet i fylkesrådet for Somerset County. Ciattarelli er assisterende innpisker for den republikanske gruppen i delstathuset og har i lengre tid markert seg som en kritiker av Christie, noe som kan komme ham til nytte i kveld. Det er også mulig han får noe sympati for sin kortvarige kamp mot strupekreft i fjor høst og tidligere i vinter, selv om han selv understreker at han er kreftfri nå. Politisk står han noe til venstre for Guadagno og er kjent som en kompromissets mann.

De andre kandidatene er veteran og bystyremedlem Steve Rogers, forretningsmann og skuespiller Joe Rullo og ingeniør Hirsch Singh. Sistnevnte har faktisk samlet inn en del penger, men levnes små muligheter i valget.


For demokratene stiller flere seriøse kandidater, men det er mulig pengemakten avgjør dette.

Phil Murphy

En av kandidatene er nemlig den styrtrike aksjemegleren og tidligere ambassadøren til Tyskland, Phil Murphy (f.1957). Han har donert store beløp til de demokratiske organisasjonene rundt om i New Jersey, i et dårlig skjult forsøk på å kjøpe seg nominasjonen. Dette er en teknikk som har vært forsøkt med hell tidligere, da den enda rikere aksjemegleren Jon Corzine, som i 1999 var blitt presset ut av toppjobben i velkjente Goldman Sachs, ‘kjøpte’ den demokratiske senatsnominasjonen i 2000 og kastet seg senere inn i guvernørkampen før den første senatsperioden engang var over. Murphy pensjonerte seg fra samme Goldman Sachs i 2006 og har siden involvert seg i en rekke politiske og humanitære prosjekter med sine milliarder. Alle fylkeslagene har gitt ham støtte, men det gjenstår å se om velgerne ser dette som Corzine II – han gjorde seg upopulær som guvernør og tapte for en ung, fremadstormende statsadvokat i 2005 – den før nevnte Christie.

Ray Lesniak

En annen seriøs kandidat med et noe bredere politisk rulleblad, er advokat og delstatssenator Ray Lesniak (f.1946), som er en av de mektige bakmennene i den demokratiske partimaskinen i New Jersey. Han har tidligere vært delstatspartileder og delstatsleder for begge presidentkampanjene til Bill Clinton på 90-tallet og Al Gores i 2000. I et normalt år kunne han vært en sterk kandidat, men Murphys penger har lagt en tåke over alt annet, og Lesniak tabbet seg ut ved først å trekke seg fra valgkampen i oktober, for så å hoppe inn igjen i januar. Men han har en livstid med å opparbeide kontaktnett og vennetjenester bak seg, så dersom velgerne er lei av milliardærer på toppen (hello, Donald!) er Lesniak ideelt plassert til å vinne i natt.

Jim Johnson

Dernest må nevnes advokat og tidligere assisterende føderal finansminister Jim Johnson (f.1960). Han var assisterende føderal anklager før han fikk et par jobber i finansdepartementet under Bill Clinton og har vært i privat advokatpraksis siden. Han har holdt seg politisk aktiv gjennom å delta i flere utvalg de siste årene. Johnson var førstemann til å samle inn nok penger til å utløse bistand fra delstaten og han har foreslått en grense på 15 milloner dollar for primærvalgkampen (den tidligere rekorden var under 7 millioner!), utvilsomt for å prøve å utligne Murphys finansielle tyngde. Johnson kan nok trekke en del svarte stemmer, men New Jersey er ikke en delstat med spesielt mange av dem, så han er nødt til å appellere også til hvite velgere. Han vil bli New Jerseys første svarte guvernørkandidat om han vinner i natt.

John Wisniewski

Den siste kandidaten med en sjanse til å vinne er advokat og delstatsrepresentant John Wisniewski (f.1962). I 2016 var han den eneste folkevalgte i New Jersey som støttet Bernie Sanders, og han har fått noe støtte fra apparatet rundt Sanders, om enn ikke fra senatoren selv. Han har, i likhet med Johnson, vært sterkt kritisk til Murphys pengebruk og gått langt i å hevde at det er snakk om ren korrupsjon. Wisniewski var klassekamerat med guvernør Christie på jusstudiet, men har vært blant hans argeste kritikere i delstatshuset, og han ledet komiteen som undersøkte den såkalte Bridgegateskandalen, der noen av Christies rådgivere fikk stengt en bro for å straffe en borgermester som ikke hadde støttet ham valgkampen i 2013.

I tillegg stiller aktivist og pensjonert brannmann Bill Brennan og bystyremedlem og forretningsmann Mark Zinna.


Det er i tillegg andre og avgjørende runde av suppleringsvalget i Californias 34. kongressdistrikt, som har vært ubesatt siden januar, da kongressmann Xavier Becerra (D) gikk av for å bli delstatens justisminister. Valglokalene stenger kl. 05:00 onsdag morgen, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

OPPDATERT 7.6: Delstatsrepresentant Jimmy Gomez tok ca. 60% og er dermed klar for Kongressen.

Jimmy Gomez

Første runde ble avholdt 4. april og endte i en klar, men ikke helt overveldende seier til favoritten, delstatsrepresentant Jimmy Gomez (D). Han er tidligere lærer og fagforeningsaktivist og representerer deler av dette distriktet i delstatshuset. Gomez tok 28% av stemmene i april og har siden den gang fått støtte fra bla. Becerra, senator Kamala Harris og flere andre innflytelsesrike politikere.

Robert Lee Ahn

Andreplassen gikk til jurist og tidligere planleggingkommissær Robert Lee Ahn, som fikk flesteparten av sine 19% fra Koreatown, som delvis ligger i dette distriktet. Han samlet inn mer penger enn Gomez før første runde, uten at det hjalp ham noe særlig.

De langt fleste velgerne i distriktet og de langt fleste av de 20 øvrige kandidatene, er hispanjoler. Legg på et 9% forsprang og at han er mye mer kjent, og Gomez er soleklar favoritt i natt. Ahns eneste sjanse er å samle uavhengige og konservative velgere bak seg, og satse på at oppmøtet i Koreatown er svært mye høyere enn blant distriktets latinske majoritet. Jeg tror ikke at det skjer.

Trygt Gomez.