Morgenkaffen fredag 2. juni: USA trekker seg fra Parisavtalen

God morgen! Det er fredag 2. juni, USA trekker seg fra Parisavtalen, Nigel Farage er i FBIs søkelys, DAPL er i bruk og den amerikanske ambassaden i Israel forblir i Tel Aviv enn så lenge. AMPOLCAST byr på House of Cards-spesial, og Morgenkaffen er servert!

”Well, as a Christian, I believe that there is a creator in God who is much bigger than us. And I’m confident that, if there’s a real problem, he can take care of it.”

Tim Walberg (R-Michigan, 7. distrikt) om menneskeskapte klimaendringer.

DAGENS

1. USA trekker seg fra Parisavtalen

President Trump gjorde det i går klart at USA – landet som har sluppet ut mest klimagasser i historien – vil trekke seg fra Parisavtalen. Da klimaavtalen ble ferdigstilt i slutten av 2015 ble den omtalt som et viktig framskritt og som en høyst betydelig historisk milepæl i det internasjonale klimasamarbeidet. Det var nemlig en stor seier for internasjonalt samarbeid og det internasjonale samfunnet – nesten alle verdens stater hadde endelig klart å bli enige om et felles rammeverk (riktignok ikke bindende eller spesielt forpliktende) for veien videre på klimaområdet.

Men nå trekker altså USA seg fra samarbeidet. Trump begrunner avgjørelsen med at avtalen skader den amerikanske økonomien og at den i så måte er en dårlig avtale for det amerikanske folk. Dette er selvfølgelig et premiss store deler av det internasjonale samfunnet, amerikansk næringsliv, forskere og businessfolk er høyst uenige i. Det amerikanske folket er dessuten svært støttende til amerikansk deltakelse i Parisavtalen. Svært mange forskere, statsledere, næringslivsledere og andre prominente aktører på den internasjonale arenaen fra hele verden har uttrykt stor misnøye og forakt for Trumps avgjørelse.

De mange politiske, økonomiske, klimatiske og humanitære effektene av USAs exit vil i de kommende ukene bli diskutert over hele verden, og spørsmålene er mange. I hvor stor grad vil interne krefter i USA (byer, stater, bedrifter, osv.) stå opp mot Trumps klimapolitikk? Hvordan vil det internasjonale klimasamarbeidet utvikle seg videre og hvordan vil sentrale aktører som Kina, India, EU og Russland reagere? Hvilke langsiktige diplomatiske følger vil USAs exit få? Hvilke økonomiske virkninger får avgjørelsen? Og hvilke humanitære følger vil et ytterligere saktegående internasjonalt samarbeid om å redusere klimagassutslipp få?

Mer om saken her.

2. Nigel Farage i FBIs søkelys i forbindelse med Russland-saken

The Guardian kunne i går rapportere at tidligere UKIP-leder og Brexit-profil Nigel Farage har kommet i FBIs søkelys på grunn av hans forbindelser med personer tett knyttet til den mulige russiske innblandingen i fjorårets amerikanske presidentvalg. Storavisens rapport baserer seg på ”kilder med kunnskap til etterforskningen”.

Farages møter og dokumenterte forbindelser med blant annet Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, Trumps langvarige medarbeider og rådgiver Roger Stone, Trumps sjefsstrateg Steve Bannon og Donald Trump selv har gjort at den kontroversielle briten nå sees på som en ”person of interest” i FBIs etterforskning, i følge The Guardians kilder.

“He’s right in the middle of these relationships. He turns up over and over again. There’s a lot of attention being paid to him,” sa en av kildene.

Farage er riktignok ikke anklaget for noen ulovligheter – han er kun ”av interesse” for FBI. Det er samtidig nærliggende å anta at han besitter potensielt relevant informasjon om det FBI nå undersøker – det er i alle fall dette som indikeres av The Guardian. Les rapporten her.

Nigel Farage, på sin side, omtalte i går nyheten som et klassisk eksempel på ”fake news” i et intervju med FoxNews, og påsto videre at Russland-saken er en konspirasjonsteori konstruert av den ”liberale eliten”. ”Because they cannot accept the revolution that happened i politics in 2016, they have to find a conspiracy theory that fits, and it must be that the Russians have set the whole thing up. So suddenly, I am at the center of an international spiders web as if I am somehow between Putin, Trump and Julian Assange,” sa Farage. ”I consider it extremely doubtful that I could be a person of interest to the FBI as I have no connections to Russia,” sa han.

3. DAPL er nå i bruk – forrige uke kom avsløringer om lekkasjer og TigerSwan

Energy Transfer Partners, det store naturgass- og propanselskapet fra Texas, informerte i går om at den kontroversielle Dakota Access Pipeline (DAPL) nå er i bruk og har begynt å frakte olje fra North Dakota til et destinasjonspunkt i Illinois (oljen fraktes gjennom South Dakota og Iowa i den 1900 km lange oljerørledningen).

Annonseringen kommer kun noen dager etter at Associated Press forrige uke kunne melde om tidligere lekkasjer i oljerørledningen i to separate anledninger tidlig i mars. En 320 liters oljelekkasje på en stasjon i Watford City (North Dakota) den 3. mars og en mindre lekkasje på 75 liter olje den 5. mars i fylket Mercer (North Dakota) er hendelsene det er snakk om. Selv om ingen av lekkasjene skadet verken folk eller den omkringliggende naturen bekrefter lekkasjene for mange DAPL-kritikere at oljerørledningen – selv når den ikke engang er offisielt i drift – representerer en høy risiko.

Etter en tredje lekkasje på en stasjon i South Dakota den 4. april, der rundt 320 liter olje ble lekket, kom Dallas Goldtooth (en representant for the Indigenous Environmental Network) med en tydelig beskjed: «This spill serves as a reminder that it is not a matter of if a pipeline spills, it’s a matter of when a pipeline spills.”

I tillegg til rapportene om lekkasjer kom det forrige uke flere andre avsløringer som omhandler DAPL-kontroversen. Det kom fram forrige helg at TigerSwan, et privat sikkerhetsfirma kjent for å ha vært tungt inne i ”krigen mot terror” blant annet i Irak og Afghanistan (store kontrakter med militæret og utenriksdepartementet), tett og aktivt samarbeidet med politistyrker i minst fem delstater i forbindelse med opptøyene og motstanden mot DAPL-prosjektet. Flere av TigerSwans konkrete bidrag og arbeidsmetoder har nå altså blitt kartlagt, og de inkluderer blant annet forsøk på infiltrering av protestgrupper og overvåkning av aktivister og journalister.

TheIntercept, som har fått tak i de lekkede rapportene som dokumenterer deler av TigerSwans virksomheter, omtaler sikkerhetsfirmaets tiltak som ”military-style counterterrorism measures”. Les mer om de ganske sjokkerende funnene her.

4. Ingen amerikansk ambassade i Jerusalem – enn så lenge

President Donald Trump vil ikke flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, i alle fall ikke innen nærmeste fremtid. Dette gikk fram i en offentlig uttalelse fra Det hvite hus. Enkelte konservative som hadde støttet en slik symbolsk relokalisering uttrykker nå skuffelse over at Trump går tilbake på det han lovet i valgkampen. Samtidig er mange trolig lettet over utsettelsen av den endelige avgjørelsen. En flytting av ambassaden ville nemlig kunne gi ytterligere grobunn for opptøyer, anti-amerikanske sentimenter og tilbakeslag fra den arabiske verden, noe som trolig ville forverret de allerede begrensede mulighetene som ligger til grunn for få til en fredsavtale i Israel/Palestina-konflikten. De aller fleste land i verden har sine ambassader og konsulater i Tel Aviv og ikke i Jerusalem.

Både Bill Clinton og George W. Bush lovet å flytte ambassaden til Jerusalem som presidentkandidater, men ingen av dem endte opp med å virkeliggjøre ideen. Det kan riktignok hende at Trump på et senere tidspunkt bestemmer seg for ikke å følge deres fotspor. Ifølge Det hvite hus sin uttalelse fra i går er ikke spørsmålet om flyttingen kommer til å skje, men når. Les mer her.

SPOILERCAST AV AMPOLCAST: HOUSE OF CARDS-SPESIAL!

Spoiler alert! Sesong 5 av House of Cards ligger på Netflix og vi byr på en spesialutgave av AMPOLCAST. Overgår virkeligheten i Trumps Amerika virkelig fantasien i House of Cards-universet? Er det fortsatt underholdende? Vi tar for oss disse og mange andre spørsmål, og snakker oss i tillegg gjennom alle de store hendelsene i den nye sesongen. Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten. Produsert av sistnevnte. Du hører den her, i podkastappen din, eller her (tell a friend!):

LESESTOFF:

”Climate change isn’t just a concern for the 1% – but it often seems so” av Kate Aronoff (TheGuardian): ”Climate policies can improve people’s lives in the here and now while preventing a truly catastrophic end to the 21st century. So don’t chide Trump and the rest of his party for denying climate change when they pull out of the Paris agreement. Chide them for denying millions of Americans the well-paying jobs and stable future they deserve.” Les videre her.

”The Numbers Don’t Lie: White Far-Right Terrorists Pose a Clear Danger to Us All” av Mehdi Hasan (TheIntercept): ”Islamist terrorists, it seems, are more deadly in terms of the number of people killed in each of their attacks, yet far-right terrorists are far more active in carrying out attacks on U.S. soil.” Les videre her.