Morgenkaffen torsdag 1. juni: Etterforsker mulig privat møte mellom Sessions og Kislyak

God morgen! Det er torsdag 1. juni, etterforskningen av mulig russisk innblanding i valgkampen har blitt intensivert, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Despite the constant negative press covfefe»

President Donald J. Trumps tweet som gikk viralt, før den ble slettet onsdag morgen.

DAGENS

1. Etterforsker nytt mulig møte mellom Sessions og Kislyak

Kongressen etterforsker nå om flere private møter mellom justisminister Jeff Sessions og Russlands ambassadør Sergey Kislyak fant sted under valgkampen. Ifølge CNN er den aktuelle datoen 27. april 2016, samme dag og sted som presidentkandidat Donald Trump gav sin første store utenrikspolitiske tale. Sentralt i talen var en forbedring av forholdet til Russland og kampen mot terror. På Mayflower Hotel i Washington, DC, deltok både Sessions, daværende senator og en sentral del av Trumps valgkampanje, og Kislyak på en liten VIP-sammenkomst.

Også FBIs etterforskning av mulig russisk innblanding i valgkampen har rettet fokus mot denne hendelsen for å avgjøre hvor mye kontakt som var mellom Trumps kampanje og den russiske ambassadøren. Sentralt for FBI er om hvorvidt et privat møte mellom Sessions og Kislyak fant sted denne dagen. I høringen i Senatet før Sessions ble godkjent som justisminister i januar nektet han for at han hadde hatt «any communications with the Russians» i løpet av valgkampen. Det ble imidlertid senere gjort kjent at han hadde møtt Kislyak ved to anledninger, noe som førte til at Sessions måtte trekke seg fra den pågående etterforskningen. Det mulige møtet på Mayflower Hotel i april i fjor har ikke blitt avslørt før nå. Les mer.

2. Flynn og Cohen stevnet i Russland-etterforskningen

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, og presidentens personlige advokat, Michael Cohen, ble onsdag stevnet av etterretningskomiteen i Representantenes hus. Stevningen omfatter at Flynn og Cohen må vitne i etterforskningen av mulig russisk innblanding under fjorårets presidentvalg. I tillegg må begge avgi dokumenter fra deres respektive bedrifter, Flynn Intel Group LLC og Michael D. Cohen & Associates PC. Forrige uke ble det kjent at Flynn motsatte seg en tilsvarende stevning om å vitne i Senatet, og senest tirsdag uttalte Cohen at han ikke ønsker å samarbeide med etterforskningskomitteene i Kongressen.

Huset utstedte totalt sju stevninger onsdag. De resterende tre er knyttet til såkalt «unmasking» og ble gitt til CIA, FBI og National Security Agency. Dette er prosessene der ansatte i etterretningen kan identifisere ikke-navngitte statsborgere i etterretningsdokumenter. Les mer.

3. USAs rolle i Parisavtalen avgjøres de kommende dagene

De kommende dagene vil president Donald Trump kunngjøre sin avgjørelse angående USAs rolle i Parisavtalen. Ifølge kilder i Det hvite hus har presidenten bestemt seg for å trekke USA ut av den verdensomspennende klimaavtalen. Trump har ikke bekreftet spekulasjonene offentlig, men å trekke landet ut av avtalen var et av presidentens sentrale valgløfter for å styrke arbeidsmarkedet og økonomien – og «make America great again». Tidligere har Trump også stilt seg svært skeptisk til menneskeskapte klimaendringer.

Trumps medarbeidere i administrasjonen er imidlertid splittet i spørsmålet. Både datteren Ivanka Trump, hennes ektemann Jared Kushner og utenriksminister Rex Tillerson råder presidenten til å holde seg til avtalen. Sjefsstrateg i Det hvite hus, Steve Bannon, og direktør i miljøvernsetaten Environmental Protection Agency, Scott Pruitt, har på den andre siden arbeidet hardt for at USA skal trekke seg ut.

Signering av Parisavtalen i 2015 var et av president Barack Obamas viktigste klimapolitiske tiltak. Hovedmålet med den historiske avtalen er å forhindre at temperaturen på kloden stiger med over 2 grader Celcius. Land tilsluttet avtalen har forpliktet seg til å utarbeide ambisiøse nasjonale planer for å kutte klimagasser, samt jevnlig rapportering av resultater. USA og flere andre rike land plikter også å bidra økonomisk til klimatiltak i fattige land.

Dersom Trump velger å oppfylle sitt valgløfte vil USA bli ett av tre land i verden, sammen med Syria og Nicaragua, som står utenfor avtalen. Det spekuleres også i om Trump vil ta et langt mer mer drastisk steg, å trekke USA ut fra FNs Klimakonvensjon. Det er likevel lite tenkelig at USAs eventuelle utmelding vil føre til at andre land gjør det samme. På grunn av avtalens struktur og at brudd ikke medfører folkerettslige konsekvenser, har stater få incentiver til å melde seg ut. Det vil i så fall være et sterkt politisk budskap fra Trump om at klimaendringer ikke står høyt på dagsordenen i Det hvite hus. Dette kan svekke USAs lederrolle – og rykte – internasjonalt, og gi Kina mulighet til å ta over på klimafeltet. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«The Football Rivalry That Could Decide the Alabama Senate Race» av Daniel Strauss (Politico Magazine): «At first glance, Alabama Senator Luther Strange has everything going for him headed into the special election for his seat. Strange, who filled the Senate vacancy left by Jeff Sessions’ appointment to serve as attorney general, enjoys the full financial support of the National Republican Senatorial Committee. […] But there’s someone who could make life complicated for Strange, and it’s not an actual candidate.» Les mer.

«Are Moderate Republicans Really Willing To Kill A Senate Health Care Bill?» av Perry Bacon Jr. (FiveThirtyEight): «This recent history is important, because right now Senate Republicans are facing a similar divide to the one that split the House. Six Republican senators, including five from the 31 states that have expanded Medicaid, have been suggesting for months that the Republican health care proposals are too conservative, either in terms of rolling back Medicaid or in not providing enough financial support for people who have pre-existing conditions or those who are elderly or poor.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?