Morgencovfefen 31. mai: Trumps kommunikasjonsdirektør går av

God morgen! Det er onsdag 31.mai, president Trumps kommunikasjonsdirektør har gått av, Trumps personlige advokat har avslått å bistå etterretningskomiteene i Senatet og Representantes hus i forbindelse med Russland-granskingen, og Sean Spicer avviser at det er et anspent forhold mellom Trump og Merkel. Morgencovfefen er servert!

«A beheading is worse than a sunburn.»

Tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee er fornøyd med at Trump prioriterer å bekjempe terror framfor å fokusere på klimaendringer.

Trump leverte for sin del følgende tweet i går kveld:

«Despite the constant negative press covfefe»

DAGENS

1. Trumps kommunikasjonsdirektør går av

Tirsdag ble det kjent at kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus, Mike Dubke, har sagt opp. Dubke, som er veteran i Det republikanske partiet, sier opp etter tre måneder i stillingen. Han skal ha levert sin avskjedssøknad allerede 18.mai, og Trump godkjente oppsigelsen umiddelbart. De ble samtidig enige om at Dubke skulle fungere i jobben til Trumps utenlandsreise var over. Den ble fullført i helgen. Dubkes jobb som kommunikasjonsdirektør har dreid seg om å ha ansvar for Det hvite hus’ kommunikasjonsstrategi. Han har vært lite i rampelyset i forhold til andre i Det hvite hus, som for eksempel pressetalsmann Sean Spicer – som holder daglige pressebriefer.

Dubke er antagelig bare en av flere utskiftinger som Trump-administrasjonen planlegger for å møte utfordringer når det gjelder etterforskningen av samarbeid mellom Trumps valgkampteam og Russland. Presidenten kom hjem til flere tøffe spørsmål etter utenlandsreisen, da mediarapporter beskrev tidligere ukjente samtaler mellom hans svigersønn og nære rådgiver, Jared Kushner, og Russlands ambassadør til USA. Trumps rådgivere planlegger angivelig å etablere et «war room» for å finne de mest effektive metodene for å takle Russland-saken. Politiske eksperter, inkludert en tidligere kampanjesjef, skal være på vei inn i Det hvite hus, ifølge kilder i administrasjonen.

Det har tidligere blitt spekulert i at Spicer er en av dem som er på vei ut av Det hvite hus. Trumps topprådgiver Kellyanne Conway avviste dette til Fox News, og Spicer sto på talerstolen igjen i går for å briefe pressen. Axios, mediet som først meldte om Dubkes avgang, rapporterer likevel at det ventes at Spicer vil gjøre færre pressebriefer framover. Trump selv er derimot ventet å svare på flere direkte spørsmål fra pressen, skriver de. Les mer.

2. Cohen bedt om å bistå med informasjon i Russland-granskingen

En av presidentens personlige advokater, Michael Cohen, er blitt bedt om å bidra med informasjon i Russland-granskingen. Det var etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus som kom med forespørselen. Cohen sa tirsdag at han har avvist invitasjonen om å bidra, fordi han mener forespørselen var «dårlig formulert, altfor bred, og umulig å besvare.» Cohen sa at det ikke finnes noe troverdig bevis som bekrefter samarbeid mellom Trumps valgkampteam og Russland. Cohen kaller forespørselen fra etterretningskomiteene en «total fishing expedition» og en «rush to judgement.»

Cohen er den andre personen i Trumps omkrets som har avvist en forespørsel fra Kongressen om å bidra i etterforskningen. Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, gjorde det samme via sin advokat forrige uke. Ny informasjon tyder likevel på at Flynn kommer til å gi fra seg noen dokumenter til Senatet. Etterretningskomiteen i Senatet stemte forrige uke for å gi de to lederne av granskingen – senator Richard Burr (R-North Carolina) og senator Mark Warner (D-Virginia) – mulighet til å sende inn stevning etter at Flynn avslo å samarbeide. Jackie Speier (D-California, 14. distrikt), medlem i etterretningskomiteen i Representantenes hus, sa tirsdag at det er sannsynlig at de også vil stevne Cohen.

Demokratene har protestert mot at leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Devin Nunes (R-California 22. distrikt), fortsatt har innflytelse i spørsmål om stevning. Nunes trakk seg fra Russland-granskingen 6.april etter kraftig kritikk for å ha gått ut med hemmelighetsstemplet informasjon til pressen, uten å ha gitt denne informasjonen til sine kolleger i etterretningskomiteen på forhånd. Nunes var en del av Trumps overgangsteam og har blitt anklaget – spesielt fra demokratisk hold – for å være ute av stand til å være nøytral i saken. Nunes uttalte nylig at Russland-granskingen handler om «Democrats trying to justify Hillary Clinton’ lossLes mer.

3. Spicer avviser anspent forhold mellom Trump og Merkel

Selv om USAs president og Tysklands forbundskansler har rettet kraftig kritikk mot hverandres politikk, avviser pressetalsmann Sean Spicer at det er et anspent forhold mellom de to lederne. Under en pressebrief tirsdag beskrev Spicer forholdet mellom Trump og Merkel som «fairly unbelievable,» og sa at «they get along very well. He has a lot of respect for her.»

Etter forrige ukes NATO- og G7-møte sa Merkel at Europa ikke lenger kunne anse USA som en pålitelig partner. Trump tok imidlertid tirsdag til Twitter for å fortelle hva han synes om Tysklands handelspolitikk og bidrag til NATO:

Det ser nå ut til at det gjøres forsøk på å glatte over situasjonen fra begge sider, og Spicers pressebrief bar tydelig preg av dette. Merkel sa mandag at hun står fast ved sine tidligere uttalelser, men la til at hun er en «overbevist transatlantiker.» Sigmar Gabriel, Tysklands utenriksminister, uttrykte tirsdag at det er på tide å forsøke å roe situasjonen. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«How Much Trump Is Good for the G.O.P. in House Races? (New York Times): «In the northern suburbs of Atlanta, where what is likely to be the most expensive House campaign in history is being waged, a band of conservative advocacy groups is grappling with a question that may decide whether the Republican Party keeps its House majority after 2018: Do you run with [Trump] or against him? Somehow, the groups are discovering, they will have to do both. The trick for Republicans and their allied outside groups is figuring out how to avoid conspicuously embracing the president without alienating conservative voters who would view any overt rebuff as a betrayal.” Les mer.

«Pence to make campaign push amid GOP concerns over Trump» av Alex Isenstadt (Politico): «Pence is mapping out a schedule that will take him through several Midwestern battlegrounds and to traditionally conservative southern states like Georgia, where an unexpectedly competitive June special election runoff is alarming party strategists. The vice president will also attend a series of Republican Party events that will draw major donors and power-brokers, where talk about 2018 is certain to be front-and-center. The push comes at a time of growing consternation among senior Republicans who say the White House has given them little direction on midterm planning. Many complain that they do not even know who to contact about 2018 in an administration that has been consumed by chaos. At the same time, the vice president’s increased electoral activity has stoked speculation that Pence is positioning himself for a post-Trump future in the party, something his advisers strenuously deny.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.