Demokrater i Ohio ønsker TV-kjendisen Jerry Springer som ny guvernør neste år. Har de blitt bitt av Trump-basillen, eller ligger det noe mer bak?

Typisk scene fra The Jerry Springer Show.

Jerry Springer (f.1944) er i Norge best kjent som programleder for det skandaløse showet som bærer hans navn. «The Jerry Springer Show» har surret og gått på amerikanske TV-skjermer siden 1991, og viser ingen tegn til å bremse opp. Til publikums taktfaste brølen av «Jerry! Jerry! Jerry!» skrikes, lyves, hores og slåss det over en lav sko og den sedvanlige «beep»-en som varsler at et ord har falt for den amerikanske sensuren, lyder i snitt rundt hundre ganger pr. program.

Så hvorfor i alle dager er det mange demokrater som ønsker seg Springer som guvernørkandidat? Nettavisen Business Insider har en sak hvor de bla. siterer tidligere kongressmann og guvernør Ted Strickland på at han har oppfordret Springer til å stille; i tillegg er det visstnok flere ikke navngitte partitopper som har snakket med ham. Det er dog ikke bare kjendissyken som har grepet partiet.

En ung Springer.

Springer ville utvilsomt gi demokratene en kandidat som er nær universielt kjent, og han er blitt personlig velstående gjennom TV-suksessen, slik at han i det minste delvis kan finansiere en egen valgkamp. Det de færreste nordmenn vet, er imidlertid at Springer har en fortid som aktiv politiker for demokratene. Utdannet som jurist jobbet han allerede på slutten av 60-tallet som rådgiver for Bobby Kennedys presidentkampanje. Han hadde et mislykket forsøk på å bli valgt til Kongressen i 1970, men året etter ble han valgt inn i bystyret i Cincinnati.

I 1974 trakk han seg etter å ha innrømmet å ha betalt for (og formodentlig benyttet seg av) en prostituert; saken ble avslørt da politiet under en razzia fant en sjekk med hans navn på. Til tross for at han var erklært politisk død ble han imidlertid valgt inn igjen i 1975 i det som ble beskrevet som et valgskred, så velgerne satte tydeligvis pris på at han var ærlig. I 1977 ble han til og med valgt til borgermester, en tittel som på den tiden gikk på omgang mellom bystyrets medlemmer.

Springer forsøkte å bli demokratenes guvernørkandidat i 1982, men det gikk heller dårlig. Kampanjen bragte oss imidlertid en ganske severdig TV-reklame, der Springer innrømmer sine tidligere feil, men mener at det viser at han er ærlig, fordi han forteller sannheten, «even when it hurts». Delstatens velgere delte imidlertid ikke Cincinnatis begeistring for ham og han kom bare på tredjeplass.

Springer deltar hyppig på partimøter rundt om i Ohio og donerer også en del penger til partiet. Dog vil han nok få mye pepper for showet sitt, både av pressen og fra motkandidatene om han skulle stille. TV-reklamene fra republikanerne, om han skulle bli nominert, skriver nærmest seg selv. Springer er allerede 73 år gammel, og han har vært gjenstand for denne type spekulasjon også i forbindelse med bla. tidligere senatsvalg, uten at det noensinne har blitt noe mer ut av det.

Disse gutta styrte faktisk hver sin delstat.

Jeg tror Jerry Springer er meget godt fornøyd med livet slik det nå er, men med Donald Trump som leder av nasjonen og med historisk erfaring fra guvernører som tidligere var filmstjerner – som Jesse Ventura i Minnesota og Arnold Schwarzenegger i California – er det faktisk ikke utenkelig med et kandidatur i 2018. Om ikke annet ville valgkampen sikkert blitt veldig morsom å følge!