Ryan Zinke sverges inn av visepresident Mike Pence.

Det arrangeres suppleringsvalg til Representantenes hus fra Montana i natt. Distriktet er Montanas eneste og dekker dermed hele delstaten, som i areal er ganske nøyaktig like stort som Norge.

Valglokalene i Montana stenger kl.04:00 natt til fredag (alternativt på morgenkvisten, om man er et ekkelt A-menneske), norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Ble minister: Ryan Zinke

Setet ble altså ledig 1. mars, da republikaneren Ryan Zinke ble godkjent av Senatet til posten som innenriksminister. Guvernør Steve Bullock (D) skrev umiddelbart ut nyvalg så fort som delstatens lover tillot det, og da ble datoen torsdag 25. mai. Montana gikk 56 – 36 for Donald Trump i 2016 og Zinke slo samtidig sittende skoleinspektør Denise Juneau 56 – 41. Delstatens eneste kongressdistrikt har valgt republikanere siden 1996, så partiet starter som klare favoritter her.

I Montana er det partiene som nominerer kandidater ved suppleringsvalg, det avholdes ingen primærvalg. Partiene var også kjappe med å avholde nominasjonsmøter, trolig fordi Zinkes nominasjon hadde vært kjent siden midten av desember. Demokratene hadde sitt møte søndag 5. mars, mens republikanerne avholdt sitt dagen etter.

Raddismusiker: Rob Quist

Demokratene nominerte etter fire avstemninger musikeren Rob Quist (f.1948). Han har i flere tiår turnert Montana, både med egne band og som soloartist og han kjenner utvilsomt delstaten minst like godt som noen politiker. Quist har aldri vært folkevalgt, men har tidligere vært medlem av Montanas kunstråd. Politisk må han nok regnes til partiets venstrefløy og han støttet f.eks. Bernie Sanders i fjorårets presidentvalgkamp.

Som countrysanger med cowboyhatt har han imidlertid en fremtoning som kan appellere til langt flere velgere enn det tradisjonelle akademikere kan. På minussiden kommer at kampanjen har avslørt Quists mangeårige problemer med egen økonomi; han skylder skatt og har privat gjeld til en rekke personer og institusjoner over hele Montana. Dertil har han en mildt sagt broket medisinsk historie. Det er nok mange demokrater som skulle ønsket at de hadde sjekket Quist nærmere før han ble nominert.

Styrtrik: Greg Gianforte

Republikanerne nominerte ved første avstemning forretningsmannen Greg Gianforte (f.1961). Han ble milliardær etter at han solgte datafirmaet sitt til Oracle i 2011 for halvannen milliard dollar og har gjort seg kjent gjennom filantropisk arbeide, men også donert penger til diverse politiske formål. Mest kontroversielt er muligens hans støtte til et museum som hevder det syn at jorden bare er noen få tusen år gammel.

Gianforte var republikanernes kandidat til guvernør ifjor, men tapte 50 – 46 mot Bullock. En av sakene som ble brukt mot ham, og som demokratene også i år har trukket frem, er at han har forsøkt å gjerde inn store areal som han eier, men som i Montana er offentlig tilgjengelig for jakt og fiske.

Akseptabel for noen: Mark Wicks

I tillegg stiller stiller kvegbonde Mark Wicks for libertarianerne. Det er mulig han tar så mye som 5% eller mer, fordi mange velgere nok begynner å bli misfornøyde med Trump og/eller Gianforte, men samtidig synes Quist ikke er et akseptabelt alternativ. Det kan i et jevnt valg være nok til å gi Quist seiren.

Både Quist og Gianforte har samlet inn en god del penger, men målingene viser sistnevnte med en klar, om enn ikke overbevisende ledelse.

Med tanke på meningsmålingene og Montanas politiske historie, er Gianforte favoritt i natt. Jeg vurderer dette til trolig republikansk.