Morgenkaffen tirsdag 23. mai: Michael Flynn i alvorlig trøbbel

God morgen! Det er tirsdag 23. mai, og vi gir deg siste nytt om bråket rundt Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Mor­gen­kaffen er servert!

«You see the mob taking the 5th amendment. If you’re innocent, why do you take the 5th amendment.»

President Donald Trump under fjorårets valgkampmøte i Iowa.

DAGENS

1. Michael Flynn vil nekte stevning fra Senatet

Associated Press meldte i går at president Trumps avsatte sikkerhetsrådgiver, general Michael Flynn, har motsatt seg en stevning etterspurt av Senatets etterrettningskomité. Denne komitéen, som etterforsker Trump-medarbeidernes kontakt med Russland, ville ha tilgang til Flynns e-post og andre dokumenter som kan inneholde kontakt med russiske myndigheter.

Å motsette seg en stevning («subpoena», en ordre om å møte i retten eller fremskaffe bevis i en rettsak) kan gjøres ved å påberope seg rettigheten som er stipulert i grunnlovens 5. tillegg. Her står det at ingen amerikanske borgere kan forpliktes til å vitne mot seg selv. På folkemunne kalles dette «to plead the 5th».

Hvorvidt Senatet vil ettergå Flynn videre er uklart; man kan i slike tilfeller bli anklaget for å vise forakt for Kongressen, noe som kan resultere i tiltale. Flynn har også tidligere blitt kritisert for manglende registrering som lobbyist for utenlandske interesser, etter at det ble klart at han mottok store utbetalinger fra et selskap med nære bånd til den tyrkiske regjeringen, samt flere russiske selskaper.

Flynns valg om å «plead the 5th» er på ingen måte en innrømmelse av skyld. Et uforpliktende samarbeid med rettsinstanser er på ingen måte uten risiko, og når du ikke er under et stort politisk press for å fremstå som uskyldig, så er det ingen grunn til å ikke gjøre som Flynn har gjort. Det beviser ingenting annet enn at Flynn har kompetente advokater, og at Flynn ikke har noen vektige grunner til å fremstå uskyldig for en hver pris.

At påberopelse av denne retten ikke impliserer skyld er viktige å påpeke, spesielt for enkeltpersoners rettssikkerhet i den offentlige samtalen. Flynn selv har derimot ikke vært noen tilhenger av slike nyanser ved tidligere anledninger.

I forbindelse med FBIs etterforskning av Hillary Clintons e-poster, så påberopte Clintons tidligere IT-spesialist seg denne retten da han ble bedt om å forklare seg om Clintons e-postoppsett. Flere, inkludert Flynn, uttalte seg svært negativt om dette valget i fjor. Sitatet øverst i nyhetsbrevet viser president Trump uttale seg om samme sak. Trumps pressesekretær Sean Spicer var i denne anledning heller ikke nådig, og omtalte retten som å gi seg selv «immunitet» på Twitter i fjorårets valgkamp. Les mer.

2. Mer om Flynn: Skal ha løyet til Pentagon

Sent i går kveld kom det også frem at Flynn bevisst gav Pentagon feilaktige opplysninger da han søkte om en oppdatert sikkerhetsklarering for nivå «top-secret», ifølge et brev fra demokratenes nestleder i Husets Oversight Committee, Elijah E. Cummings (D-Maryland, 7. distrikt). Dette skal ha skjedd et par måneder før Trump vant valget.

Tidligere har Flynn utelatt de nevnte opplysningene om betalinger fra utenlandske myndigheter og selskaper under søknad om sikkerhetsklarering, men anklagen nå er at han har bevisst villedet Pentagon i en oppdatering av klareringen.

Flynn unnskyldte seg tidligere med å ha glemt registreringen av disse opplysningene. Den manglende registreringen av betalinger og rollen som lobbyist for utenlandske interesser er alene et lovbrudd, men å bevisst lyve til føderale myndigheter har langt strengere fengselsstraffer, opp til fem år. Les mer.

3. Demokrat rykker fra i konservative Georgias distriktsvalg

Etter en førsterunde som ble preget av stor intern uenighet blant republikanerne, var det i april til slutt ingen som endte opp med et rent flertall av stemmene i det republikansk-vennlige distriktet. Valget gikk derfor videre til en andrerunde hvor kun de to øverste kandidatene stiller.

Demokraten Jon Ossof fikk 48 prosent av stemmene, mot republikaneren Karen Handels 19.8 prosent. Grunnen til Handels lave oppslutning var at det stilte en håndfull andre kandidater på republikansk side, men ingen andre demokrater av betydning.

Det var ikke forventet at Ossof skulle oppnå rent flertall i første runde, men valget ble langt mer spennende en republikanerne håpet. Etter førsterunden satset de alt på at Handel ville være en solid kandidat som kunne plukke distriktet uten større problemer.

Meningsmålingene siden førsterunden har vist at kandidatene har holdt seg ganske likt, men i følge en måling fra SurveyUSA publisert i går så leder nå Ossof med syv prosentpoeng. Målingen baserer seg på 700 respondenter, hvorav 550 allerede har stemt eller er helt sikre på å stemme.

Selv om distriktet tradisjonelt sett stemmer inn republikanerne, så er det på ingen måte en stor skandale i seg selv om demokraten Ossof skulle vinne valget. Distriktet er for eksempel langt mer rødt enn mange av sine nabo distrikter.

Et poeng som likevel gjør det verdt å følge med på er at Trump vant distriktet i november, riktignok kun med 1.5 prosentpoeng. Men, hvis Ossof skulle sikre seg distriktet med marginen som ble indikert i denne meningsmålingen, så kan det indikere et vesentlig skift i velgernes oppfatning av republikanerne. Det republikanerne frykter som mest i kjølvannet av all kontroversen rundt Trumps person, er at det går utover deres fremtidige makt i Kongressen. Valget i Georgias 6. distrikt den 12. juni vil være en liten indikator på dette. Les mer.

AMPOLCAST

De to siste ukene føles ut som en evighet, og det hele startet med sparkingen av FBI-direktør James Comey. Det er også der vi starter ukas episode. Siden den tid har det kommet nesten daglige scoops og alt skandale-snakket har nå glidd over i riksrettdiskusjoner. Hva skjer, og hva stikker seg ut nå vi ser tilbake på de to siste ukene?

Vi snakker i tillegg om Trumps første utenlandstur og om uka som ligger foran oss. Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl, Vårin Alme og Are Tågvold Flaten:

DAGENS LESESTOFF

«President Mike Pence Would Be in for a World of Pain» av Matt Latimer (Politico Magazine): «Suppose that for whatever reason Trump should cede the presidency to his vice president—say the president makes America great again ahead of schedule or, alternatively, decides he’s sick of the «witch hunts»—one might ask what kind of world and what unique challenges a President Mike Pence would face. The answer is, quite simply, a multitude»

«Will Donald Trump Be Impeached?» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «This might all seem like a liberal fantasy: No president has ever been booted out of the job, and only Richard Nixon resigned under the pressure of the impeachment process. But people putting money on the line are taking impeachment seriously. According to the prediction market Betfair, the chance that Trump will fail to serve out his four-year term is about 50 percent (!). There’s even a 20 to 25 percent probability (!!) that Trump doesn’t finish out 2017 in office, these bettors reckon»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.