Morgenkaffen mandag 22. mai: Moderat Trump talte i Saudi-Arabia

God morgen! Det er mandag 22. mai, president Donald Trump har holdt en moderat tale for muslimske statsledere i Saudi-Arabia, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Love your shoes. Boy, those shoes.»

President Donald Trump komplimenterer Egypts president Abdel Fattah el-Sisis sko under helgens konferanse i Saudi-Arabia.

DAGENS

1. Moderat Trump ønsker samarbeid i kampen mot terror

Søndag holdt president Donald Trump en usedvanlig moderat tale i forbindelse med sin første utenlandsreise som president. Turen gikk til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, der han deltok på en konferanse sammen med statsledere fra over 50 hovedsakelig muslimske land i Midtøsten, Nord-Afrika og Asia. Talen var i stor grad utformet for å forbedre USAs forhold til denne delen av verden. I lys av Trumps tidligere utsagn om islam og det kontroversielle innreiseforbudet, kan talen ansees som et skritt i retning av vennligere relasjoner. Les talen i sin helhet her.

Talen var langt mer moderat i sin omtale av islam enn vi har sett presidenten være tidligere. Han avstod fra å bruke begrepet «radikal islam», som han har brukt flere ganger tidligere med negativt fortegn. I stedet sa Trump at «we are not here to lecture—we are not here to tell other people how to live, what to do, who to be, or how to worship». Dette kan tolkes som en vending i retning av mindre fokus på andre lands interne forhold som menneskerettigheter, religion og demokrati. Snarere framhevet Trump behovet og muligheten for samarbeid mellom USA og den muslimske verden i kampen mot ekstremisme og terror – karakterisert som en kamp mellom «good and evil». Videre poengterte han at om lag 95 % av ofrene for terrorhandlinger er muslimer.

Talen henger sammen med Trump-administrasjonens ‘America first’-tankegang i utenrikspolitikken. Den amerikanske suvereniteten og deres egeninteresser, herunder kampen mot terror og nasjonal sikkerhet, står foran demokratifremming og menneskerettigheter. Anti-terrorsamarbeid må bygge på felles verdier, interesser og sikkerhet. Samtidig sa Trump at «the nations of the Middle East cannot wait for American power to crush this enemy for them». Trump rettet også fokus mot Iran, som ikke deltok på konferansen. Ifølge talen står Iran for både finansiering, bevæpning og trening av terrorister, militser og andre ekstremistgrupper. Før Iran er «willing to be a partner for peace», oppfordret Trump til fullstendig isolering av regimet. Påstandene har møtt sterke reaksjoner hos iranske myndigheter. Den iranske utenriksministeren kritiserte også våpenavtalen og investeringsavtalene mellom USA og Saudi-Arabia, som ble underskrevet i løpet av helgen, som et bakteppe for Trumps positive tone i talen. Les mer.

2. Budsjettforslag vil kutte kraftig i Medicaid

Tirsdag vil president Trump lansere sitt første budsjettforslag og det er ventet store kutt i ulike velferdsprogrammer, blant annet Medicaid. Dette meldes av anonyme kilder til Washington Post. Det føderale programmet tilbyr helsetjenester til lavinntektsgrupper, og forslaget vil kutte tjenester for om lag 10 millioner amerikanere det neste tiåret. De samlede velferdskuttene vil utgjøre om lag 1,7 trillioner dollar i samme tidsperiode.

Budsjettforslaget vil også gi delstatene økt makt over programmer til bekjempelse av fattigdom. Blant annet inkluderer dette en rett til å pålegge arbeidsføre innbyggere arbeidsplikt. Dette er ventet å medføre endringer i konservative delstater og forskjeller i velferdstjenester på tvers av delstatsgrenser.

Forslaget er i tråd med Trumps valgkampløfter om å få amerikanere i arbeid. I etterkant av finanskrisen i 2008 økte føderale velferdsprogrammer og -tjenester både i antall og volum. Dette har ifølge mange republikanere ført til at flere arbeidsføre amerikanere sitter fast i det sosiale sikkerhetsnettet. For å få flere i arbeid må slike programmer kuttes, og Trump har omtalt dagens situasjon som «out of control».

Budsjettforslaget som kommer tirsdag er den første kvantifiseringen av hvilken politisk retning administrasjonen vil ta de neste fire årene. Forslaget må godkjennes i Kongressen før det blir vedtatt. Les mer.

3. Økende skepsis til Trump blant republikanere

I etterdønningene av at president Trump denne måneden gav FBI-direktør James Comey sparken, har flere av hans partifeller uttrykt skepsis til avgjørelsen. Dette kommer av bevisene på at avskjedigelsen var et resultat av den pågående etterforskningen av fjorårets valgkamp og russisk påvirkning. På toppen av det hele kommer forrige ukes rapport om at Trump i samtaler med Russland skal ha omtalt Comey som «a real nut job», og at presset fra etterforskningen har lettet som følge av avskjedigelsen. Dette har ført til krav om utfyllende informasjon om sparkingen av den tidligere FBI-direktøren. Til Fox News uttalte senator John McCain (R-Arizona) at Trumps angivelige uttalelser har gjort ham målløs.

Republikanerne som uttalte seg søndag unnlot imidlertid å kritisere presidenten direkte. Senator Marco Rubio (R-Florida) sa til CNN at enhver presidents forsøk på å påvirke en etterforskning ved innblanding i FBI er problematisk og potensielt maktmisbruk. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Aller først: Skjærtorsdag avholdes suppleringsvalget til Representantenes hus fra Montana; en egen sak kommer tirsdag ettermiddag. I tillegg er kalenderen oppdatert med påmeldingsfrister & primærvalg for 2018-sesongen.

Alabama senator: Påmeldingsfristen til suppleringsvalget gikk ut onsdag og komplett oversikt ligger her. Den viktigste utviklingen de siste dagene, var at kongressmann Mo Brooks stiller i det republikanske primærvalget, mens delstatsrepresentant Ed Henry valgte å ikke stille, selv om han hadde erklært seg som kandidat tidligere.

Indiana senator: Kongressmann Todd Rokita (R) stiller til Senatet neste år, i likhet med sin kollega Luke Messer. De to har for øvrig akkurat hatt sin første krangel, der Messer anklager Rokita for å sette ut falske rykter om hans kone.

Ohio senator: Kongressmann Pat Tiberi (R), som ofte har vært nevnt som en potensiell kandidat i 2018, vil ikke stille mot senator Sherrod Brown (D). Dermed synes veien åpen for en omkamp for finansminister Josh Mandel (R), som tapte 51 – 45 mot Brown i 2012.

Arizona 1. distrikt: Delstatssenator Steve Smith (R) vil stille mot kongressmann Tom O’Halleran (D) i 2018.

California 25. distrikt: Advokat Bryan Caforio (D), som tapte 53 – 47 mot kongressmann Steve Knight (R) i 2016 vil stille igjen i 2018.

Georgia 6. distrikt: En ny måling fra Gravis gir demokrat Jon Ossoff en knapp 47 – 45 ledelse over republikaner Karen Handel foran valget 20. juni.

Minnesota 3. distrikt: Den velstående forretningsmannen Dean Phillipsstiller for demokratene mot kongressmann Erik Paulsen (R) neste år. Paulsen har vunnet med marginer langt større enn sitt partis presidentkandidater og moste en sterk demokrat i fjor.

Oklahoma 1. distrikt: Pastor og forretningsmann Danny Stockstill (R) stiller i dette åpne distriktet neste år.

South Carolina 5. distrikt: Tirsdagens republikanske nominasjonsvalg ble vunnet av tidligere delstatsrepresentant Ralph Norman, som slo delstatsrepresentant Tommy Pope med så vidt over 200 stemmer (begge tok 50%). Norman møter demokraten Archie Parnell i valget den 20. juni.

Utah 3. distrikt: Kongressmann Jason Chaffetz (R), som alt har varslet at han ikke tar gjenvalg, vil trekke seg fra Representantenes hus 30. juni. Det er lyst ut nyvalg 7. november, med primærvalg 15. august og påmeldingsfrist 12. juni. Noen republikanere har alt meldt seg; delstatssenatorene Margaret Dayton og Deidre Henderson, delstatsrepresentant Brad Daw og tidligere delstatsrepresentant Chris Herrod.

Alabama guvernør: Landbrukskommissær John McMillan (R) stiller til guvernør i 2018.

Hawaii guvernør: Delstatsrepresentant Bob McDermott (R) stiller til guvernør i 2018.

Iowa guvernør: Delstatsrepresentant Todd Prichard (D) stiller til guvernør i 2018.

Kansas guvernør: Tidligere landbruksminister og delstatsrepresentant Josh Svaty (D) stiller til guvernør i 2018. Dermed har demokratene sitt første primærvalg til denne jobben siden 1998, da Wichitas tidligere borgermester Carl Brewer allerede har erklært seg som kandidat. I tillegg vurderer minoritetslederen i delstatshuset, Jim Ward, å stille.

Pennsylvania lokal: Det demokratiske primærvalget foran borgermestervalget i Pittsburgh ble vunnet av sittende borgermester Bill Peduto (D). I dypt demokratiske Pittsburgh er dette jevngodt med å bli valgt i november.

Virginia guvernør: En måling fra Washington Post av det republikanske primærvalget gir tidligere senatskandidat Ed Gillespie 38%, mot 18% for fylkesråd Corey Stewart og 15% for delstatssenator Frank Wagner. Stillingen i det demokratiske primærvalget er jevn, med 40% for tidligere kongressmann Tom Perriello og 38% for viseguvernør Ralph Northam. PPP har også målt det demokratiske primærvalget for Virginias lærerforening, som støtter Northam, og finner viseguvernøren i tet med 45%, mot 35% for Perriello.

DAGENS LESESTOFF

«Two former FBI directors, one investigation» av Annie Linskey og Matt Viser (The Boston Globe): «In the investigation of whether the Trump campaign coordinated with Russia to influence the 2016 election, Comey and Mueller have been pulled together again. Comey had been leading the investigation when he was dismissed by the president on May 9. Mueller is now taking over, as a special counsel charged with determining if anything illegal occurred. […] The drama will play out not in the dark of a Washington night but under the intense scrutiny of the entire nation.» Les mer.

«A GOP congressman from Kentucky wonders: Is ‘this Trump thing’ sustainable?» av Chico Harlan (The Washington Post): «The congressman was home in Kentucky now, traveling through his district for the first time in a month and worried that, for Republicans, the “wheels were falling off.” Washington had been feeling like a city on fire. Every day brought a new crisis. […] Like others in Congress, Comer would have a week at home on recess to reconnect with his voters. Typically, a recess is a time for town halls. But this time, most members were not holding any. Comer’s plan was different — to hold four over the next three days.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?