En anonym kilde POLITICO har snakket med gir inntrykk av at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var oppgitt over president Donald Trumps manglende konsentrasjonsevne etter deres møte i Det hvite hus. Stein Hernes, Jens Stoltenbergs talsmann, avfeier saken overfor AmerikanskPolitikk.no lørdag morgen.

Bakgrunnen for POLITICO-saken er at president Donald Trump har lagt ut på sin første utenlandstur, der han blant annet skal delta på NATO-toppmøtet i Brussel 24.-25. mai. Hvordan takler han det? POLITICO siterer en rekke kilder som snakker om Trumps manglende utenrikspolitiske kunnskap og om hvor dårlig forberedt han er til å takle det hele. En av dem hevder NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er en av de kritiske røstene.

Susan B. Glasser, grunnleggeren av POLITICO Magazine, omtaler kilden som «a former senior official», og kilden siterer Stoltenberg slik:

«The president of the United States has a 12-second attention span.»

Uttalelsen skal ha kommet etter Stoltenbergs møte med Donald Trump i Det ovale kontor 12. april.

Stein Hernes, som bærer tittelen «special advisor to the Secretary General on strategic communication», kommenterer saken slik til AmerikanskPolitikk.no:

«Dette har Stoltenberg ikke sagt og det reflekterer ikke hans syn.»

I fjorårets valgkamp snakket Donald Trump om at NATO var «obsolete», eller foreldet og utdatert. Tonen var en annen under pressekonferansen etter møtet med Stoltenberg:

«The secretary general and I had a productive discussion about what more NATO can do in the fight against terrorism. I complained about that a long time ago, and they made a change, and now they do fight terrorism. I said it was obsolete. It’s no longer obsolete.»

Trumps utenlandstur starter i Riyadh, Saudi-Arabia (20.-21. mai), og fortsetter i Israel (22.-23. mai), Roma, Vatikanet og Brussel (24.-25. mai). Den ender på Sicilia, der Trump deltar på G7-toppmøtet (26.-27. mai).

PS: Snaut to timer etter at denne saken ble publisert oppfordret NATOs presseteam POLITICO om å rette opp saken. NRK.no publiserte deretter en lignende sak om POLITICO-artikkelen med samme uttalelse fra Hernes.

POLITICO la senere til denne setningen:

(A NATO spokesman later denied this, saying «the Secretary-General never said this and it does not represent his views.»)

Foto: Shealah Craighead, Det hvite hus.