Tidligere Fox News-sjef Roger Ailes er død 77 år gammel. Ailes hadde en lang karriere bak seg som tv-produsent og politisk konsulent, og ble i mange år regnet som en av amerikansk høyresides viktigste bakmenn.

Bare 25 år gammel ble han hyret inn som kommunikasjonsrådgiver i Richard Nixons andre presidentkampanje. Her fikk han ansvar for kandidatens tv-opptredener – ingen liten oppgave med tanke på Nixons dårlige forhold til pressen.

Ailes fortsatte i medie- og reklamebransjen utover sytti- og åttitallet, men holdt seg borte fra den nasjonale politiske scenen inntil 1984. Han ble leid inn som rådgiver etter Ronald Reagans nederlag mot Walter Mondale i den første av to tv-sendte debatter. Reagan framsto som gammel og ufokusert, men var suveren i den neste debatten, og vant en overlegen seier over Mondale ved valget i november samme år.

I 1988 fikk Ailes en ledende posisjon i George H. W. Bush presidentkampanje hvor motkandidaten Michael Dukakis effektivt ble fremstilt som en svak politiker med en veik holdning overfor kriminelle.

Innen 1990 var Ailes amerikansk politikks første superstjerne blant politiske konsulenter.

På nittitallet ville Ailes tilbake til tv-bransjen. Rush Limbaughs konservative radioprogram var en stor suksess og Ailes påtok seg oppgaven med å overføre programmet til tv-skjermen. «The Rush Limbaugh Show» ble godt mottatt, men Limbaugh foretrakk radio, og showet ble tatt av luften. Ailes fikk likevel bevist at det var et marked for en konservativ tv-kanal, og da Rupert Murdoch tok kontakt med spørsmål om han ville lede en høyrevridd nyhetskanal, grep Ailes muligheten.

I 1996 ble Fox News lansert og kanalen er i dag USAs mest sette kabelnyhetsnettverk.

Da den profilerte programlederen Gretchen Carlson saksøkte Ailes for seksuell trakassering i juli 2016, var det begynnelsen på slutten for tv-mogulen. Han gikk av som Fox News øverste leder to uker senere. I kjølvannet av Carlsons søksmål har en rekke andre kvinner stått frem med anklager om seksuell trakassering, blant annet programlederen Megyn Kelly.

Ailes avsluttet karrieren omtrent der han startet, da han ble hyret inn som rådgiver i forbindelse med Donald Trumps TV-debatter mot Hillary Clinton.

Ettermælet er mildt sagt kontroversielt.