Tommy Pope og Ralph Norman.

I natt avholdes andre og avgjørende runde av den republikanske nominasjonen til suppleringsvalget i South Carolinas 5. kongressdistrikt.

Distriktet dekker de nordlige sentrale deler av staten og er ganske ruralt, men omfatter også forsteder til Charlotte i nabostaten North Carolina og begge kandidatene er herfra. Setet ble ledig da kongressmann Mick Mulvaney (R) ble budsjettdirektør i februar. Valglokalene stenger kl. 01:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Etablert: Tommy Pope

Speaker pro tempore i delstatshuset, juristen Tommy Pope (f.1962) vant første runde med 30% og litt over hundre stemmers margin. Som tidligere nevnt er han relativt moderat til å være fra sørstatene, og som en av lederne av delstatshuset, og dermed partiets ansikt utad, har han lagt mer vekt på ansvarlighet enn på å tekkes de republikanske primærvelgerne. Han har hele veien vært knapp favoritt, ikke minst på grunn av sin støtte fra delstatens politiske establishment. Pope har også fått pengestøtte fra Handelskammeret.

Ikke fullt så etablert: Ralph Norman

Entreprenør og tidligere delstatsrepresentant Ralph Norman (f.1953) trakk seg fra delstatshuset for å fokusere på dette valget. Han har samlet inn bra med penger og dessuten lånt egen kampanje flere hundre tusen dollar. Han kom inn rett bak Pope i første runde, og tok også 30%. Det er ikke store politiske forskjeller på de to, men Norman, som tapte mot en demokrat i dette distriktet i 2006, står noe til høyre for Pope. Det har ført til støtte fra fiskalkonservative Club for Growth og han har også mottatt en liten donasjon, om enn ikke offisiell støtte fra tidligere guvernør Nikki Haley.

Det var altså lite som skilte disse to fra første runde, og alt tilsier at det blir jevnt også i natt. I utgangspunktet fremsto de kandidatene som ble nummer 3, 4 og 5 som mer konservative enn disse to, så Norman skal i prinsippet ha en liten fordel. Dog er det svært vanskelig å spå utfallet av en andre runde som ganske sikkert vil se lavere valgdeltagelse og Popes bredere nettverk kan godt bli like avgjørende som Normans konservatisme.