Morgenkaffen torsdag 11. mai: Nye detaljer om Trumps sparking av Comey

God morgen! Visejustisminister Rosenstein truet med å gå etter Comey-spinnet fra Det hvite hus, tidligere FBI-sjef James Comey skal ha bedt om mer ressurser til FBIs Russland-etterforskning kun dager før sparkingen, og tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er tilbake i overskriftene. Morgenkaffen er servert!

”He was not doing a good job.”

President Donald J. Trump på spørsmål om hvorfor han sparket tidligere FBI-sjef James Comey.

DAGENS

1. Visejustisminister Rosenstein truet med å gå etter Comey-spinnet fra Det hvite hus

Visejustisminister Rod J. Rosenstein skrev notatet som har blitt trukket fram av Det hvite hus som begrunnelsen for hvorfor FBI-direktør James Comey fikk sparken. Argumentasjonen har utgangspunkt i Comeys håndtering av Hillary Clinton og e-postene hennes, en begrunnelse som timingen og Trumps tidligere uttalelser om Comey tatt i betraktning framstår meget lite overbevisende. Rosenstein skal ifølge Washington Post ha truet med å gå etter han så hvordan notatet hans ble brukt av Det hvite hus. Les mer.

2. Comey skal angivelig ha bedt om mer ressurser til Russland-etterforskningen bare noen dager før sparkingen

The New York Times kunne i går melde at tidligere FBI-sjef James Comey forrige uke spurte Justisdepartementet om en ”betydelig økning av ressurser” for FBIs Russland-etterforskning. Informasjonen kommer fra fire representanter fra Kongressen, inkludert Senator Richard Durbin (D-Illinios). Visejustisminister Rod Rosenstein, som skrev Justisdepartementets notat som ble brukt til å legitimere sparkingen av Comey, var mannen Comey skal ha spurt. Sarah Flores, en talskvinne for Justisdepartementet, sa at ”ideen om at han [Comey] spurte om mer ressurser” var ”fullstendig feilaktig”.

Dersom informasjonen stemmer er det riktignok fortsatt for tidlig å si noe om hvorvidt denne forespørselen var en del av årsaken til sparkingen av Comey. Trumps intensjoner forblir uklare og det ligger på dette tidspunktet ikke til grunn noen bevis på at sparkingen har en klar sammenheng med FBIs Russland-etterforskning. Samtidig vil den nye informasjonen trolig være bensin på bålet for kritikken av president Trump og hvordan han fortsetter å blande seg inn i en etterforskning som potensielt kan være skadelig for hans selv og presidentskapet hans.

“I think the Comey operation was breathing down the neck of the Trump campaign and their operatives, and this was an effort to slow down the investigation,” sa Richard Durbin om sparkingen av Comey.

Ropene om en uavhengig etterforsker eller kommisjon vil trolig bare bli høyere og høyere i den kommende tiden. Majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) og formann av SSCI (Senatets Intelligence Committee) Richard Burr (R-North Carolina) avviste riktignok i går oppfordringer om å la en uavhengig etterforsker eller kommisjon etterforske Russland-innblandingen og Trump-kampanjens eventuelle russiske forbindelser. Begrunnelsen var at en slik etterforskning ville være skadelig for den allerede pågående etterforskningen. Les mer her. Flere oppdateringer om sparkingen av Comey her.

3. Ny aktivitet i FBIs Russland-etterforskning

Bare noen timer før Trumps sparking av FBI-sjef James Comey fikk CNN tilgang til såkalte subpoenas (stevninger, dvs. dokumenter som krever at mottakerne møter i retten for å dele informasjon som kan vise seg å være relevant for en etterforskning) som er blitt sendt ut til folk som har hatt finansiell tilknytning til tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Dokumentene indikerer at etterforskningen går framover og at etterforskerne begynner å bli mer sikre på at det er nok informasjon der ute som etterhvert kan bli grunnlaget for en kriminalsak mot Flynn. I følge CNNs Evan Pérez representerer disse dokumentene ”the first sign of a significant escalation of activity in the FBI’s broader investigation begun last July into possible ties between Trump campaign associates and Russia.” Når det gjelder innholdet av dokumentene og det etterforskerne søker ser fokuset ut til å være på Flynns finansielle tilknytninger i både Russland og Tyrkia. Les mer her.

4. Erdogan med klar beskjed til USA og Trump

Etter at president Donald Trump tidligere denne uken skrev under på en plan om å styrke og bevæpne syriske kurdere i kampen mot IS (skrevet om i gårsdagens Morgenkaffe), har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan respondert på tydelig vis:

“I hope very much that this mistake will be reversed immediately. We want to believe that our allies would prefer to be side by side with ourselves rather than with the terror groups,” sa Erdogan i følge Foreign Policy. Les mer her.

DAGENS LESESTOFF

«Inside Trump’s anger and impatience — and his sudden decision to fire Comey» av Philip Rucker, Ashley Parker, Sari Horwitz og Robert Costa (Washington Post): «Every time FBI Director James B. Comey appeared in public, an ever-watchful President Trump grew increasingly agitated that the topic was the one that he was most desperate to avoid: Russia. Trump had long questioned Comey’s loyalty and judgment, and was infuriated by what he viewed as the director’s lack of action in recent weeks on leaks from within the federal government. By last weekend, he had made up his mind: Comey had to go.» Les videre her.

«If you’d got complacent about Trump, let Comey’s sacking shake you out of it» av Jonathan Freedland (The Guardian): «They claim their loyalty is to the country and its constitution rather than blindly to their party. That claim is now tested. Can they sit by and do nothing while a president blocks an investigation into alleged collusion with a hostile foreign power, aimed at derailing a US election?» Les videre her.

«By firing James Comey, Trump has put impeachment on the table» av Matthew Yglesias (Vox): «Nothing we’ve seen credibly reported thus far about Trump and Russia would amount to an impeachable offense, and indeed, it’s not really clear what allegations of “collusion” on the campaign trail would really amount to even if proven. Firing the FBI director in order to obstruct an ongoing investigation would be different.» Les videre her.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?