Morgenkaffen onsdag 10. mai: Trump har gitt FBI-direktør sparken

God morgen! Det er onsdag 10. mai, FBI-direktør James Comey har mistet jobben etter å ha kommet med feilaktig informasjon i Senatets vitneboks, og Mor­gen­kaffen er servert.

«This is Nixonian.«

Senator Bob Caseys (D-Pennsylvania) reaksjon på sparkingen av FBI-direktør Comey.

DAGENS

1. FBI-direktør James Comey har fått sparken

Det hvite hus opplyste i en pressemelding tirsdag kveld at president Donald Trump har bedt FBI-direktør James Comey om å fratre sin stilling med umiddelbar virkning. Avgjørelsen ble tatt etter klare anbefalinger fra både justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein.

«Today will mark a new beginning for our crown jewel of law enforcement.»

– President Trump i sin offisielle uttalelse.

Bakgrunnen skal være FBI-direktørens omdiskuterte håndtering av etterforskningen av Hillary Clintons e-poster. Avgjørelsen kommer imidlertid svært overraskende, blant annet fordi Trumps presidentkandidatur reelt sett kan ha tjent på gjenåpningen av Clinton-saken. Oppsigelsen ble offentliggjort kort tid etter at FBI bekreftet ryktene om at Comey avga feilaktig informasjon da han forrige uke vitnet for Senatets justiskomité.

Under ed forsvarte Comey avgjørelsen om å gjenåpne etterforskningen av Clintons private e-postserver dager før fjorårets presidentvalg. I sin vitnesbyrd sa FBI-direktøren at «hundreds and thousands» av e-poster hadde blitt videresendt fra Clinton-rådgiver Huma Abedin til hennes daværende ektemann og tidligere kongressmedlem Anthony Weiner. Noen av disse skal ha inneholdt klassifisert informasjon.

Men flere av detaljene i Comeys vitnesbyrd var feilaktige og overdrevne. For det første hadde ikke Abedin for vane å videresende e-poster til ektemannen. De aller fleste e-postene havnet på Weiners datamaskin som følge av sikkerhetskopiering av Abedins mobiltelefon. Det skal også være snakk om et langt mindre antall e-poster enn «hundreds and thousands». Ingen av disse skal heller ha vært markert som klassifisert informasjon på tidspunktet de ble sendt. En håndfull av e-postene skal dog ha inneholdt informasjon som i ettertid ble vurdert som hemmelig.

Den offisielle begrunnelsen har imidlertid blitt overskygget av kritikk og spekulasjoner fra flere hold om mulige politiske motiver. Inntil tirsdag ledet Comey etterforskningen av mulige forbindelser mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter. President Trump avviser at den pågående etterforskningen skal ha påvirket den tidlige avskjedigelsen. Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) har lagt frem krav om at det må utnevnes en uavhengig kommisjon for etterforskningen av Russland-saken. En FBI-direktør utnevnt av Trump vil ifølge demokratene ikke kunne ha samme uavhengighet eller troverdighet i forhold til etterforskningen. Flere demokrater og republikanere har stilt seg bak dette kravet i timene etter avskjedigelsen.

Også formannen for Senatets etterretningskomité, senator Richard Burr (R-North Carolina), retter kritikk mot tidspunktet og begrunnelsen. Burr leder Senatets etterforskning av Russlands innflytelse over valgkampen. Han sier i sin uttalelse at «[Comey’s] dismissal further confuses an already difficult investigation by the committee». Det har videre blitt trukket paralleller til Watergate-skandalen i 1973. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) sier i en uttalelse at den plutselige avsettingen av Comey reiser spørsmål om hva administrasjonen har å skjule.

Comey har vært en frittalende og selvstendig leder for FBI siden 2013. Frem til en ny FBI-direktør blir utnevnt og godkjent av Senatet, tiltrer Andrew G. McCabe som fungerende direktør. Les mer.

2. USA skal bevæpne syriske kurdere i kampen mot IS

President Donald Trump har bestemt seg for å trappe opp kampen mot IS i Syria og Irak. Tirsdag offentliggjorde Pentagon en plan, vedtatt av presidenten, som autoriserer Forsvarsdepartementet til å bevæpne kurdiske fraksjoner av den multietniske koalisjonsstyrken Syrian Democratic Forces (SDF) med tunge våpen, kjøretøy og panservernmissiler. Formålet med bevæpningen er å gjenerobre Raqqa som har vært IS-kontrollert siden 2013. SDF ble beskrevet av Pentagons talskvinne som «the only force on the ground that can successfully seize Raqqa in the near future».

Beslutningen om å bevæpne kurderne har blitt kritisert av NATO-allierte Tyrkia. Tyrkiske myndigheter mener at de kurdiske soldatene står i ledtog med det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som ansees som en terrororganisasjon av både Tyrkia og USA. Tyrkias nasjonale sikkerhet ble anerkjent som en hovedprioritet i kampen mot IS i Pentagons uttalelse. Allerede neste uke skal Tyrkias president Tayyip Erdogan møte sin kollega i Washington. Avgjørelsen vil utvilsomt bli et viktig tema under samtalene. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Betydningen av Michelle» av Vårin Alme i ukens utgave av Esler og Elefanter (AmerikanskPolitikk.no): «I fjorårets valgkamp var Michelle Obama den ene personen Trump holdt seg unna. Han visste at det ville slå tilbake på ham om han kritiserte den populære førstedamen. Nå går han etter arbeidet hennes.» Les mer.

«Who has Trump’s ear? Often rich, white, Republican men» av Andrew Restuccia & Aidan Quigley (Politico): «Information about who meets with the president would be valuable to understanding any administration, offering a window into the range of interest groups and personalities that have an opportunity to shape the White House’s deliberations. That may be doubly true for Trump, who has been known to make decisions on the fly based on even brief conversations […].» Les mer.

«It Was Cultural Anxiety That Drove White, Working-Class Voters to Trump» av Emma Green (The Atlantic): «In the wake of Trump’s surprise win, some journalists, scholars, and political strategists argued that economic anxiety drove these Americans to Trump. But new analysis […] found something different: Evidence suggests financially troubled voters in the white working class were more likely to prefer Clinton over Trump. Besides partisan affiliation, it was cultural anxiety—feeling like a stranger in America, supporting the deportation of immigrants, and hesitating about educational investment—that best predicted support for Trump.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?