Morgenkaffen mandag 8. mai: Trøbbel i sikte for Obamacare

God morgen! Det er mandag 8. mai, Trump gleder seg til å samarbeide med Macron, og Mor­gen­kaffen er servert!

«Nobody dies because they don’t have access to health care.»

Kongressmedlem Raúl Labrador (R-Idaho, 1. distrikt) til Idaho Statesman.

DAGENS

1. Obamacare på vei mot stupet

Fredag kveld fikk republikanerne et knapt flertall (217-213) i Representantenes hus for å avskaffe Affordable Healthcare Act (Obamacare). Ved første avstemning falt prosjektet i fisk, da Freedom Caucus stemte imot. Dette fordi de ikke mente den nye helsereformen gikk langt nok i å avskaffe sentrale deler av Obamacare.

Etter harde forhandlinger gikk et tilstrekkelig antall medlemmer fra Freedom Caucus med på å stemme gjennom den nye helselovgivningen. Kompromisset kom fordi statene fikk muligheten til å innføre ordninger som tillater forsikringsselskaper å differensiere mellom kunder basert på nåværende helsetilstand, noe Obamacare gjorde ulovlig.

Loven går til avstemning i Senatet i juni. Her kan vanskene komme for alvor: Flere republikanske senatorer har uttrykt sin misnøye med lovgivningen. Det republikanske lederskapet, ledet av speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), vil derfor få en betydelig utfordring med å få loven gjennom. Les mer.

2. Trump ser frem til samarbeid med Macron

President Donald Trump ønsket i går kveld Emmanuel Macron lykke til som Frankrikes nye president. Via Twitter sendte presidenten en invitasjon til et fortsatt samarbeid over Atlanteren.

Canadas statsminister Justin Trudeau «toppet» Trumps lykkeønskninger med å ta velkomsten på fransk, og forsikre Frankrikes nyvalgte president om fortsatt «fraternité» mellom de to landene.

Trump har tidligere gått ut med støtte for Front Nationals presidentkandidat Marine Le Pen, som på mange områder har forfektet en Trump-liknende politikk, blant annet med krav om å holde arbeidsplasser innenlands og en strengere innvandringspolitikk. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Alabama 2. distrikt: Delstatsrepresentant Barry Moore vil utfordre kongresskvinne Martha Roby i det republikanske primærvalget i 2018.

Florida 27. distrikt: Kongresskvinne Ileana Ros-Lehtinen (R) avstår fra gjenvalg i 2018. Hun ble først valgt i et suppleringsvalg i 1989 og var den gang det første cubanskættede medlem av Kongressen av ble gjenvalgt med 10% margin i 2016. Distriktet er klart demokratisk i presidentvalg; Hillary Clinton vant med 20% her, men republikanere har tradisjonelt gjort det bedre lenger ned i rekkene. Ikke desto mindre vil dette utgjøre et saftig mål for demokratene i 2018 og jeg endrer min vurdering til svakt demokratisk. Republikanerne har dog mange lokale politikere på lavere nivå, og en av dem stiller her; fylkeskommissær i Miami-Dade County, Bruno Barreio.

Georgia 6. distrikt: Demokrat Jon Ossoff har offentliggjort en intern måling foran valget 20. juni. Den gir ham en syltynn 48 – 47 ledelse på republikaner Karen Handel. En annen intern måling, tatt opp for en demokratisk gruppe, gir Ossoff en 50 – 48 ledelse. En uavhengig måling for WSB-TV gir imidlertid Handel ledelsen, 49 – 46.

Idaho 1. distrikt: Forretningsmann og tidligere fylkeskommissær i Idaho County, James Rockwell vil utfordre kongressmann Raul Labrador i den republikanske nominasjonskampen neste år. Det er mulig Labrador stiller til guvernør.

Iowa 1. distrikt: Delstatsrepresentant Abby Finkenauer (D) vil stille mot kongressmann Ron Blum (R) i 2018.

South Carolina 5. distrikt: Første runde av primærvalget ble avholdt på tirsdag og på republikansk side gikk de to delstatsrepresentantene Tommy Pope (31%) og Ralph Norman (30%) videre til andre runde 16. mai. For demokratene vant skatteadvokat Archie Parnell allerede i første runde, med 71%.

Florida guvernør: Landbrukskommissær og tidligere kongressmann Adam Putnam (R) og tidligere kongresskvinne Gwen Graham (D), datter av tidligere senator og guvernør Bob Graham (D), stiller begge til guvernør i 2018.

Georgia guvernør: Mindretallsleder i delstatshuset, Stacey Abrams (D) stiller til guvernør neste år.

Iowa guvernør: Delstatssenator Nate Boulton (D) vil stille til guvernør i 2018.

New Jersey guvernør: Quinnipiac har målt primærvalgene og finner viseguvernør Kim Guadagno med en 23 – 12 ledelse på delstatsrepresentant Jack Ciattarelli hos republikanerne. På demokratisk side leder forretningsmann Phil Murphy med 26%, mens ingen andre tar over 10%. Murphy leder 50 – 25 på Guadagno i selve valget.

New Mexico guvernør: Tidligere direktør i TV-selskapene CBS og spansktalende Univision, Jeff Apodaca vil stille til guvernør for demokratene i 2018. Hans far var guvernør på 70-tallet.

Ohio lokal: Borgermestervalget i Cincinnati tirsdag endte med at bystyremedlem Yvette Simpson (45%) og borgermester John Cranley (34%) gikk videre til andre runde i november.

Oklahoma guvernør: Tidligere kandidat til justisminister, Drew Edmondson (D) vil stille til guvernør i 2018.

Texas lokal: Borgermestervalget i El Paso lørdag endte med at tidligere delstatsrepresentant Dee Margo (R) med 45% og David Saucedo (R) med 24% gikk videre til andre runde.

Texas lokal: Borgermestervalget i Fort Worth lørdag endte med seier til borgermester Betsy Price (R), som tok 70% i første runde.

Texas lokal: Borgermestervalget i San Antonio lørdag endte med at borgermester Ivy Taylor (D) med 42% og bystyremedlem Ron Nirenberg (U) med 37% gikk videre til andre runde.

DAGENS LESESTOFF

« The Health Care Bill Could Be A Job-Killer For GOP Incumbents» av Nate Silver (FiveThirthyEight): «Republicans in the House of Representatives voted today to approve a version of the American Health Care Act, their bill to repeal and replace Obamacare. The biggest effects of the bill will be on the millions of additional Americans who would go without health insurance if a similar bill is passed by the Senate. But it could also endanger the job prospects of the Republican members of Congress who voted for it and make a Democratic takeover of the House substantially more likely in 2018»

« Trump-Russia probes could seep into 2018 midterms» av Martin Matishak and Austin Wright (Politico): «The congressional investigations into President Donald Trump’s ties to Russia are off to such a sluggish start that they could stretch into next year’s midterm election season. That’s a silver lining for Democrats who have grumbled that investigators aren’t moving fast enough — but who would be delighted to see the issue in the headlines as voters head to the polls»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.