Mick Mulvaney (til venstre) sverges inn av visepresident Mike Pence.

I natt avholdes første primærvalgsrunde i South Carolinas 5. kongressdistrikt, et konservativt distrikt i delstatens nordlige, sentrale deler. Dette er det fjerde suppleringsvalget så langt i år.

Jurist og republikaner Mick Mulvaney (f.1967) slo i 2010 ut John Spratt, en demokrat som første gang ble valgt i 1980. Mulvaney ble i februar godkjent av Senatet som ny budsjettdirektør og det skal således velges en ny representant her. Den prosessen starter i natt og valglokalene stenger kl. 01:00. Du kan følge opptellingen her. Dersom ingen tar over 50% i kveld blir det en ny nominasjonsrunde allerede 16. mai. Selve valget avholdes 20. juni.

Frelseren som aldri kom: Vincent Sheheen

Dette forholdsvis rurale distriktet gjenvalgte Mulvaney i 2016 med 59% av stemmene, og den eneste demokraten som kunne hatt en teoretisk mulighet her, delstatsrepresentant og tidligere guvernørkandidat Vincent Sheheen, stiller ikke. Dermed er det republikanske primærvalget det virkelig interessante i natt. Her stiller syv kandidater, hvorav fem etter min ringe oppfatning har noen sjanse til å gå videre.

Svak favoritt: Tommy Pope

Svak favoritt er jurist, delstatsrepresentant og tidligere føderal aktor Tommy Pope (f.1962). Han er Speaker pro tempore i delstatshuset og en av South Carolinas mektigste menn. Pope var nevnt som en mulig guvernørkandidat i fjor, inntil det ble klart at Donald Trump ville ha guvernør Nikki Haley til ny FN-ambassadør og viseguvernør Henry McMasters rykket opp. Han er en forholdsvis moderat republikaner.

Litt svakere favoritt: Ralph Norman

Pope får konkurranse fra Ralph Norman (f.1953), en entreprenør og tidligere delstatsrepresentant som gikk av fra delstatsforsamlingen for å fokusere på dette valget. Norman var partiets tapende kandidat mot Spratt i 2006, men distriktet har gått flere hakk mot høyre siden den gang. Han er mer konservativ enn Pope, noe som kan utgjøre forskjellen i et primærvalg med lav valgdeltagelse.

The Trump Connection: Chad Connelly

En tredje kandidat er ingeniør, forretningsmann og tidligere delstatspartileder Chad Connelly (f.1963). Han var inntil nylig sentral i den føderale partiorganisasjonen og var også høyt opp i Trumps valgkampapparat. Det skal bli interessant å se om hans forbindelser til sjefen sjøl kan gi ham seieren i natt; han har også fått støtte fra et par av delstatens kongressmedlemmer.

Radikal: Tom Mullikin

En fjerde kandidat som skal nevnes er advokat og leder for South Carolinas frivillige forsvarsreserve, Tom Mullikin. På papiret er han en interessant kandidat, men et kjapt blikk på hjemmesiden avslører en person med ganske radikale oppfatninger – uten at det nødvendigvis er noe diskvalifiserende i et primærvalg i sørstatene. Han har også evnen til å delfinansiere egen valgkamp. Dog skal primærvelgerne være i et særs dårlig humør før Mullikin vinner.

Koko: Sheri Few

I tillegg stiller hjelpearbeider Ray Craig, som tok 21% i primærvalget mot Mulvaney i 2016, den sosialkonservative utdanningsaktivisten Sheri Few, som startet valgkampen med å sammenligne Pope og Norman med ISIS fordi de ville fjerne sørstatsflagget fra plenen utenfor delstatshuset og endelig advokat Kris Wampler, som har stått for en mer libertariansk linje. Few er utvilsomt koko, men har samlet inn noe cash og kan muligens gå videre dersom de mer seriøse kandidatene splitter stemmene noenlunde jevnt.

Vinner nok i kveld: Archie Parnell

Demokratene har tre heller ukjente kandidater; advokat og tidligere seniorrådgiver i investorfirmaet Goldman Sachs, Archie Parnell; student og veteran Alexis Frank og veteran Les Murphy.

Her er det kun Parnell som har samlet inn særlig med penger og støtteerklæringer og det ville forbause meg stort om han ikke tok over 50% allerede i natt.