Morgenkaffen fredag 28. april: Dag 99 – Pentagon etterforsker Flynn

God morgen! Det er fredag 28. april, Michael Flynn etterforskes av Pentagon, president Trump vil reforhandle NAFTA-avtalen på et eller annet tidspunkt, og det ser ut til at Washington unngår en ny «government shutdown.» Ukas siste utgave av Mor­gen­kaffen er servert!

«The minute they cast that vote they put doo-doo on their shoe, tattoo on their forhead.»

Minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), er lite begeistret for republikanernes forslag til ny helsereform.

DAGENS

1. Pentagon etterforsker Trumps tidligere rådgiver Flynn

Pentagon har startet en etterforskning for å undersøke om Michael Flynn, president Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, mottok penger fra utenlandske grupper uten godkjennelse. Forsvarsdepartementet etterforsker om Flynn «failed to obtain required approval prior to receiving any emolument from a foreign government,» ifølge et brev fra 11. april offentliggjort av demokrater i etterforskningskomiteen i Representantenes hus. Høytstående lovgivere sa denne uken at Flynn sannsynligvis brøt loven ved å ikke be om klarering for å motta $45,000 da han deltok på 10-årsjubileet til RT – en statlig eid russisk TV-kanal.

Flynns advokat, Robert Kelner, sa torsdag at Flynn opplyste Defense Intelligense Agency (DIA) «extensively» før og etter hans deltakelse på RTs jubileum. Elijah Cummings (D-Maryland, 7. distrikt), komiteens toppdemokrat, offentliggjorde torsdag dokumenter fra Forsvarsdepartementet som avviste advokatens utsagn. DIA fant ikke bevis for at Flynn søkte om tillatelse til å akseptere utenlandske pengeoverføringer, til tross for at de advarte mot å ta imot slike betalinger i 2014. Cummings sa følgende til pressen:

We have no evidence, not a shred, that he (Flynn) disclosed his payments … from RT, the Kremlin-backed propaganda outlet, and we have no evidence, zilch, that he obtained permission from the secretary of the Army and the secretary of state to accept any foreign government payments as required by law

I tillegg til etterforskningen av RT-pengene, undersøker komiteen også Flynns arbeid som en «foreign agent» i fjor. I 2016 var Flynn ansatt av et selskap basert i Nederland eid av en tyrkisk forretningsmann, der formålet var å promotere den tyrkiske regjeringens synspunkter. Selskapet betalte Flynn Intel Group (som ikke lenger eksisterer) totalt $530,000 i starten av august da han var Trump-kampanjens fremste utenrikspolitiske rådgiver.

Flynn registrerte seg ikke som «foreign agent» hos Justisdepartementent før i mars. Det var flere uker etter at han sa opp som Trumps sikkerhetsrådgiver, etter å ha feilinformert visepresident Mike Pence om sin kontakt med Russlands ambassadør til USA, Sergei Kislyak.

Det har stormet rundt Flynn i 2017. Han blir også gransket i Kongressen om Russlands innblanding i presidentvalget 2016, som amerikanske etterretningstjenester sier var ment å påvirke valget i Trumps favør. Russland har benektet anklagene. Les mer.

2. Trump vil foreløpig ikke trekke USA fra NAFTA-avtalen

President Trump fortalte torsdag at han har bestemt seg for å reforhandle handelsavtalen North American Free Trade Agreement (NAFTA), i stedet for å trekke USA fra avtalen. Dette skjedde etter å ha snakket med lederne fra Canada og Mexico. Trump har tidligere ført en hard linje overfor NAFTA og beskrevet avtalen som «the worst trade deal the U.S. ever signed.» Senest sist uke sa Trump at NAFTA er ødeleggende for amerikanske arbeidsfolk. Han ga seg selv manøvreringsrom ved torsdagens uttalelse, og sa at han vil «terminate NAFTA» dersom han «ikke er i stand til å få på plass en rettferdig avtale.» Trump tvitret om saken torsdag morgen amerikansk tid:

Trump nærmer seg milepælen 100 dager som president, og presidenten og hans rådgivere jobber på spreng for å sørge for at så mange løfter som mulig blir oppfylt innen den tid (lørdag). Et sentralt løfte har vært å reforhandle eller trekke USA ut av NAFTA. Trump har allerede «trukket» USA fra en annen stor handelsavtale, the Trans Pacific Partnership, som ble forhandlet fram under President Barack Obama.

Under valgkampen sist år gjorde Trump sin motstand mot NAFTA til en sentral del av sitt budskap om å sette «America First.» Hans tilnærming har ikke myknet siden innsettelsen, men noen av hans rådgivere har advart mot de store økonomiske konsekvensene det vil ha dersom USA trekker seg fra avtalen. Da det onsdag sirkulerte nyheter om at Trump-administrasjonen vurderte å trekke USA fra NAFTA, førte dette til sterke reaksjoner fra enkelte republikanere. Senator John McCain (R-Arizona) sa at «det vil ødelegge økonomien i min stat», og senator Ben Sasse (R-Nebraska) kalte det en «forferdelig dårlig ide.»

Uavhengig forskning i Kongressen fant i 2015 at avtalen har liten innvirkning på den amerikanske økonomien. 14 millioner amerikanske jobber er likevel avhengige av handel med Mexico og Canada, ifølge lobbygruppen US Chamber of Commerce. Les mer.

3. Det ser ikke ut til at det blir noen «government shutdown»

Innen midnatt natt til lørdag må Kongressen bli enige om godkjenning av driftsmidler til det føderale regjeringsapparatet dersom man skal unngå en «government shutdown,» hvor mange offentlige ansatte vil bli midlertidig permittert. Etter en kaotisk uke med forhandlinger er partiene nære enighet om en «continuing resolution,» som vil sikre midlertidig bevilgning fram til 5.mai. Polariseringen mellom republikanske ledere og demokrater når det gjelder helsereformen har tidligere stukket kjepper i hjulene for forhandlingene, men ser foreløpig ikke ut til å føre til en «shutdown

Republikanske ledere har slikket sine sår etter at første forsøk på «repeal and replace» av Obamacare gikk i vasken. De har forsøkt å finne støtte til å avholde en avstemning innen lørdag – som er Trumps 100. dag som president. Demokratene advarte torsdag mot å framskynde en avstemning om en ny helselov, og truet med å holde tilbake støtten av en «continuing resolution» dersom republikanerne ikke lystret deres vilje. Steny Hoyer (D-Maryland, 5. distrikt) beskrev sitt synspunkt slik: «If Republicans pursue this partisan path of forcing Americans to pay more for less and destabilizing our county’s health care system — without even knowing how much their bill will cost — Republicans should be prepared to pass a one-week Continuing Resolution on their own.»

New York Times meldte natt til fredag norsk tid at det er lite sannsynlig at en avstemning om en ny helselov vil finne sted før Trumps symbolsk viktige dag. Washington Post meldte senere at det ikke blir noen avstemning om helsereform fredag, da republikanske ledere ikke har greid å samle partiet rundt det nye forslaget. Dette betyr at det går mot enighet om en «continuing resolution,» og at en «government shutdown» sannsynligvis er avverget i denne omgang. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Nei VG, Trump bestemte seg nok ikke for å stille som presidentkandidat under en middag i 2011» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Tirsdag viet VG forsiden til en teori om hvorfor Trump stilte som presidentkandidat. Teorien er verken ny eller god.» Les mer.

«Trump, in new tax plan, promises to do what Reagan couldn’t (Washington Post): «His advisers say that the plan will pay for itself. But in the experience of two other Republican presidents, Ronald Reagan and George W. Bush, tax cuts produced an uneven record on prompting economic growth. And in both instances, reductions in taxes failed to pay for themselves and, instead, left the nation to deal with increasing federal debt.» Les mer.

Exclusive: Trump says he thought being president would be easier than his old life (Reuters): «I loved my previous life. I had so many things going,» Trump told Reuters in an interview. «This is more work than in my previous life. I thought it would be easier.» Les mer.

«Exclusive: Trump says ‘major, major’ conflict with North Korea Possible, but seeks diplomacy» (Reuters): «‘There is a chance that we could end up having a major, major conflict with North Korea. Absolutely,’ Trump told Reuters in an Oval Office interview ahead of his 100th day in office on Saturday…Nonetheless, Trump said he wanted to peacefully resolve a crisis that has bedeviled multiple U.S. presidents, a path that he and his administration are emphasizing by preparing a variety of new economic sanctions while not taking the military option off the table.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Avatar photo
Mastergrad i globalisering, politikk og kultur fra NTNU. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.