Mer

  Fire tips som kan redde den politiske diskursen

  Det største problemet med dagens politiske klima er at begge sider gjemmer seg i sine egne ekkokamre og nekter å høre på motsigende stemmer. Her er fire tips til hvordan dette kan unngås.

  Dette innlegget gjelder ikke bare for Twitter, men også den politiske diskursen generelt.

  1) Følg folk du er uenig med

  Den beste måten å forstå folk med andre meninger er ved å høre på hva de faktisk har å si. Du vil ikke nødvendigvis endre mening, men du vil i hvert fall vite hva de fra «den andre siden» mener. Du kan ikke bare høre Pod Save America, se Rachel Maddow og lese HuffPost. Du kan heller ikke bare se FOX News og Info Wars, mens du leser Drudge Report.

  Eksempler på hvem det kan være lurt å følge hvis du for eksempel befinner deg til venstre for Det republikanske partiet: Byron York, en skarp journalist fra den konservative avisen Washington Examiner. York har de siste månedene utmerket seg med gode, kritiske artikler og tweets om dommene som har felt Donald Trumps innvandringsordre. Et annet tips er Ben Shapiro (DailyWire), en ung konservativ med intellektuell ryggrad, som er mer kontroversiell enn han burde være.

  2) Følg dem som utfordrer sine egne

  Amerikansk politikk har blitt en lagsport hvor de fleste velger en side, og heier på sine egne. Den kritiske tankegangen og intellektuelle ærligheten er nærmest fraværende. Vi har sett mange klokkeklare eksempler på dette i løpet av de siste månedene. Trump og andre republikanere kritiserte ofte Obama for å spille for mye golf mens han var president, en aktivitet Trump bedriver enda hyppigere enn sin forgjenger. Trumps velgere tror likevel at Obama golfet mest. Samtidig har mange på venstresiden et problem med Trumps mange presidentordre, selv om det var helt greit at Obama gjore det samme. På samme måte var republikanerne veldig skeptiske til Obamas utvidelse av presidentmakten, mens de færreste har et problem med Trumps presidentordre.

  Tipset her er å følge dem som utfordrer sine egne. Noen eksempler:

  På venstresiden: Dave Rubin, Bill Maher, Maajid Nawaz.

  På høyresiden: Glenn Beck, Joe Scarborough, Rand Paul, Colin Moriarty.

  3) Ikke feilrepresenter andres meninger

  Den eneste måten å ha en ærlig samtale med noen, eller ved å argumentere mot andre, er ved å representere deres faktiske meninger, ikke din tegneserieversjon av deres meninger. Dette er en enkel feil å gjøre når motparten ikke er i rommet, og derfor også enkelt å gjøre på sosiale medier. Det beste eksempelet på dette er alle primærvalgsdebatter i amerikansk historie. Å latterliggjøre dine politiske motstandere er her den enkleste måten å få applaus på. Demokratene hater Israel og vil frata folk våpen og deres rett til å praktisere religion. Republikanerne vil på sin side annullere all likestilling og drepe bestemor ved å fjerne hennes helseforsikring.

  Utenom politikere finnes det også gode eksempler på andre som ikke følger dette idealet. Blant annet Reza Aslan, Southern Poverty Law Center, og ytterliggående medieorganisasjoner som The Young Turks på venstresiden og Info Wars på høyresiden.

  4) Faktasjekk!

  For guds skyld, faktasjekk! Det kan skje at selv den beste blir lurt på sosiale medier, spesielt i disse #fakenews-dager. I fjor eksploderte dette markedet på høyresiden i USA, og det har siden vokst seg stort på venstresiden også. Både Michael Flynn og hans sønn delte i fjor en rekke konspirasjonsteorier basert på falske nyhetshistorier, mens TIME-journalist Zeke Miller skapte en falsk nyhetssak da han på innsettelsesdagen til Trump skrev at bysten av Martin Luther King, jr. var blitt fjernet fra Det ovale kontor.

  Disse stegene virker kanskje selvsagte, men de bør gjentas. I USA har den politiske debatten nådd et bunnpunkt. Landet har fått en president med liten respekt for sannheten, samtidig som de mer ekstreme i den politiske motstandsbevegelsen har svart med å forsøke å brenne ned eget campus, og gå til angrep mot Trump-supportere. Hvis vi kutter ut de ytterste fløyene kan mye av dette unngås. Det aller viktigste er å ta diskusjonen med et åpent sinn, i stedet for å begrave dem man er uenige med i retorikkens slør.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også