Valgsnacks for uke 15

Aller først: Det er suppleringsvalg i Georgias 6. distrikt på tirsdag og en egen sak kommer samme dag.

 

Alabama senator: Guvernørbyttet i Alabama kan få konsekvenser for senatsplassen som ble overtatt av justisminister Luther Strange (R). Administrasjonsminister John Merrill (R) sier nemlig at dersom den nye guvernøren, Kay Ivey (R) handler i løpet av en måneds tid, kan det gjennomføres et suppleringsvalg i november 2017, i stedet for november 2018.

Maine senator: Den moderate republikaneren Susan Collins vurderer å stille til guvernør i 2018. Senatssetet er ikke på valg før i 2020, så for Collins vil det være risikofritt å stille.

Montana senator: Kirurg og delstatssenator Albert Olszewski er første republikaner til å erklære sitt kandidatur i 2018.

Pennsylvania senator: Delstatsrepresentant Jim Christina (R) vil stille mot senator Bob Casey (D) i 2018.

 

Colorado 7. distrikt: Kongressmann Ed Perlmutter (D) stiller til guvernør i 2018. Setet ble vunnet fra en republikaner i 2006 og var regnet for et vippesete frem til da, men Perlmutter har klart å holde det uten for store problemer. Samme dag som Perlmutter annonserte at han ikke tok gjenvalg til Huset, meldte delstatsrepresentant Brittany Pettersen (D) seg som kandidat til å erstatte ham. Jeg endrer vurdering fra trygt til trolig demokratisk.

Georgia 6. distrikt: En måling tatt opp for den republikanske nettsiden Red Racing Horses gir filmskaper Jon Ossoff (D) ledelsen, med 39%, mens det er svært tett om andreplassen. Tidligere administrasjonsminister Karen Handel tar 15%, forretningsmann og bystyremedlem Bob Gray 12% og de tidligere delstatssenatorene Dan Moody og Judson Hill hhv. 11% og 10%. Alle fire er republikanere, og dette partiets kandidater har tilsammen 51%, mot 43% for demokratene. OpinionSavvy har også sluppet en måling, som viser 42% for Ossof, 21% for Handel, 11% for Gray og Hill og 10% for Moody, mens Landmark gir Ossof 45%, Handel 17% og de tre andre på ca. 8%. Også Revilys måling gir Ossof 45%, mot 17% for Handel, 16% for Gray, 9% for Moody og kun 7% for Hill.

Iowa 1. distrikt: Delstatsrepresentant Abby Finkenauer (D) vil stille mot kongressmann Rod Blum (R) i 2018.

Kansas 2. distrikt: Demokratene har en seriøs kandidat i dette distriktet, som blir ledig fordi kongresskvinne Lynn Jenkins (R) avstår fra gjenvalg. Tidligere delstatsrepresentant og partiets kandidat til guvernør i 2014, Paul Davis stiller. Davis vant dette distriktet med 6% i sitt forøk på å slå guvernør Sam Brownback (R), men det er ofte stor forskjell på lokale og føderale valg her.

Kansas 4. distrikt: Suppleringsvalget i dette distriktet ble, som ventet, vunnet av den republikanske finansministeren Ron Estes – dog med 53%, mot 61% for tidligere kongressmann Mike Pompeo (R) i 2016. Guvernør Sam Brownback (R) må nå oppnevne en ny finansminister.

Pennsylvania 10. distrikt: Kongressmann Tom Marino (R) blir utnevnt til leder for kontoret for narkotikabekjempelse, stillingen er populært kjent som «drug czar». Stillingen trenger ikke godkjenning fra Senatet, så her får vi snart enda et suppleringsvalg. Nominasjoner i denne staten foretas av partikomiteer.

 

Alabama guvernør: Rapporten vi nevnte I forrige valgsnacks har senket guvernør Robert Bentley (R), som gikk av på mandag. Viseguvernør Kay Ivey (R) vil ta over frem til en ny guvernør velges i 2018. Hun er 73 år gammel og det er usikkert om hun vil stille til en full periode, og om hun i så fall vinner det republikanske nominasjonsvalget.

Connecticut guvernør: Demokraten Dan Malloy avstår fra en tredje periode som guvernør. En rekke kandidater fra begge partier vurderer å stille.

Georgia guvernør: Viseguvernør Casey Cagle (R) har offisielt lansert sin kampanje til guvernørjobben i 2018.

Maine guvernør: Finansminister (en stilling oppnevnt av delstatsforsamlingen) Terry Hayes er første kandidat til dette åpne vervet. Hayes er formelt uavhengig, men var tidligere et demokratisk medlem av delstatshuset. Hun ble imidlertid valgt med stort sett republikansk støtte.

Pennsylvania viseguvernør: Guvernør Tom Wolf (D) har beordret etterforskning av sin egen viseguvernør, Mike Stack (D) & kone, for påstått misbruk av offentlige tjenestemenn. Stack har aldri stått Wolf nær – i denne delstaten nomineres de to separat, men velges sammen – og Wolf kan sikkert tenke seg å finne en annen kandidat å stille sammen med i 2018.

Virginia guvernør: Quinnipiac har målt og finner tidligere kongressmann Tom Perriello med en 25 – 20 ledelse på viseguvernør Ralph Northam i det demokratiske primærvalget. På republikansk side har tidligere føderal partiformann Ed Gillespie en solid ledelse. Begge demokrater har en tosifret ledelse på Gillespie.