Mike Pompeo (til venstre) sverges inn av visepresident Mike Pence.

I natt holdes det andre av årets (så langt) fem suppleringsvalg til den 115. Kongress. Republikanerne er klare favoritter her i natt og en demokratisk seier vil være en klar smekk til presidenten og hans politikk.

Velgerne skal plukke en erstatter til republikaneren Mike Pompeo, som ble CIA-sjef i januar. President Donald Trump vant setet med god margin, men har siden den gang blitt, om mulig, enda mer kontroversiell enn da han ble valgt. Nattens valg kan muligens gi oss en liten pekepinn på hvor pop hans politikk er i konservative kjerneområder. Valglokalene stenger 03:00 i natt og du kan følge opptellingen her.

Storfavoritt: Ron Estes

Delstatens finansminister Ron Estes ble, som ventet, nominert til republikanernes kandidat. Han begynte å legge grunnlaget for et kongressvalg allerede i 2014, da det var spekulasjoner om at Pompeo ville gi opp setet for å stille til Senatet. Nå har han altså fått sjansen.

Som jeg skrev i forbindelse med nominasjonen, er Estes en respektert politiker med bred erfaring fra både folkevalgte organer og partiorganer, men han kan kritiseres for å være kjedelig og veldig ‘establishment’. Republikanernes kongressvalgorganisasjon NRCC har til og med spyttet inn nesten hundre tusen dollar på reklamer i området og mange anonyme kilder melder at Estes har ført en skandaløst doven og slapp valgkamp. Dog, han er kjent – og har blitt godkjent – av lokale velgere gjennom mange år.

Neppe rett mann: Jim Thompson

Demokratene nominerte, ganske overraskende, veteran, advokat og borgerrettsforkjemper Jim Thompson til sin kandidat. Han er politisk ukjent, men ble nok i stor grad valgt pga. misnøye med det bestående, både nasjonalt og i delstaten – mens storfavoritten, tidligere delstatsrepresentant og finansminister Dennis McKinney nok i stor grad ble sett som en del av dette problemet. Thompson lover å være et korrektiv til Trump og har fridd til bekymrede republikanere i distriktet,

I tillegg stiller libertarianeren Chris Rockhold.

Setet er konservativt (+R13) og har vært republikansk siden jubelåret 1994. Dersom demokratene skulle vinne i natt er det en politisk sensasjon og de fleste vil ta det som et klart signal til Trump om at hans kurs så langt ikke har vært noen stor suksess.

Jeg tror imidlertid ikke at Kansas’ 4. distrikt er det rette stedet for å teste velgernes reaksjon på Trump. Med mindre valgdeltagelsen er radikalt annerledes enn i 2016 er dette et distrikt der de fleste kandidater som har en (R) etter navnet vinner, og Thompson er ikke rette mann til å endre på det.

Trygt republikansk.