Morgenkaffen mandag 3. april: «Nuclear option» for å få Gorsuch bekreftet?

God morgen! Det er mandag 3. april, innen uken er omme vil Gorsuch være bekreftet lover McConnell, og morgenkaffen er servert.

“They don’t give a shit about people.”

Formann i Det demokratiske partiet Tom Perez, om Det republikanske partiet, sitert i The Hill

DAGENS

1. Gorsuch kan bekreftes med kontroversiell regelendring om de avgjørende fem stemmene fra demokratisk hold går i mot Gorsuch.

En uke før Senatet skal stemme over Neil Gorsuchs nominasjon er det uklart om republikanerne vil ha nok stemmer til å unngå en forventet filibuster fra demokratisk hold. Republikanerne, som har en 52-48 majoritet, trenger totalt åtte demokrater for å nå 60 stemmer – antallet som er nødvendig for å stoppe en filibuster. Om de ikke når 60 stemmer kan de likevel dreie seg rundt en filbuster, men dette vil i så fall kreve en kontroversiell regelendring – også kjent som ”the nuclear option”.

Foreløpig er det kjent at tre demokrater – Heidi Heitkamp (D-Nord Dakota), Joe Manchin (D-Vest Virginia) og Joe Donnelly (D-Indiana) – vil støtte nominasjonen av Gorsuch, og de trenger altså fem av de åtte gjenstående demokratene som er usikre. Denne uken vil derfor øynene være rettet mot disse åtte. Les mer om de åtte demokratene og deres uttalelser om Gorsuch. Gruppen består av både erfarne og mindre erfarne senatorer. De fleste skal gjenvelges, men brorparten regnes også som relativt trygge i sine respektive stater. Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) er trygg på at de skal klare å nekte republikanerne de 8 demokratiske stemmene de trenger.

Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) har som nevnt et alternativ: å endre Senatets krav om 60 stemmer til et krav om et simpelt flertall – 51 stemmer – for å overgå prosessuelle hindringer, som en filibuster. Trump har gitt McConnell klarsignal til å ”go nuclear” om nødvendig for å få Gorsuch bekreftet. «Judge Gorsuch is going to be confirmed. The way in which that occurs is in the hands of the Democratic minority,” uttalte McConnell søndag. Han sa altså ikke direkte at han vil utløse den kontroversielle regelendringen, men uttalte likevel at når uken er omme vil Gorsuchs nominasjon være bekreftet. Om regelendringen skulle bli aktuelle er det ingen republikanere som har uttalt at de vil stemme mot dette, til tross for reservasjoner for dette alternativet blant mange republikanere. Bob Corker (R-Tennessee.) tror imidlertid ikke McConnell setter sin lit til de fem stemmene fra demokratisk side: “He’s going to do the nuclear option. He’s going to break the rules to change the rules. No doubt.” Les mer.

2. Trump tar i mot Egypts leder, noe som skaper bekymring for menneskerettighetsaktivister

I dag ruller Trump-administrasjonen ut den røde løperen ut for Egypts militære leder Abdel Fattah el-Sisi. En leder som aldri ble invitert til Det hvite hus av Obama, da han ble ansett for å være en brutal tyrann med lite til overs for menneskerettigheter og demokrati. I Trump-administrasjonen har Sisi utmerket seg som en av favorittene blant verdensledere. De to møttes for første gang under valgkampen i september, hvor Trump kalte Sisi ”a fantastic guy”. Sisi var den første utenlandske lederen til å gratulere Trump med valgseieren. Trump-administrasjonen setter blant annet pris på Sisis sterke standpunkt mot radikal islamisme. Seniorrådgiver Stephen Bannon og utenriksminister Rex Tillerson er blant støttespillerne til Sisi i Det hvite hus.

Møtet i dag vil by på viktig innsikt i hvordan Trump velger å handle med diktatoriske ledere som har en dårlig CV hva gjelder menneskerettigheter. Den er også viktig med tanke på Trump-administrasjonens innsats i å knytte bånd med arabiske allierte i kampen mot ekstreme islamister i Midtøsten. Presseerklæringen angående møtet avslørte temaene på dagsordenen: terrorisme og økonomisk reform.

Kritikere er bekymret for presidentens støtte til autoritære ledere som har lite til overs for menneskerettigheter og demokrati. Trump har tidligere kalt Russlands president Vladimir Putin en sterk leder – og den ukritiske støtten til Sisi antyder at demokrati og menneskerettigheter blir svært nedprioritert i amerikansk utenrikspolitikk. “The larger message that I hear from the president is that he is not interested in America being a force for good in the world,” uttalte Tom Malinowski, tidligere leder for byrået for demokrati, menneskerettigheter og arbeid. “You can’t promote moral values around the world if you’re constantly echoing the propaganda of our adversaries that America is not a moral country, no better than anybody else. Anti-democratic foreign leaders like Putin, Sisi and Chinese President Xi Jinping are delighted to have this opportunity to level the moral playing field.Ben Cardin (D-Maryland) som sitter i Senatets utenrikspolitiske komité mener utviklingen under Trump kan skade bildet av hva USA står for på den globale arena: “That’s where our influence has been. It’s about our principles—human rights, good governance. That’s what our brand is all about.”

Forholdet mellom sikkerhet og verdier er en utfordring enhver moderne president må hanskes med. Obama snakket for eksempel om verdighet og sivile rettigheter, samtidig som han godtok sikkerhetsavtaler med undertrykkende ledere fra Iran og Uzbekistan. Resultatet synes derfor ofte tveegget og enkelte utenrikspolitiske eksperter vil fraråde fra å ta et standpunkt som moralsk overlegenhet. Samtidig hegner mange republikanere om ideen om ”amerikansk eksepsjonalisme” og republikanere kritiserte særlig Obama for å ha tvilt idéen om USA som enestående. Trump-administrasjonens undergraving av bildet av et moralsk overlegent Amerika snakkes det derimot lite om blant republikanere. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Aller først: Årets første suppleringsvalg til Kongressen finner sted tirsdag, i Californias 34. distrikt. I tillegg er det andre runde av valget på skoleinspektør for Wisconsin. En egen sak kommer på AmerikanskPolitikk.no tirsdag morgen. I tillegg utgår påmeldingsfristen i New Jersey på mandag.

Texas senator: Kongressmann Beto O’Rourke (D) fra El Paso vil utfordre senator Ted Cruz (R) i 2018. Selv om Cruz tapte presidentnominasjonen i 2016 og O’Rourke er en seriøs kandidat, skal det ekstremt mye til før en demokrat kommer i nærheten av å være konkurransedyktig i Texas. Derimot er El Paso-distriktet klart demokratisk, så her vil all spenning være knyttet til demokratenes nominasjon.

Colorado 5. distrikt: Delstatssenator Owen Hill lanserer en intern utfordring til kongressmann Doug Lamborn (R).

Minnesota 1. distrikt: Kongressmann Tim Waltz (D) stiller, som ventet, til guvernør i 2018. Han tok en knapp seier i 2016 og distriktet ventes å tiltrekke sterke navn fra begge partier.

Arizona admin: Administrasjonsminister Michele Reagan (R) får en intern utfordring fra delstatssenator Steve Montenegro neste år. Den som går videre møter trolig delstatssenator Katie Hobbs (D) i november 2018.

Colorado finans: Delstatsrepresentant Steve Lebsock er første demokrat til å annonsere at han stiller til finansministerposten i 2018. Den sittende finansministeren, Walker Stapleton (R) kan ikke stille til gjenvalg, men vurderer guvernørracet.

Georgia admin: Delstatsrepresentant Buzz Brockway (R) er førstemann til å erklære seg som kandidat til administrasjonsministerjobben, som blir ledig fordi Brian Kemp (R) stiller til guvernør.

Ohio finans: Fylkesrevisor Clarence Mingo stiller til dette ledige vervet i 2018. Han møter delstatsrepresentant Robert Sprague i det republikanske primærvalget.

Virginia guvernør: Gravis har målt høstens valg og finner jevnt løp, både til guvernør- og viseguvernørvervet. CNU har også en fersk måling av primærvalget til guvernør og finner dødt løp, 26-26 på demokratisk side, mens tidligere senatskandidat Ed Gillespie har en klar ledelse på republikansk side. Her er det enda jevnere mellom partiene. Påmeldingsfristen for valgene gikk for øvrig ut fredag, og vi har en oversikt over de påmeldte.

DAGENS LESESTOFF

«The only 4 things you need to know about Trump and Russia» av Gregory Kieg (CNN): «Donald Trump’s Russia problem is getting worse — and more complicated. What follows is a reminder of how we got here. It’s not a timeline, but four distinct points that, if properly digested, will help put the next big scoop into its proper context.» Les mer.

«Federal income tax reform this year? Don’t count on it.» av Jeffrey H. Birnbaum (Washington Post): «The impossible happened three decades ago. Congress passed and President Ronald Reagan signed into law the first and only rewrite of the federal income tax. This year, Republican leaders want to repeat the feat. If history is an indication, the road to full-scale reform will be tortuous and lengthy.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.