Republikanere har i årevis lovt «repeal and replace» («avvikle og erstatte») av tidligere president Barack Obamas helsereform. De burde kanskje gitt seg etter «repeal».

Kongressens partinøytrale budsjett kontor (Congressional Budget Office) slapp i forrige uke sin analyse av American Health Care Act, den republikanske erstatningen for demokratenes Affordable Care Act, bedre kjent som «Obamacare». Analysen anslår at 14 millioner amerikanere vil miste helseforsikringen sin neste år, og 24 millioner innen 2026.

Det er én million flere amerikanere enn om republikanere kun hadde fjernet Obamacare, melder The New York Times.

I januar slapp CBO nemlig en annen rapport, som viste at 23 millioner amerikanere vil miste helseforsikringen sin innen 2026 dersom Kongressen avviklet helsereformen.

Helse- og omsorgsminister Tom Prices reformforslag, Restoring Americans’ Healthcare Freedom Reconciliation Act, kom dårligst ut i analysen. CBO beregnet at 32 millioner amerikanere ville ha mistet helseforsikringen sin. Lovforslaget ble vedtatt i Kongressen, men tidligere president Barack Obama la ned veto.

Representantenes hus planlegger å stemme over American Health Care Act på torsdag. Det er fortsatt ikke sikkert om lovforslaget har flertall der. Også i Senatet, som også må godkjenne lovforslaget, har flere republikanere sagt at de vil stemme nei.