14 millioner mennesker kan miste helseforsikringen sin allerede neste år dersom den republikanske helsereformen blir virkelighet.

Det viser beregninger gjort av Kongressens partinøytrale budsjettdirektorat (Congressional Budget Office).

Direktoratet beregner også at amerikanere som tegner personlig helseforsikring vil se en prisøkning på 15-20 prosent i 2018 og 2019, og at eldre amerikanere vil måtte betale mer enn yngre.

På lengre sikt vil antall mennesker uten helseforsikring øke til rundt 21 millioner i 2020, så til 24 millioner i 2026.

Tallene er kun estimater, og kan svinge i begge retninger. Men de representerer uansett et enormt løftebrudd for president Donald Trump, som har lovt «insurance for everybody», og at helsereformen vil være «Much less expensive and much better» enn Affordable Care Act, kjent som Obamacare.

Under søndagens utgave av tv-programmet Meet the Press sa Tom Price, USAs helse- og omsorgsminister, at han ikke forventet at helsereformen vil føre til at amerikanere flest må betale mer for helseforsikring. «I firmly believe that nobody will be worse off financially in the process that we’re going through,» sa han.

Andre republikanere har vært mer forsiktige.

Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), kunne på søndag ikke love at ingen amerikanere vil miste helseforsikringen sin. «I can’t answer that question,» sa han på søndag. «It’s up to people.»

Trump-regjeringen og dens allierte i Kongressen har så langt slitt med å selge helsereformen, både til deres partifeller og amerikanere generelt. Flere kongressmedlemmer har møtt sinte velgere hjemme i valgdistriktene sine, og flere senatorer har antydet at de ikke kan stemme for lovforslaget slik det ser ut i dag.

Det blir mer om helsereformen i ukas AMPOLCAST, som du abonnerer på i podkastappen din.