Mer

  Hillary Clinton, tidenes første…

  Hillary Clinton brøt enda noen flere barrierer for kvinner i amerikansk politikk i 2016. Men «det høyeste og hardeste glasstaket» står fortsatt.

  Fra kapittel seks i Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp:

  Hillary Clinton satt foran tv-skjermen hjemme i Chappaqua i New York da Maryland-senator Barbara Mikulski nominerte henne fra talerstolen i Philadelphia. Mikulski (80), som ble valgt til Representantenes hus i 1977, var den lengstsittende kvinnen i Kongressen i amerikansk historie. Hun hadde tatt steget opp i Senatet i 1986, der hun kort tid senere ble den første kvinnen til å bryte kleskoden i Senatet.

  Hun kom i bukser på jobb.

  «Nasjonen vår ble født her i Philadelphia for 240 år siden», sa Mikulski. «Grunnlovsfedrene ga oss en god start, men det var grunnlovsmødrene som sa: ‘Hvis dere glemmer damene, vil de starte sin egen revolusjon!’ De startet arbeidet, men vi skal videreføre det de startet.»

  «Den Hillary jeg kjenner, lytter. Den Hillary jeg jobber med, er ansvarsdrevet, hun svikter ikke, og hun viker ikke unna. Hun er en leder. Og derfor, på vegne av alle kvinner som har brutt ned barrierer for andre, og med et øye på barrierene som gjenstår, er jeg stolt over å nominere Hillary Clinton til å bli den neste presidenten av Amerikas forente stater», sa Mikulski.

  Kaotisk på landsmøtegulvet da Clinton sikret seg nominasjonen. Foto: Are Tågvold Flaten.

  Delstat etter delstat fikk deretter ordet i alfabetisk rekkefølge.

  I Arizona-delegasjonen stod Geraldine «Jerry» Emmett. Hun var 102 år gammel og hadde rød neglelakk, øredobber og leppestift på. Hun leste opp hjemstatens stemmer for Hillary Clinton med glede i hver eneste stavelse. «51 stemmer for den neste presidenten av Amerikas forente stater, Hillary Rodham Clinton!» ropte hun med den tynne stemmen sin 96 år etter at moren hennes og andre amerikanske kvinner kunne stemme i et amerikansk presidentvalg for første gang, 52 år etter at Margaret Chase Smith ble den første kvinnelige presidentkandidaten som mottok delegater på et amerikansk landsmøte, 32 år etter at Geraldine Ferraro ble nominert som tidenes første kvinnelige visepresidentkandidat, og 8 år etter at Hillary Clinton nesten sikret seg den demokratiske presidentnominasjonen.

  Senere på kvelden ble bilder av alle presidentene vist én etter én på storskjermen i arenaen. De utgjorde samlet sett en mosaikk over USAs førtitre mannlige presidenter. Det viste seg å være et glasstak, som deretter ble knust. Det neste vi fikk se, var en smilende Hillary Clinton på storskjermen, live fra New York via satellitt.

  «Hvis det er noen små jenter der ute som har sittet lenge oppe for å se på, la meg bare si dette», sa Clinton. «Jeg kan bli den første kvinnelige presidenten, men en av dere blir den neste.»

  ★★★

  Scene fra Hillary Clintons valgvake, tidlig om morgenen 9. november 2016. Foto: Are Tågvold Flaten.

  Den tårevåte valgvaken ble arrangert under det største glasstaket på Manhattan. Drømmen lever videre. I Sirkuset leser du om Hillary Clintons lange vei til presidentnominasjonen, og om hvordan hun til slutt tapte presidentvalget mot Donald Trump. Boka er tilgjengelig der du kjøper bøker (og i signert utgave her på AmerikanskPolitikk.no).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også