Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee besøkte Norge i anledning Oslo Symposium i helgen. I boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp møter vi ham da han fortsatt hadde troen på at han kunne bli president.

Huckabee (61) ble blant annet intervjuet av VG i løpet av Norges-besøket. De oppsummerer Huckabees 2016-eventyr slik: «Han stilte også i fjorårets valgkamp, men trakk seg tidlig for å legge veien åpen for Donald Trump.»

Huckabee støttet Trump først 4. mai 2016 og trakk seg i virkeligheten fordi han kun fikk 3345 stemmer i caucusvalget i Iowa tre måneder tidligere.

Han ga seg med andre ord før det ble for pinlig.

I Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp møter vi Huckabee i midten av august 2015:

Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee satt i den svarte pickupen utenfor McDonald’s og ventet på at kona, pressesjefen og sjåføren skulle komme med mat til ham. Vi befant oss i Maquoketa, Iowa, og Huckabee var midt i en hektisk turné i det sentrale og østlige Iowa. Det var et halvt år til delstatens caucusvalg og Huckabee stilte som presidentkandidat for andre gang.

I 2005 skrev den tidligere baptistpastoren boka Quit Digging Your Grave with a Knife and Fork: A 12-Stop Program to End Bad Habits and Begin a Healthy Lifestyle. På bokomslaget beskrev Arnold Schwarzenegger Huckabees livsstilsendring som “en inspirasjon og som en modell for etterfølgelse for landet vårt.” Hopes andre store sønn, tidligere Arkansas-guvernør og president Bill Clinton, hadde følgende å si: “Guvernør Mike Huckabee har demonstrert at selvdisiplin, diett og trening kan lede til en lykkeligere og sunnere livsstil.”

På kafé med Huckabee i Independence, Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten.

Det var åpenbart at han ikke hadde fulgt de 12 stegene på mange år. En kopp kaffe, en hamburger, og french fries ble med ut igjen i bilen til Huckabee. Han hadde lagt på seg betraktelig siden han hadde med seg Chuck Norris i en av tv-reklamene fra 2008-valgkampen.

“Det er klart det er vanskelig med 17 presidentkandidater. Mange har sagt at det er utfordrende å bestemme seg med så mange kandidater,” sa Huckabee en liten time tidligere. “Jeg er enig, og jeg har en løsning. Jeg får 16 av dem til å gi seg for deretter å støtte meg.” Publikum i kjelleren på det lille biblioteket i Maquoketa lo.

Han tok en liten tur innom toalettet på vei ut. “Alle de små barna må huske å gå på do før vi setter oss i bilen,” sa kona Janet smilende.

Janet Huckabee slet med å holde øynene åpne mens ektemannen talte på Pizza Ranch-restauranten i Manchester, Iowa tidligere samme dag. Foto: Are Tågvold Flaten.

Jeg intervjuet deretter Huckabee utenfor biblioteket, noe du leser mer om i Sirkuset. Jeg møtte ham igjen et par dager senere på Iowa State Fair i Des Moines:

Jeg fulgte Huckabee nedover gågata. Han snakket varmt om svinekoteletten-på-pinne han hadde spist for en times tid siden. Svetten rant nedover fjeset hans. Vi nærmet oss utgangen av messeområdet da en av Huckabees medhjelpere dultet borti meg. Mikrofonen gikk i bakken. Huckabee, som nettopp hadde tatt på seg solbriller, snudde seg og spurte meg om jeg mistet noe. “Bare denne,” svarte jeg, og plukket opp mikrofonen.

“Du vet,” sa Huckabee. “Når du slipper mikrofonen i bakken, så er det vanligvis fordi du har sagt eller gjort noe bra.” Han gliste.

I prat med Mike Huckabee på Iowa State Fair, 13. august 2015. Foto: Are Tågvold Flaten.

 

Huckabee hadde fortsatt troen den dagen, og valgkampen var bare såvidt igang. Det leser du mer om i Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp, tilgjengelig her på AmerikanskPolitikk.no.