Den nye innenriksministeren skapte oppsikt da han red til arbeidet første dag på jobben.

Det er i all hast skrevet ut nyvalg i Montana for torsdag 25. mai og partiene satte umiddelbart igang prosessen med å plukke sine kandidater. Her følger en kjapp oversikt over nominasjonskampene.

Ryan Zinke

Montanas eneste medlem av Representantenes hus, republikaneren Ryan Zinke, ble godkjent av Senatet onsdag og delstatens guvernør, demokraten Steve Bullock, skrev ut nyvalg så fort som Montanas valglover tillot det. Derfor blir valget på en torsdag. Valgkampen har dog vært i gang i flere måneder, siden Zinkes nominasjon har vært kjent siden midten av desember.

Steve Bullock

I Montana er det partiorganisasjonene som plukker ut kandidatene ved nyvalg; det avholdes ingen primærvalg. Demokratene er beregnet å starte sitt nominasjonsmøte søndag 5. mars kl. 18:00, norsk tid i delstatshovedstaden Helena. Republikanernes møte starter mandag 6. mars kl. 22:00 i samme by. Demokratene har opptil 193 delegater, republikanerne har opptil 212.

Demokratene har åtte påmeldte for sin nominasjon. Det er tre som på forhånd gis noen videre sjanser til å vinne; musiker Rob Quist, delstatsrepresentant Amanda Curtis fra Butte og delstatsrepresentant Kelly MCarthy fra Montanas største by, Billings.

Rob Quist

Quist (f.1948) er altså musiker (stort sett country) og er trolig den best kjente av demokratene. Han har turnert rundt i delstaten i flere tiår og de siste månedene har han besøkt lokale partigrupper i 40 fylker og har hatt både tid og penger til å drive valgkamp fra første dag. Quist har aldri stilt til noe politisk verv i sitt liv, men hans rurale appell og moderate fremtoning er en styrke i valget – det spørs dog om delegatene vil se det på samme måte. Han har støtte fra tidligere guvernør Brian Schweitzer.

Amanda Curtis

Curtis (f.1979) var en heller obskur realfagslærer og nyvalgt delstatsrepresentant som ble plukket av partiet som erstatningskandidat i senatsvalget i 2014, fordi det ble oppdaget at den originale kandidaten hadde plagiert masteroppgaven sin. Hun regnes for å stå langt tll venstre og har en raddisfremtoning som nok vil være vanskelig å selge i en stat som Montana, og hennes tidligere tap kan tale mot henne. Hennes radikalisme kan imdlertid gi henne en fordel blant aktivistene i morgen, siden disse vil stå godt til venstre for den jevne velger.

Kelly McCarthy

McCarthy (f.1966) er forretningsmann med eget konsulentfirma og veteran, med bakgrunn fra flyvåpenet og etterretningen. Han er nok den mest moderate og mest «mainstream» av de tre, men er ikke en videre spennende kandidat.

De øvrige fem er advokat John Meyer, forretningsmann Link Neiman, lærer Gary Stein, pensjonist Tom Weida og Dan West, som tidligere var rådgiver for ex-senator Max Baucus. Det skal nevnes at slike nominasjonsmøter er uberegnelige av natur og en god nominasjonstale kan i teorien snu opp ned på «vedtatte sannheter». Et godt eksempel her er den demokratiske nominasjonen i Kansas’ 4. distrikt i forrige måned, der den totalt ukjente advokaten James Thompson vant foran storfavoritten, en tidligere administrasjonsminister.


På republikansk side stiller 7 kandidater, men her er det en klar favoritt, som hevder han har støtte fra over halvparten av delegatene allerede.

Greg Gianforte

Det er forretningsmann og milliardær Greg Gianforte (f.1961), som var partiets kandidat til guvernørembetet i 2016. Han tapte 50-46 i det valget, men millionene han brukte på TV-reklamer har gjort ham kjent over hele delstaten. Han har vært favoritt siden starten og ingenting har endret på det. Gianforte sa denne uken at han hadde 140 delegater bak seg, altså et solid flertall.

Hovedutfordreren er trolig delstatssenator Ed Buttrey, men han seriøs konkurranse ra delstatsrepresentant Carl Glimm og de tidligere delstatssenatorene Ken Miller og Ed Walker. I tillegg stiller veteran Samuel Redfern og entreprenør Dean Rehbein.

De fokevalgte hevder alle at de kjenner delstaten bedre og har mer kontakt med grasrota enn Gianforte, men med mindre noe helt spesielt dukker opp skal han ha dette i boks.