President Donald Trump antydet på tirsdag at bombetrusler mot jødiske sentre og hærverk på jødiske gravsteder er såkalte «false flag»-operasjoner.

Bare på mandag måtte 31 jødiske skoler og sentre i 16 amerikanske delstater og en kanadisk provins evakueres på grunn av bombetrusler, melder JCC Association of North America. Jødiske gravsteder i Philadelphia og St. Louis har også blitt utsatt for omfattende hærverk.

På tirsdag ble Trump spurt om hendelsene under et møte med statsadvokater i flere av USAs delstater. Der skal han ha beskrevet hendelsene som «reprehensible», men også antydet at «Someone’s doing it to make others look bad», sier Josh Shapiro, statsadvokat i Pennsylvania, til avisen The Philadelphia Inquirer.

Trump fikk kritikk fra jødiske interessegrupper, som i flere uker har bedt han om å fordømme antisemittisme.

Tirsdag kveld åpnet Trump sin første tale til Kongressen som president med å ta avstand fra hendelsene.

«Recent threats targeting Jewish Community Centers and vandalism of Jewish cemeteries, as well as last week’s shooting in Kansas City, remind us that while we may be a nation divided on policies, we are a country that stands united in condemning hate and evil in all its forms», sa han.