To uker etter han ble godkjent som USAs nye justisminister, er Jeff Sessions godt i gang med å styre de føderale myndighetene i en mer konservativ retning.

På onsdag skrotet justis- og utdanningsdepartementet et antidiskrimineringsdirektiv som ga transkjønnede elever og studenter ved offentlige skoler rett til å bruke garderobene og toalettene som passer deres kjønnsidentitet. Fra nå av kan delstater selv velge hvordan de behandler transkjønnede elever (selv om spørsmålet skal behandles av høyesterett neste måned).

«This issue was a very huge example of the Obama administration’s overreach — to suggest a one-size-fits-all federal government approach, top-down approach, to issues that are best dealt with and solved at a personal level and a local level», sa utdanningsminister Betsy DeVos på torsdag, selv om The New York Times meldte at DeVos først var imot å fjerne direktivet.

Når det gjelder narkotikapolitikk, derimot, antydet Trump-regjeringen på torsdag at delstatene kan forvente seg mer sentralisert styring. Flere delstater har i løpet av de siste årene legalisert cannabisbruk. I Colorado og Washington, for eksempel, får man kjøpt stoffet i butikk uten resept.

Under ettermiddagens pressekonferanse ved Det hvite hus sa talsmann Sean Spicer at Trump-regjeringen i større grad vil håndheve føderale narkotikalover sammenliknet med Obama-regjeringen, som ikke blandet seg inn når delstatene avkriminaliserte eller legaliserte cannabis.

På føderalt nivå er cannabis klassifisert som et Schedule I-stoff, på samme måte som heroin. Det betyr at cannabis i de føderale myndighetens øyne anses som mer skadelig enn Schedule II-stoffer som kokain, metamfetamin og opiater i sterke smertestillende medisiner.

Spicer nevnte økingen i antall overdosedødsfall som følge av opiatmisbruk i USA som en av grunnene til at Trump-regjeringen vil kjøre en hardere linje mot cannabislegalisering. I 2015 døde mer enn 33 000 amerikanere av opiatmisbruk.

«When you see something like the opioid addiction crisis blossoming in so many states around this country, the last thing we should be doing is encouraging people», sa Spicer.

På torsdag sa Sessions at justisdepartementet vil fortsette å benytte private fengsler. I august ba fungerende justisminister Sally Yates den amerikanske fengelsetaten, Bureau of Prisons, om å fase ut bruken, fordi fengslene ikke var tryggere eller billigere i drift.