Oljenæringens bestevenn skal beskytte miljøet

Hemmelige møter og samarbeid om søksmål. Slik jobbet Scott Pruitt, sjefen for det føderale miljødirektoratet, hånd i hånd med olje- og gassnæringen.

Pruitt ble på fredag godkjent som sjef for Environmental Protection Agency (EPA). Demokrater i Senatet forsøkte å utsette innsettelsen til etter tirsdag denne uken, i påvente av rundt 3 000 eposter som omfattet Pruitts kommunikasjon med olje- og gasselskaper.

The New York Times oppsummerte epostene i en artikkel på onsdag.

Pruitt var tidligere Oklahomas statsadvokat. Han var en sterk motstander av president Barack Obamas miljøvernagenda.

Blant annet sendte Pruitt i 2011 et brev til EPA hvor han sa at direktoratet overvurderte luftforurensingen forårsaket av nye gassbrønner i delstaten. Pruitt opplyste ikke om brevet var skrevet av advokater og lobbyister for Devon Energy, et av Oklahomas største olje- og gasselskaper.

Pruitt holdt også hemmelige møter med Devon Energy og andre selskaper for å koordinere angrep på president Barack Obamas miljøverntiltak. På vegne av Oklahoma tok han del i 14 søksmål mot de føderale myndighetene for å stoppe vedtak for å redusere klimautslipp.

Pruitts arbeid fikk ros av Americans for Prosperity, en konservativ organisasjon som støttes av millardærene Charles og David Koch.

«Thank you to your respective bosses and all they are doing to push back against President Obama’s EPA and its axis with liberal environmental groups to increase energy costs for Oklahomans and American families across the states», skrev en representant for Americans for Prosperity i en epost til Pruitt og et kongressmedlem fra Oklahoma. «You both work for true champions of freedom and liberty!»

Olje- og gasselskaper har gitt hundretusenvis av dollar til Oklahoma Strong Leadership PAC og Liberty 2.0, en super PAC, som styres av Pruitts medarbeidere i Oklahoma.

Pruitt har sagt at han vil oppnå en balanse mellom å beskytte amerikanske arbeidsplasser og miljøet.