Tony Evers, John Humphries, Lowell Holtz.

Tirsdag natt er det første runde av valget på skoleinspektør i Wisconsin. Vervet er formelt partiløst, men i realiteten kjemper den sittende demokraten mot to republikanere om å gå videre til avgjørende runde i april.

Et av Wisconsins delstatsverv er skoleinspektør – State Superintendent of Public Instruction. Vervet leder delstatens departement for utdanning og kan vel for den saks skyld like godt oversettes til utdanningsminister. Valglokalene stenger kl. 03:00 natt til tirsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen her. De to med flest stemmer går videre til andre runde den 4. april, uansett om noen tar over 50%.

Republikanerne har hatt et godt grep om de fleste andre delstatsvervene i Wisconsin en god stund, og vant såvidt staten i fjorårets presidentvalg, for første gang siden Ronald Reagans storeslem i 1984. Som i mange andre delstater har skolepolitikken i stor grad vært demokratenes domene, men republikanerne erobret lignende verv i Indiana, Montana og North Carolina i 2016.

Tony Evers
Favoritt: Tony Evers

Tidligere lærer og skoleadministrator Tony Evers (f.1951) har innehatt vervet de siste åtte år, men stiller til gjenvalg. I tillegg til støtte fra det demokratiske partiet har han lærernes fagforeninger i ryggen. Dog er deres evne til å finansiere demokraters valgkamp noe vingeklippet som følge av guvernør Scott Walkers (R) reformer. Evers tok 61% i 2013, men hans skjebne er noe mer usikker i år. Han har samlet inn mye mer penger enn sine republikanske utfordrere, men allikevel ikke imponerende mye.

John Humpries
Grove påstander: John Humphries

Den av de to republikanerne med høyest profil er utvilsomt tidligere skoleadministrator i Dodgeville, John Humphries. Han er moderat kjent i utdanningskretser både i delstaten og nasjonalt, men har ikke akkurat sett pengene strømme inn av den grunn. Humphries har i noen grad støtte fra begge partier, men kan komme til å slite blant de republikanske velgerne, da han skrev under på dokumentet som utløste et tilbakekallingsvalg mot guvernør Walker i 2012.

Slår tilbake: Lowell Holtz

Den andre republikaneren er tidligere skoleinspektør og nå skolekonsulent i Beloit fylke, Lowell Holtz. Han er ikke så godt kjent som Humphries og har samlet inn klart minst penger av de tre.

Det er ikke stor politisk forskjell mellom dem; begge er for å videreføre delstatens forsøksordning med vouchers; en form for stykkprisfinansiering for elever fra hjem med lav inntekt, som tillater dem å velge privatskoler. Begge har vinglet i spørsmålet om Common Core, et nasjonalt utdanningspensum som særlig mange konservative grupper rundt om i delstatene er sterke motstandere av.

Valgkampen har blitt bitter mot slutten og siste skandale kom i et radiointervju i forrige uke, der Humphries refererte fra en diskusjon de to hadde i desember, hvor han sa at Holtz hadde krevd å få en jobb med millionlønn og egen sjåfør, mot å droppe ut og gi sin støtte til Humphries. Eventuelt skulle Humphries få det samme om han støttet Holtz.

Bildet av den dumme eleven med den spisse hatten, til spott og spe, er ikonisk i USA.

Holtz kalte beskyldningene vås og mente Humphries enten hadde misforstått eller løy; initiativet hadde kommet fra krefter innen næringslivet, som ville at de to kandidatene skulle samarbeide etter første valgrunde, når målet var å beseire demokraten. Avtalen var simpelthen et første utkast til diskusjon om et slikt samarbeide.

En demokratisk gruppe har klaget hele affæren inn for valgstyret med påstand om valgfusk og korrupsjon, siden det er forbudt å ta imot en ytelse for en stemme (selv om det kan innvendes at akkurat det forbudet kunne sette en stopper for 99% av partienes valgkamp…).

Krangelen har neppe styrket andre enn Evers og med det store økonomiske overtaket han har hatt gjennom hele valgkampen, kommer han utvilsomt til å få flest stemmer i første runde. Jeg tipper Humphries slår følge med ham, men uansett hvem av republikanerne det blir, er vedkommende nødt til å legge inn et nytt gir for å ha noen som helst sjanse i april.