God morgen! Det er mandag 20. februar, Trump intervjuer nye kandidater til sikkerhetsrådgiver, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We need a free press. We must have it. It’s vital. If you want to preserve – I’m very serious now – if you want to preserve democracy as we know it, you have to have a free and many times adversarial press. And without it, I am afraid that we would lose so much of our individual liberties over time. That’s how dictators get started.»

Senator John McCain (R-Arizona) til NBCs meet the press om Trumps angrep på mediene.

DAGENS

1. Trump intervjuer kandidater til ny sikkerhetsrådgiver

Trump har fire kandidater i sikte til ny sikkerhetsrådgiver. Tre av dem er militære veteraner: General McMaster, tidligere FN-ambassadør og anerkjent militær strateg, general Caslen overordnet for det amerikanske militære akademi ved West Point og Keith Kellogg en pensjonert general som allerede fungerer som fungerende sikkerhetsrådgiver. McMaster og Caslen anses for å være de ledende kandidatene.

Trump intervjuer også John Bolton som var ambassadør til FN under George W. Bush og tidligere vurdert til rollen som USAs vise-utenriksminister. Bolton deler Trumps motvilje til atomavtalen med Iran og om valgt forventes han å opprettholde Flynns strenge linje mot Teheran. Bolton ble i sin tid blokkert av demokratene til rollen som FN-ambassadør, men ble likevel innsatt av Bush.

Trumps fire kandidater reflekterer Trumps interesse for å inkludere høyt rangerte militære offiserer i administrasjonen. Les mer.

2. Pence med administrasjonens første utenrikspolitiske tale

På sin første utenlandsreise som visepresident forsikret Pence europeiske ledere om at USA ikke vil gi etter for Russland, samtidig som Trump-administrasjonen søker samarbeid med staten i øst: «Know this: the United States will continue to hold Russia accountable, even as we search for new common ground, which as you know, President Trump believes can be found.»

Visepresidentens tale søkte å lette europeiske lederes bekymringer angående Trumps angrep på etablerte transatlantiske institusjoner. Hvilke intensjoner Trump-administrasjonen har for det transatlantiske samarbeidet er fortsatt uklart for mange europeiske ledere. Talen ble holdt i forbindelse med en sikkerhetskonferanse i Tyskland i helgen.

Russands utenrikminister Lavrov roste Pence sin uttalelse samme dag: «The US cannot be the only power. We need to set up constructive US-Russia relations, economic and political cooperation. We don’t want Russia to be seen as less important. We want mutual respect to recognize the global needs.»

Pence er i dag i Brussel for å snakke med europeiske ledere og NATOs generalsekretær. Les mer.

3. Regnestykket for handelsunderskudd under mulig endring

Trump-administrasjonen vurderer å endre måten USA kalkulerer sitt underskudd på handelsbalansen. Endringen vil medføre at landets handelsbalanse fremstår som større enn det har gjort de siste årene.

Ideen vil ekskludere alle handelsvarer fra amerikanske eksport som først er importert inn i landet, som for eksempel biler, og som deretter overføres til et tredje land, som Canada eller Mexico uendret. Et større underskudd i handelsbalansen vil gi Trump-administrasjonen mulighet til å argumentere for at handelsavtaler må reforhandles, noe som igjen kan bygge opp politisk støtte for å introdusere nye tollsatser. Les mer.

AMPOLCAST

I ukas AMPOLCAST snakker vi om Trumps kaotiske pressekonferanse, valgkamparrangementet hans i Florida samt Det republikanske partiets interne utenrikspolitiske splid. Du hører episode 71 her.


VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Georgia 6. distrikt: Påmeldingsfristen gikk ut onsdag og i alt 11 republikanere, 5 demokrater og 2 uavhengige har meldt seg på til suppleringsvalget i april.

North Carolina 5. distrikt: Bystyremedlem i Winston Salem, Denise Adams (D) vil stille mot kongresskvinne Virginia Foxx (R) i 2018. Distriktet er ganske konservativt, så Foxx er klar favoritt, men Adams er i det minste en seriøs motkandidat.

South Carolina 5. distrikt: Kongressmann Mick Mulvaney (R) gikk av torsdag for å bli Donald Trumps budsjettdirektør. Et suppleringsvalg er utlyst 20. juni, med primærvalg i to runder 2. og 16. mai. Påmeldingsfristen er 13. mars.

Alabama guvernør: Knivene slipes i Alabama, der den nyoppnevnte justisminister Steve Marshall (R) akkurat har utnevnt aktor Matt Hart som spesialaktor for å etterforske guvernør Robert Bentley (R) for hans skandaler. Siden Marshall ble utnevnt av Bentley har han valgt å frita seg selv for videre oppfølging av saken og har ansatt tidligere fylkesadvokat Ellen Brooks til det formål.

Louisiana finans: Ytterligere to republikanere har meldt seg til suppleringsvalget til dette vervet til høsten (den forrige finansministeren, John Kennedy (R), ble valgt til senator i fjor). De to er delstatssenator Neil Riser og delstatsrepresentant Julia Stokes. Fra før stiller delstatsrepresentant John Schroeder (R).

Oklahoma viseguvernør: Viseguvernør Todd Lamb (R) har trukket seg fra guvernør Mary Fallins kabinett i protest mot foreslåtte skatteøkninger. Lamb anses som en av Fallins mest sannsynlige etterfølgere i 2018, og da er det ikke sikkert at det å ha trukket seg i protest mot en skatteskjerpelse er det dummeste.

Oklahoma justis: Delstatens justisminister Scott Pruitt ble fredag godkjent av Senatet som ny sjef for EPA, det føderale miljødirektoratet. Guvernør Fallin vil utnevne en erstatter.

Pennsylvania lokal: Bystyremedlem Darlene Harris (D) vil stille mot sittende borgermester Bill Peduto (D) i primærvalget i mai (som er ensbetydende med å bli valgt i denne dypt demokratiske byen).

Virginia guvernør: Quinnipiac har målt årets guvernørvalg og finner at på demokratisk side er nominasjonskampen jevn, med viseguvernør Ralph Northam og tidligere kongressmann Tom Perriello på 19% hver. På republikanske side leder tidligere partiformann og tapende senatskandidat i 2014, Ed Gillespie med 24%, med de tre andre under 10%. Begge demokratene har et forsprang på de republikanske kandidatene.

DAGENS LESESTOFF

«Trump Team’s Growth Forecasts Far Rosier Than Those of CBO, Private Economists» av Nick Timiraos (Kilde): «While there are often disparities between the White House and independent agencies on growth projections, they are rarely this large» Les mer.

«Leaking is as American as apple pie and Fourth of July fireworks» av Mark Feldstein (Kilde): «This week, when confronted with media revelations about his staff’s contacts with the Russian government, President Trump blamed the messenger. He denounced “low-life leakers,” directed the Justice Department to launch a criminal investigation and vowed revenge: “They will be caught!” The leaks, he declared, were “Very un-American!” Actually, leaking is as American as Fourth of July fireworks. And just as old and venerable.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?