God morgen! Det er tirsdag 14. februar, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gikk av i natt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Senator Wyden, I’ve got a valium pill you might want to take before the second round.»

Senator Pat Roberts (R-Kansas) tilbød Ron Wyden (D-Oregon) beroligende midler under høringen av finansminister Steven Mnuchin.

DAGENS

1. Sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har trukket seg

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gikk av i natt. Flynn leverte selv sin oppsigelse i et brev til Trump, der han blant annet skrev at han “inadvertently briefed the Vice President Elect and others with incomplete information regarding my phone calls with the Russian ambassador. I have sincerely apologized to the president and the vice president.” Keith Kellogg har tatt over stillingen midlertidig fram til en permanent erstatter utnevnes. Les mer her.

BAKGRUNN: Det har stormet rundt Michael Flynn i mange uker nå, og på søndag meldte Wall Street Journal at stillingen hans er oppe til vurdering. Dette ble bekreftet i går kveld av Sean Spicer som uttalte at «The President is evaluating the situation», melder CNN.

Det er spesielt hans uklare utsagn om kontakten med russiske myndigheter som foranlediget avskjeden, og om har brutt en lov ved å øve påvirkning i disputter eller kontroverser som involverer USA og utenlandske regjeringer, uten offisiell autorisasjon.

Kontroversen dreier seg om en telefonsamtale Flynn hadde med den russisk ambassadøren, Sergey Kislyak, 29. desember. Den samme dagen hadde president Obama kunngjort nye sanksjoner mot Russland, samt at han utviste 35 russiske diplomater, etter russiske myndigheters angivelige innblanding i hackingen av demokratenes nasjonalkomité. Flynn skal ha nektet for at de to diskuterte sanksjonen, som kan ha vært et brudd på den nevnte loven.

Det har kommet uklare og motstridende meldinger fra talspersoner i Det hvite hus. En knapp time før Sean Spicer uttalte seg i går kveld, kunne Kellyanne Conway melde at Trump har full tillit til Flynn. Sean Spicer har tidligere uttalt at det er «tvilsomt» at Flynn og Kislyak diskuterte Russlands potensielle respons eller andre offensive tilsvar.

President Trump har ikke personlig gitt Flynn noen uforbeholden støtte etter at saken kom opp. På en av Steven Millers mange TV-opptredener søndag morgen (se dagens 3. sak) svarte han at «han ikke visste» noe om Trumps tillit til Flynn. Les mer.

2. Steven Mnuchin godkjent som finansminister

Den tidligere Goldman Sachs-bankmannen Steven Mnuchin (uttales «Manuuchin») ble klokken 01:27 i natt norsk tid godkjent av Senatet som USAs neste «Treasury Secretary», eller finansminister. Stemmegivningen endte 53-47.

Veien dit var ikke enkel. For to uker siden boikottet flere demokratiske senatorer den opprinnelige bekreftelseshøringen. Mnuchin er en svært omdiskutert nominasjon til denne posten, og har møtt flere alvorlige anklager gjennom Senatets høringer.

De viktigste innsigelsene har vært tvil om hans lojalitet til Wall Street er sterkere enn til det amerikanske folket, og hvorvidt hans tidligere forbindelser signaliserer den riktige innstillingen og etikken som bør følge med stillingen som USAs finansminister.

Mnuchin har blitt grillet om sin tid som sjef i eiendomsselskapet OneWest, og deres påståtte bruk av såkalt «robo-signing» under boligkrakket i 2008. Dette er en automatisert metode å erklære lånekunder bankerott på, og er ulovlig fordi en slik erklæring skal inneholde et skriflig utsagn om at alle relevante dokumenter er gjennomgått og at lånekunden faktisk er ute av stand til å betale, før den signeres under ed av en bankrepresentant.

Robo-signing ble benyttet i stor skala da boligkrisen var et faktum for å kunne kreve inn så mye som mulig av kundenes utestående lån gjennom tvangssalg av husene deres.

Mnuchin har nektet for at OneWest benyttet seg av denne metoden, selv om minst én av hans tidligere ansatte har innrømmet at hun tidvis brukte ca. 30 sekunder på hver erklæring under krisen. Dette var én av grunnene til at demokratiske senatorer boikottet Mnuchin for to uker siden, og til at de har generelt liten tro på at Mnuchin snakker sant.

Det hjalp heller ikke på tilliten da det viste seg at Mnuchin hadde glemt å føre opp $95 millarder i sin første finansielle bekjentgjøring, ei heller at han satt som styreleder i flere hedgefond tilknyttet skatteparadiset Cayman Islands.

På spørsmål fra senator Bob Menendez (D-New Jersey) om Mnuchin ville jobbe for å tette juridiske smutthull som tillater investorer å flytte penger til skatteparadiser, svarte Mnunchin at han ville jobbe for at ingen unndro seg skatt gjennom en forenkling av skattesystemet. Les mer.

3. Trumps rådgiver Steve Miller gjør seg bemerket

Mye har vært sagt og skrevet om Trumps sjefsstrateg og rådgiver Steve Bannon de siste ukene. De siste dagene har også rådgiver Steve Miller gjort seg bemerket i mediene, gjennom en serie med opptredener. Miller (31) har i sin korte karriere jobbet for både justisminister Jeff Sessions i Senatet og tidligere kongressmedlem Michele Bachmann (R-Minnesota, 6. distrikt) i Huset.

Som New York Times påpeker, så var heller ikke Miller et ukontroversielt valg til rådgiverstillingen i Det hvite hus. Gjennom sine år i Senatet ble han kjent for å sende dusinvis med daglige mailer med bombastiske utsagn, oftest knyttet til innvandring. Han har i likhet med Bannon ingen erfaring fra lignende jobber før.

Likevel, han er ingen fersking i Trump-leiren, og har jobbet som Trumps politiske rådgiver siden januar 2016. Gjennom valgkampen ble han mest kjent som Trumps oppvarmer før folkemøtene, og kilder som jobbet nær ham forteller at få har like stor forståelse for presidentens visjon som han har.

I Det hvite hus har han jobbet i tospann med Steve Bannon, og de har sammen forfattet både innsettelsestalen og flere av Trumps kontroversielle presidentordre, blant annet innreiseforbud. Det var i dette øyemed at han søndag gjorde en maratonrunde i mediene for å forsvare de mest kontroversielle delene av Trumps politikk og uttalelser.

Her langet han ut mot forrige ukes rettskjennelser som tilsidesatte innreiseforbudet, forsvarte presidentens uttalelser om illegale innvandreres stemmegivning og hevdet at Trump allerede har utrettet mer enn andre presidenter gjør på fire år. Les mer.

AMPOLCAST

AMPOLCAST er tilbake med ny sesong! Vi snakker om Trumps kontroversielle innvandringsordre, hans nominasjon til Høyesterett og interessekonflikter innad i administrasjonen. Vi introduserer også vår nye spalte med historiske tilbakeblikk. Hør AMPOLCAST her.

DAGENS LESESTOFF

«Hillary Clinton Is Running Again» av Matt Latimer (Politico): «No inside information informs this prediction. No argument is advanced as to whether her run is a good or a bad idea—there are many ways to make a case either way. Instead this is just a statement of simple facts (if facts mean anything anymore, that is). And the facts are clear that the former secretary of state is doing everything she needs to do to run for the White House one more time. If she finds a path to do so, she will take it. And I can prove it.» Les mer.

«Will Trump’s Approval Rating Be A Problem For Republicans In 2018?» av Nathaniel Rakich (FiveThirtyEight): «Trump’s historic unpopularity provides a glimmer of hope to Democrats, who are currently shut out of power in every elected division of the federal government. “Maybe, just maybe,” the thinking goes, “a backlash to Trump’s policies could jump-start a Democratic wave that could flip control of Congress in 2018.” But can poor approval ratings today really help predict an election that’s 21 months away? The answer is a big fat “maybe.”» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?