Guvernør Brownbacks ordre om nyvalg den 11. april.

Kongressmann Mike Pompeo (R) fra det fjerde kongressdistrikt i Kansas ble godkjent som ny CIA-sjef i januar. Guvernør Sam Brownback (R) skrev ut nyvalg 11. april og natt til fredag avholder det republikanske partiet sitt nominasjonsmøte.

CIA-sjef: Mike Pompeo

Kansas har ikke hatt nyvalg til Huset siden 1950, men får altså et i 2017. I denne delstaten er det ikke primærvalg som utnevner kandidater ved suppleringsvalg; derimot er det partimøter med delegater fra alle fylkene som omfattes av kongressdistriktet.

Distrikt 4 omfatter de sørlige, sentrale deler av staten, inkludert byen Wichita. De folketomme, rurale fylkene har et par delegater hver, mens de folkerike urbane og suburbane fylkene har flere. I alt skal 126 republikanere fra 17 fylker velge blant de 7 kandidatene. Møtet starter kl 19:00 lokal tid torsdag – kl 02:00 norsk tid, fredag.

Jeg vurderer det slik at tre kandidater kan vinne den republikanske nominasjonen:

Respektert: Ron Estes

Ingeniør og forretningsmann Ron Estes (f.1956) har bred politisk erfaring som fylkesråd og siden 2011 som delstatens finansminister. Han har hatt verv på flere nivåer i delstatspartiet og lokale partiorganisasjoner gjennom mange år. Han er godt kjent blant de fleste av kveldens delegater og vil være en respektert og erfaren kandidat, men kanskje ikke av de mest spennende. Estes’ fremste argument er nettopp erfaringen og tilliten han nyter, men som vi så i fjor er ikke det nødvendigvis nok til å vinne en nominasjon.

Konservativ: Todd Tiahrt

Forretningsmann Todd Tiahrt (f.1951) var kongressmann i det 4. distriktet før Pompeo, fra 1995-2011. Han frasa seg gjenvalg til Huset i 2010 for å kjempe om senatsnominasjonen med nåværende senator Jerry Moran, men tapte 50-45. Han forsøkte å vinne tilbake dette setet i 2014, men ble gruset 63-37 av Pompeo i primærvalget. Tiahrt var kjent som en meget sosialkonservativ representant, noe som forsåvidt gjorde ham omstridt. Hans fremste argument er at han kjenner Kongressen og kan være effektiv i jobben fra første dag.

Støttet Trump: Alan Cobb

En tredje kandidat som kan overraske er Alan Cobb, som har jobbet for Donald Trumps presidentkampanje så langt tilbake som på våren 2015 og hadde en viktig rolle i presidentens overgangsteam. Før det var han rådgiver for bla. senator og republikanernes presidentkandidat i 1996, Bob Dole og flere andre republikanere i delstaten. I tillegg har han arbeidet for en organisasjon finansiert av Koch-brødrene (som var sterke motstandere av Trump) og har fått støtte fra flere Tea Party-grupper. Han har mye mer politisk og organisatorisk erfaring enn den jevne Trump-populist og hans argument om at han har presidentens øre kan få ham valgt.

I tillegg stiller tidligere radiotalkshowvert Joseph Ashby, advokatene George Bruce og Eric Kidwell og bystyremedlem i Wichita, Pete Meitzner. Det ville overraske meg stort om noen av disse blir valgt.

***

Også demokratene skal utpeke en kandidat til nyvalget. Det skjer lørdag 11. februar, klokken 13:00 lokal tid – 20:00 norsk tid – og 46 delegater skal avgjøre hvem som blir partiets kandidat. Dette partiets nominasjon anses dog for å være av liten interesse, siden Pompeo fikk gjenvalg i høst med 61% og distriktet er dypt konservativt (R+14). Det vil således være en sensasjon om demokratene klarer å sette det i spill i april.

Erfaren: Dennis McKinney

Storfavoritt er kvegbonde Dennis McKinney, som har bred politisk erfaring. Han har tidligere vært fylkesråd og deretter delstatsrepresentant i 16 år (hvorav de siste seks år som demokratenes gruppeleder). Han ble oppnevnt til delstatens finansminister i 2009, da den sittende ministeren, republikaneren Lynn Jenkins, ble valgt til Kongressen. Vil partiet ha en erfaren kandidat, blir han valgt.

Outsider: Laura Lombard

Den andre seriøse kandidaten er Laura Lombard, som bedriver internasjonal konsulentvirksomhet. Hun er utdannet statsviter og har en solid bakgrunn fra akademia og fra forretningslivet, men ingen formell, politisk erfaring. Vil partiet ha en ‘outsider’ og en kvinne har hun imidlertid en liten sjanse.

I tillegg stiller prest og tidligere skolestyremedlem Kevass Harding, borgerrettsadvokat og veteran James Thompson, pensjonert rettsbetjent Ron Tillman, som var partiets kandidat her i 2012 og tapende kandidat til nominasjonen i 2016 og politimann Charlie Walker. Igjen, sensasjonelt om en av dem blir nominert.