Natt til søndag er det andre runde av Kongressvalget i Louisiana. Delstatens spesielle valgsystem gjør at valgdagen i november kun regnes som en første runde, med mindre en kandidat tar over 50%. Det arrangeres nye valg til Senatet og til distrikt 3 og 4 i Huset. I tillegg er det valg på ny borgermester i delstatshovedstaden Baton Rouge. Valglokalene stenger kl 03:00, norsk tid og du kan følge opptellingen av de tre Kongressvalgene her og borgermestervalget her.

SENATET

John Kennedy. (Foto: State of LA)
John Kennedy. (Foto: State of LA)

I Senatet avstår republikaneren David Vitter fra gjenvalg, etter å ha tapt ydmykende i guvernørvalget i 2015. De to kandidatene som gikk videre til andre runde var delstatens finansminister, John Kennedy (R) (som er i sin femte periode) og tjenestekommissær og tidligere delstatssenator Foster Campbell (D). Første runde ble vunnet av Kennedy med 25%, mot 17,5% for Campbell. Republikanske kandidater tok tilsammen 59%, mot 36% for demokratene.

Foster Campell. (Foto: State of LA)
Foster Campell. (Foto: State of LA)

Kennedy, som skiftet parti i 2007, har prøvd seg på Senatet to ganger tidligere; han tapte først som demokrat mot Vitter i 2004 og deretter som republikaner mot Mary Landrieu (D) i 2008. Han har ledet på alle meningsmålinger og er overveldende favoritt.

Trygt republikansk.

HUSET

De to kongressdistriktene var begge besatt av republikanere som ikke nådde opp i senatsnominasjonen.

I distrikt 3 satt Charles Boustany. De to som gikk videre fra første runde er begge republikanere – tjenestekommissær og tidligere guvernørkandidat i 2015, Scott Angelle (28,5%) og tidligere politimann og YouTubestjerne Clay Higgins (26,5%).

Scott Angelle. (Foto: State of LA)
Scott Angelle. (Foto: State of LA)

Angelle er en «normal» yrkespolitiker, med sterke bånd til delstatens politiske elite, stort nettverk av pengedonorer og implisitt støtte fra tidligere guvernør Bobby Jindals politiske maskin og ikke minst en moderat, ansvarlig profil. Han har en bred erfaring fra tidligere verv, bla. viseguvernør, fylkespresident og styremedlem for delstatsuniversitetet. Hans franske etternavn er dertil en fordel i dette distriktet, som ligger i det sørvestlige hjørnet av delstaten, mot grensen til Texas – tjukt Cajunterritorium. Angelle skiftet parti i 2010.

Clay Higgins. (Foto: Facebook)
Clay Higgins. (Foto: Facebook)

Higgins er blitt kjent på landsbasis etter en rekke YouTubevideoer hvor han raljerer mot kriminalitet. Han er imidlertid blitt beskyldt for å ha misbrukt sin beømmelse til å selge en rekke produkter med sheiffkontorets logo på, i strid med offisielle retningslinjer. Dertil har han ubetalt skatt og skylder barnebidrag – ikke at noe av dette betyr noe i 2016, fordi Trump. Higgins har i tillegg støtte fra avtroppende senator Vitter, som fortsatt er bitter på Angelle fordi han ikke ville gi sin støtte i andre runde av fjorårets guvernørvalg.

Målingene her gir alle Higgins en ledelse og han må anses som svak favoritt. Uansett, trygt republikansk.

Mike Johnson. (Foto: LA State House)
Mike Johnson. (Foto: LA State House)

Distrikt 4 forlates av John Fleming. Her gikk delstatsrepresentant Mike Johnson (R) videre med 24,7%, mens den eneste demokraten, advokat Marshall Jones tok 28,2%. Distriktet ligger nord for 3. distrikt og dekker de øvrige grenseområdene mot Texas.

Trygt republikansk.

LOKALVALG

Kip Holden. (Foto: Twitter)
Kip Holden. (Foto: Twitter)

I delstatshovedstaden Baton Rouge går den moderate borgermesteren Kip Holden (D) av etter de tillatte tolv år. Han forsøkte å bli viseguvernør i 2015 og deretter å vippe ut kongressmann Cedric Richmond (D) fra det 2. distriktet, men begge forsøk feilet.

Baton Rouge kombinerer selve byen med de rurale strøkene i fylket utenfor, East Baton Rouge Paris (Louisiana er den eneste delstaten som kaller sine fylker for parishes, etter fransk paroisse), så borgermesteren er også fylkespresident.

Mack White. (Foto: LA State Senate)
Mack White. (Foto: LA State Senate)
Sharon Weston-Broome. (Foto: Facebook)
Sharon Weston-Broome. (Foto: Facebook)

Denne blandingen av urbane og rurale strøk gjør at partiene er ganske likt representert her, så både tidligere delstatssenator Sharon Weston-Broome (D), som tok 32% i først runde og delstatssenator Mack ‘Bodi’ White (R), som tok 29%, har en sjanse.

Weston-Broome satt tolv år i delstatssenatet, i et sete hun overtok fra Holden, som har vært noe av en politisk mentor for henne. Som Holden er hun forholdsvis sentrumsorientert. White er inne i sin andre periode i et distrikt som bare innholder deler av fylket og regnes som en ganske tradisjonell konservativ.

Baton Rouge er i utgangspunktet svakt demokratisk (D+4), men en del av Weston-Broomes svarte velgere vil erfaringsvis ikke møte opp til en ny valgrunde. Jeg holder henne fortsatt som den svakeste av svake favoritter, men dette kan meget vel gå begge veier.

Svakt demokratisk.