Mer

  Morgenkaffen torsdag 8. desember: Trump med nok en seier

  God morgen! Det er torsdag 8. desember, Time Magazine har valgt Trump som årets person, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «When have we ever seen a single individual who has so defied expectations, broken the rules, violated norms, beaten not one but two political parties on the way to winning an election that he entered with 100-1 odds against him?»

  Nancy Gibbs, redaksjonssjef i Time Magazine, begrunner valget av Trump som årets person under et intervju med NBC på onsdag .

  NYHETER

  Trump er årets person. Gitt kriteriet for valget av årets person i nyhetsmagasinet Time, den personen som på godt eller vondt i størst grad har preget årets hendelser, kommer det ikke som en stor overraskelse at Trump topper årets kåring. Valget ble kunngjort på onsdag, og Trump uttalte til NBC at han anså dette som en «tremendous honor.» Trump var også en aktuell kandidat for årets person i 2015 som da gikk til Angela Merkel. Han tok da til Twitter for å ytre sin misnøye:

  Forsiden av magasinet viser Trump sittende i en stol og beskriver han som «President of the Divided States of America.» I intervjuet med NBC var Trump var klar på at splittelsen i USA ikke kunne lastes han:

  «I think putting ‘divided’ is snarky. But again, it’s divided. I’m not president yet. So I didn’t do anything to divide.» Les mer.

  Kelly til Department of Homeland Security. Det forventes at Trump kommer til å nominere John Kelly, tidligere general i hæren, til å lede Sikkerhetsdepartementet. Sikkerhetsdepartementet har ansvar for den indre sikkerheten i USA og ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001.

  Kelly har mer enn 40 års erfaring fra militæret og har ledet U.S. Southern Command, en hovedkommando med ansvar for områdene Sentral-Amerika, Sør-Amerika og Karibia. Under valgkampen uttalte Kelly at han var villig til å tjenestegjøre under både Clinton og Trump. I juli kritiserte han begge kandidater i et intervju med Foreign Policy for å ikke være seriøse nok rundt sikkerhetsspørsmål.

  Det kan antas at Sikkerhetsdepartementet vil spille en sentral rolle dersom Trump skal innfri sine valgløfter om strengere grensekontroll mot Mexico, herunder ved å bygge en mur langs grensen, samt å deportere millioner av illegale innvandrere. Les mer.

  Republikanerne ikke enige om tidsplan for avvikling av Obamacare. Under valgkampen var Trump klar på at hans plan for Obamacare var «repeal and replace,» noe som vil si at loven skal oppheves og erstattes med en ny lov. Et møte mellom Mike Pence og fremtredende republikanere i Senatet har foreløpig ikke ledet til enighet om hva Obamacare faktisk skal erstattes med («replace»-aspektet), og flere republikanere i kongressen mener derfor man bør vente med å oppheve Obamacare i opp mot tre år, slik at man rekker å komme opp med et fullverdig alternativ og samtidig gir forsikringsselskapene tid til å tilpasse seg den nye ordningen.

  Denne tidsplanen møter imidlertid motstand fra de mer konservative republikanerne som senator Ted Cruz (R-Texas) og Freedom Caucus-grupperingen, som mener prosessen må gå betydelig raskere. En potensiell utfordring med tre-års planen sett med republikanske øyne er at «repeal»-prosessen i så fall vil skje rundt primærvalgene i neste valgsyklus. Les mer.

  EPA-motstander aktuell som leder av EPA. Ut fra det Politico erfarer er Oklahomas justisminster Scott Pruitt aktuell som leder av miljøvernsetaten Enviromental Protection Agency. Som justisminister i en stat som er blant de største produsentene av olje og gass, har Pruitt har markert seg som en sterk kritiker av nettopp EPA og har vært aktivt involvert i søksmål som utfordrer gyldigheten til EPA-reguleringer på områder som karbonutslipp og vannforurensning. Det har også vært hevdet at Pruitt, sammen med andre republikanske justisminstere, har pleiet tette bånd til lobbyister i olje- og gass sektoren.

  Lederne av EPA har siden 1980-tallet, enten de har vært demokrater eller republikanere, akseptert den vitenskaplige dokumentasjonen som underbygger menneskeskapt global oppvarming. Pruitt er en skeptiker til dette og hans utnevnelse som leder av EPA vil dermed bryte med denne tradisjonen. Dan Pfeiffer, tidligere seniorrådgiver for Obama, la lite imellom da det ble kjent at Pruitt var aktuell:

  Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «There’s Still No Trump Pivot» av David A. Graham (The Atlantic): «Meeting with Al Gore? Wavering on torture? Expressing empathy toward DREAMers? Don’t expect that these are signs of a major shift from the president-elect.»

  «Why Republican health reform ideas are likely to fail» av Christopher Koller (Politico): «This set of policies is highly unlikely to result in stable, affordable, high-quality coverage choices. I should know: As Rhode Island’s health insurance commissioner from 2005 to 2013, I was responsible for trying to implement a system that made many similar promises. What we found, in the end, was that without a requirement to buy, many healthy people opt out of insurance, resulting in an unstable market that requires heavy regulation with limited choices. Republicans are likely to face the same challenges with their favored reforms in the years ahead.»

  Morten Slettevold
  Morten Slettevold
  Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

  Les også