God morgen! Det er torsdag 1. desember, Trump har lovet å ta de nødvendige steg for å unngå interessekonflikt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I will be holding a major news conference in New York City with my children on December 15 to discuss the fact that I will be leaving my great business in total in order to fully focus on running the country in order to MAKE AMERICA GREAT AGAIN! While I am not mandated to do this under the law, I feel it is visually important, as President, to in no way have a conflict of interest with my various businesses».

Trump i en serie med Twitter-meldinger på onsdag.

NYHETER

Trump lover å tre ut av forretningslivet. Vi har tidligere skrevet om de mange interessekonfliktene Trump kan stå overfor som president i tilknytning til sine forretningsforbindelser og investeringer i både inn- og utland. I forrige uke uttalte Trump til New York Times, med henvisning til Ethics Reform Act of 1989 etablert under George H. W. Bush, at han som president ikke vil rammes at de etiske bestemmelsene tilknyttet interessekonflikt: «The law’s totally on my side, the president can’t have a conflict of interest.»

Han gikk også til frontalangrep mot media for å ha problematisert situasjonen:

På onsdag fyrte imidlertid Trump av en serie med Twitter-meldinger der han opplyser at han vil trekke seg ut av forretningslivet i sin helhet og vil avholde en pressekonferanse med sine barn i desember der han vil redegjøre for detaljene rundt dette. Trump konkluderte deretter:

President-elects siden Lyndon Johnson har ofte valgt å plassere sine verdier i en såkalt «blind trust» for å unngå interessekonflikt mellom sine egne forretningsdisposisjoner og presidentembetet. En slik løsning innebærer at de aktuelle formuesverdiene blir overført til et selvstendig rettssubjekt som forvaltes uten at den overførende part har innsyn eller styringsrett. Det antas at Trumps plan om å overlate forvaltingen til sine barn ikke vil tilfredsstille disse kriteriene.  Les mer her og her.

Trump og Romney i nytt møte. Spekulasjonene om at Mitt Romney er aktuell i stilling som utenriksminister i Trumps kabinett avtar neppe etter at Trump og Romney møttes på ny, denne gangen over en bedre middag på tre-stjerners restauranten Jean Georges, lokalisert i Trump International Hotel i New York. Reince Preibus, nylig utpekt som stabssjef i Trumps administrasjon, var også til stede under middagen.

Etter middagen svarte Trump unnvikende på spørsmålet om Romney var den nye utenriksministeren: «Well, we’re going to see what happens.»

Romney oppsummerte kvelden i positive ordlag:

«We had another discussion about affairs throughout the world and these discussions I have had with him have been enlightening and interesting and engaging. I have enjoyed them very, very much.»

Dersom valget til slutt faller på Romney vil det falle en del republikanere tungt for brystet. Newt Gingrich, Rudy Giuliani (som sannsynligvis er en konkurrent om utenriksministerposten) og Kellyanne Conway har alle vært kritiske til at Romney, gitt hans knallharde retorikk mot Trump under republikanernes nominasjonsvalg, skal tilbys en såpass fremskutt posisjon i Trumps kabinett. Les mer.

Pelosi gjenvalgt. Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) ble klart gjenvalgt som demokratenes leder i Representantenes hus. Hun ble utfordret av Tim Ryan (D-Ohio, 17. distrikt) og vant med 134 stemmer mot Ryans 63.

Det dårlige valgresultatet har skapt grobunn for misnøye mot den demokratiske ledelsen, men Bill Pascrell (D-New Jersey, 9. distrikt), som holdt en nominasjonstale for Pelosi, mente ansvaret måtte plasseres et annet sted: «The fact of the matter is many red-to-blue candidates were undone by the top of the ticket.» Les mer.

Kina med advarsel til Trump. Kort tid etter at Trump og Mike Pence opplyste at firmaet Carrier ville beholde 1000 arbeidsplasser i Indiana fremfor å flytte produksjonen til Mexico, publiserte den kinesiske avisen Global Times en artikkel med tittelen: «China would benefit from Trump’s effort to bring manufacturing jobs back to U.S.»

Artikkelen argumenterer for at det ikke er mulig for USA å gjenvinne sin storhet som et industri- og produksjonsland, og at forsøk på å flytte produksjonen tilbake til USA vil resultere i at disse firmaene blir utkonkurrert av det kinesiske kostnadsnivået på produksjon av varer.  Avisen anses å være et talerør for det kinesiske kommunistpartiet. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump and the Legacy of Andrew Jackson»av Steve Inskeep (The Atlantic): «Is Trump’s victory really like Jackson’s? On the surface, yes: In 1828, an “outsider” candidate appealed directly to the people against elites he called corrupt. A deeper look at Jackson’s victory complicates the comparison, but still says much about America then and now.»

«Trump’s conservative dream team» av Andrew Restuccia, Nancy Cook og Lorraine Woellert (Politico): «Donald Trump’s education secretary nominee is a huge critic of public schools and has pushed to steer taxpayer dollars to charter schools and voucher programs. His Health and Human Services pick wants to dismantle Obamacare and privatize Medicare.

His attorney general nominee would crack down on «sanctuary cities» and increase deportations of undocumented immigrants. And his choice to run the CIA believes shutting down “black site” prisons was a mistake, while his national security adviser contends Islam is a threat to Western civilization.

Add them all up, and the president-elect is well on his way to building a conservative dream team that has Republicans cheering and liberals in despair.»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer