Morgenkaffen fredag 11. november: President Obama møtte Donald Trump

God morgen! Det er fredag 11. november, Donald J. Trump møter president Obama, og Mor­gen­kaffen er servert.

“I want to emphasize to you, Mr. President-elect, that we now are going to want to do everything we can to help you succeed because if you succeed, then the country succeeds»

President Barack Obama til Donald J. Trump i Det hvite hus.

NYHETER

President Obama møtte sin arvtaker Donald J. Trump. Torsdag hadde president Obama og Donald J. Trump sitt første møte i overgangsperioden. President Obama har lenge hatt som mål å skape en knirkefri overgang til den neste administrasjonen. President Obama beskrev møtet som utmerket. Ifølge Donald J. Trump var det en ære å møte president Obama. De diskuterte de ulike situasjoner som en president må være forberedt på å møte. Trump sier at han gleder seg til å samarbeide med president Obama også i fremtiden. Møtet som egentlig skulle vare i 10 til 15 minutter endte opp med å vare i hele 90 minutter. Les mer.

Selv om president Obama ønsker en knirkefri overgang har han ikke endret sin mening om Donald J. Trump. Ifølge hans pressetalsperson mener president Obama fortsatt alt han sa i løpet av valgkampen, inkludert at han mener at Trump er uegnet for embetet.

I mellomtiden er det protester mot den nyvalgte presidenten i flere byer. Fra kyst til kyst samlet det seg demonstranter som protesterte mot Donald J. Trump (R). Demonstrantene brant Trump-dukker og blokkerte veier. Dette på tross av ønskene til president Obama og Hillary Clinton om en rolig overgang etter valget. De fleste av demonstrasjonene var i liberale byer slik som New York, Chicago og Los Angeles, men også i byer i mer konservative delstater slik som Atlanta, Dallas og Kansas var det protester. Protestene illustrerer hvor vanskelig det vil være for Trump å samle landet. Les mer.

Tidligere ordfører i New York og mulig ny justisminister Rudy Gulliani kalte studentene som protesterer bortskjemte skrikerunger. Samtidig sa han også at han øyner et håp for fremtiden fordi han hevder at man ser en økende andel av konservative studenter i USA. Ifølge Gulliani er de fleste av menneskene som tilhører den «gale venstresiden» professorer og ikke studenter. Michael Cohen, visepresident for Trump-kampanjen og spesialrådgiver for Donald J. Trump mener at dette er en ny begynnelse og at han håper at de som protesterer vil gi Trump en sjanse som president. Les mer.

Nye rykter om russisk innblanding i presidentvalget. Ifølge en høytstående russisk diplomat hadde russiske myndigheter kontakt med Trump-kampanjen i løpet av valgkampen. Dette gir et innblikk i Kremlin sin innblanding i valget. Den nyvalgte presidenten, Donald J. Trump, har gjentatte ganger nektet for å ha hatt kontakt med russiske myndigheter. Pressetalsperson for Trump-kampanjen, Hope Hicks, nekter for at kampanjen har hatt kontakt med russiske myndigheter. Ifølge pressetalsperson for den russiske ambassaden i USA, Maria Zakharova, har russiske diplomater møtt med Trump-kampanjen. Hun hevder dette er rutine og at Hillary Clintons kampanje fikk det samme tilbudet, men takket nei til et slikt møte. Les mer.

Kamp om ledelsen i det demokratiske partiet. Etter at Hillary Clinton overraskende tapte for Donald J. Trump i presidentvalget er det stor usikkerhet rundt hvem den neste lederen av det demokratiske partiet vil bli. Fungerende leder Donna Brazile har sagt at hun ikke ønsker posisjonen permanent. Dette innebærer at det vil bli holdt et valg om hvem som skal lede det demokratiske partiet. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) har gjennom sin talsperson, Michael Briggs, gitt uttrykk for at han støtter kongressmannen Keith Ellison (D-Minnesota, 5. distrikt) som den neste lederen av det demokratiske partiet. Ellison er leder for Congressional Progressive Caucus og den første muslimen som har blitt valgt inn i Representantenes hus. Flere andre kandidater har meldt seg til jobben. Andre navn som nevnes er tidligere guvernør i Michigan ,Jennifer Granholm (D), leder av det demokratiske partiet i Sør-Carolina, Jamie Harrison (D), og leder for det demokratiske partiet i New Hampshire, Ray Buckley. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump was Stronger Where The Economy Is Weaker» av Jed Kolko (FiveThirtyEight): «Donald Trump performed best on Tuesday in places where the economy is in worse shape, and especially in places where jobs are most at risk in the future.»

«Does the Democratic Party Have a Future?» av David A. Graham (The Atlantic): «Long, long ago, on Monday, when a Hillary Clinton victory seemed likely, the forecast for the Democratic Party looked grim. The leaderless party is beset by structural disadvantages and policy defeats.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.