Senatet er altså den store slagmarken ved siden av presidentvalget, og det er knyttet stor usikkerhet til over et halvt dusin stater. Demokratene trenger å plukke opp fire seter, forutsatt at de beholder presidentmakten; vinner Hillary Clinton, vil visepresident Tim Kaine få stemmerett ved 50-50 i Senatet.

Noe av usikkerheten er knyttet opp til at det er jevnt på målingene, og noe er knyttet opp til usikkerheten ved målingene i seg selv. Dersom det kommer et oppsving fra folkedypet til fordel for Donald Trump kan det redde Senatet for republikanerne, motsatt kan det tenkes at mange av hans velgere ikke gidder stemme på partiets øvrige kandidater og demokratene tar enda flere seter enn ventet. Svaret får vi i kveld.

Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)
Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)

Først de trygge statene; for demokratenes del er dette nå ti stykker: California, Colorado, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York, Oregon, Vermont og Washington.

Illinois er en republikansk stat i dag, men kongresskvinne Tammy Duckworth (D) har en tosifret ledelse på senator Mark Kirk (R) ifølge målingene, og etter at sistnevnte måtte unnskylde seg for rasistiske slengbemerkninger i deres siste TV-debatt er det bare å konstatere at siste spiker er slått inn i kisten.

For republikanerne er disse femten statene trygge: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Georgia, Idaho, Iowa, Kansas, Kentucky, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota og Utah.

Dermed gjenstår ni usikre stater; åtte republikanske og en demokratisk. Husk at demokratene alt har «tatt» Illinois og derfor kun trenger å holde Nevada, samt ta tre av de øvrige åtte. I alle disse delstatene, bortsett fra to, er det så jevnt at begge partier har høyst plausible veier til seier, så alt fra «uavgjort» – at begge partier tar en stat fra hverandre – til syv i gevinst for demokratene er «innafor». Her kommer de, i den rekkefølgen valglokalene stenger, norsk tid:

MIDNATT

Todd Young. (Foto: Kongressen)
Todd Young. (Foto: Kongressen)

Indiana: Nesten hele staten, med unntak av noen fylker oppe rundt Chicago, følger østkysttid, og tradisjonelt har mediene begynt å offentliggjøre rundt midnatt. I «verste fall» venter de til kl. ett.

Republikanerne har brukt millioner av dollar de siste ukene på å hamre løs på at tidligere senator Evan Bayh (D) har blitt helt «Washington» i sine verdier og at han har tjent seg søkkrik på å drive lobbyvirksomhet for ting han stemte mot i Senatet. Kongressmann Todd Young (R) er nå oppe på siden av ham på de siste målingene og jeg tror nå at delstatens politiske legning og en seier til Trump vil sikre at han vinner. I tillegg kommer ubekreftede rykter om at demokratene er pessimister på Bayhs vegne og sistnevnte må satse på at navnet fortsatt trekker stemmer i delstaten (hans far var senator). Det kommer nok til å bli jevnt, men spådommen er svakt republikansk.

KLOKKEN 01:30

Richard Burr. (Foto: Kongressen)
Richard Burr. (Foto: Kongressen)

01:30: North Carolina – Senator Richard Burr (R) har ledet på nesten alle målinger og denne staten er vel, ved siden av Wisconsin, den av de helt jevne statene som har den klareste favoritten. Her blir det ekstremt jevnt også i presidentvalget og Burr kommer ikke til å vinne med stor margin, men er moderat favoritt. Han har knyttet seg sterkt opp mot Trump og kan vel være glad for at demokratene nominerte en såpass svak kandidat som tidligere delstatsrepresentant Deborah Ross. Svakt republikansk.

KLOKKEN 01:00/02:00

Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)
Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)

New Hampshire: Delstatens to mest populære politikere og deres støttespillere har sunket mange millioner inn i denne valgkampen. Senator Kelly Ayotte (R) har en knapp ledelse på gjennomsnittet av målingene, men er trolig avhengig av at en del Clintonvelgere splitter stemmene. Hun og guvernør Maggie Hassan (D) hadde sin siste debatt rett før helgen og begge var svært defensive og livredde for å gjøre feil, så det er tydelig at også de interne målingene viser dødt løp. Merk at de aller fleste valglokalene i denne staten stenger klokken 01:00, så vi får muligens tallene såpass tidlig. Veldig svakt republikansk.

KLOKKEN 02:00

Marco Rubio. (Foto: Kongressen)
Marco Rubio. (Foto: Kongressen)

Florida: Mesteparten av delstaten ligger i den østlige tidssonen og stenger dermed 01:00, så det kan tenkes tall begynner å lekke så tidlig. Associated Press og TV-selskapene vil imdlertid ikke begynne å poste tall før 02:00, når «håndtaket» i nordvest har stengt.

Målingene har vist bittelitt tiltetting, men senator Marco Rubio (R) har ledet på samtlige (eller ligget likt) og jeg holder dette fortsatt som trolig republikansk. Rubio har klokelig holdt kjeft om Trump i valgkampens siste uker og kommer trolig til å ligge minst et par prosentpoent foran ham når stemmene er talt opp. Det er fortsatt jevnt på papiret her, men jeg kommer til å bli meget overrasket om Rubio taper dette.

Roy Blunt. (Foto: Kongressen)
Roy Blunt. (Foto: Kongressen)

Missouri: Denne staten er muligens den jevneste av dem alle, men senator Roy Blunt (R) har ledet på de fleste målinger og Trump kommer til å vinne ganske klart her. Blunt har vist seg elendig til å føre valgkamp, men kan håpe at en tilstrekkelig stor seier i presidentvalget vil være nok. Administrasjonsminister Jason Kander (D) har ført en mye bedre valgkamp, men på samme måte som Heck i Nevada (og i noen grad Bayh i Indiana) kjemper han mot strømmen. Det svakeste av svakt republikansk.

Katie McGinty. (Foto: Twitter)
Katie McGinty. (Foto: Twitter)

Pennsylvania: Senator Pat Toomey (R) er i alvorlige vansker. Han ligger under på de fleste målingene og Trump gjør det såpass mye dårligere enn Clinton at det kan bli vanskelig for senatoren å trekke inn nok demokrater til å få en ny periode, selv om han kan håpe at tilstrekkelig mange ønsker å begrense hennes makt og dermed unnlater å stemme på Katie McGinty (D), som i stor grad er en partikanin. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 03:00

John Kennedy. (Foto: State of LA)
John Kennedy. (Foto: State of LA)

Louisiana: Alle målinger tyder nå på at finansminister John Kennedy (R) vinner første runde, og med minst en republikaner videre til andre runde, skal dette valget være i boks. Jeg beholder denne staten som trolig republikansk og vil bli veldig overrasket om ikke dette vervet forblir på deres hender. Merk at denne delstaten har et særegent valgsystem, der valgdagen i november fungerer som et primærvalg, med andre runde lørdag 10. desember.

Russ Feingold. (Foto: Facebook)
Russ Feingold. (Foto: Facebook)

Wisconsin: Senator Ron Johnson (R) har i et par år vært regnet for «dead man walking» mot mannen han slo i 2010, tidligere senator Russ Feingold. En svak tiltetting på målingene og økt pengebruk også fra demokratenes side i delstaten i de siste par ukene har gitt republikanerne nytt håp; noen av de beste målerne har valget helt jevnt, eller sågar Johnson i tet. Jeg tror nok det er for lite og for sent, men en Johnsonseier her ville vært valgkampens største comeback. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 04:00

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
(Foto: Kandidatens hjemmeside)

Nevada: Demokraten Katherine Cortez-Masto har så vidt tatt igjen republikaner Joe Heck på målingene, selv om det skal sies at Heck leder hos de «beste» målerne og at han nok objektivt har drevet den beste valgkampen. Delstaten pleier dog, som tidligere nevnt, å undervurdere demokratene og når vi legger til at Clinton kommer til å vinne, er staten fortsatt svakt demokratisk. Staten stenger imidlertid såpass sent at det meget vel kan være onsdag formiddag i Norge før vi vet hvem som blir senator herfra, og kanskje også hvilket parti som vil styre Senatet i de neste to årene.

Mitt beste tips er altså at demokratene vinner netto 3 seter i natt – Illinois, Pennsylvania og Wisconsin. Antallet er uendret fra forrige stalltips, men Indiana bytter plass med Pennsylvania. Republikanerne tar ingen demokratiske stater, men beholder et syltynt 51-49 flertall i Senatet.