Her tar jeg kjapt opp tråden fra de tre foregående artiklene. Jeg starter med guvernørvalgene, som det altså er tolv av i år.

Åtte stater styres av demokrater, fire av republikanere. Jeg anser nå Delaware, Oregon og Washington som trygt demokratiske, mens North Dakota og Utah er trygt republikanske.

Forskjellen fra forrige stalltips er at jeg tipper at både Indiana, New Hampshire og Vermont skifter parti, i tillegg til North Carolina. Resultatet blir dermed uavgjort; hvert parti tar to stater fra det andre partiet.

Selv om spådommen altså er uavgjort, vil alt fra pluss to til demokratene til pluss fem for republikanerne være «innafor» det normale, utfra målinger og annen kunnskap om disse statene. Nedenfor tar jeg en kjapp gjennomgang, med tidspunkt for når valglokalene stenger i den enkelte delstat:

MIDNATT

John Gregg. (Foto: Facebook)
John Gregg. (Foto: Facebook)

Indiana: Guvernør og visepresidentkandidat Mike Pence (R) risikerer å bli arbeidsledig etter valget, og tingenes tilstand er også vanskelige for hans håndplukkede erstatter, viseguvernør Eric Holcomb. Han har slitt med å presentere seg som noe mer enn en blek versjon av Pence, og selv om noen av målingene viser at han begynner å slå igjennom, er det kanskje for sent. Tidligere delstatsrepresentant John Gregg (D) har holdt en sentrumsprofil og har fortsatt en liten ledelse på målingene og er nå svak favoritt til å vinne. Donald Trump tar staten i presidentvalget og jeg tror Todd Young er favoritt i senatsvalget – men Indiana har valgt moderate demokrater til guvernører tidligere og de kan meget vel gjøre det igjen. Om Holcomb allikevel drar dette i land, kan han takke Trump. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 01:00

Chris Sununu. (Foto: Wikipedia)
Chris Sununu. (Foto: Wikipedia)

New Hampshire: Her er det like jevnt som i Indiana. De to eksekutivrådsmedlemmene Colin Van Ostern (D) og Chris Sununu (R) ligger side ved side, men her tror jeg kanskje velgerne er klare for en forandring. (Merk at de fleste valglokaler vil være stengt 01:00, og TV-selskapene pleier ikke ta hensyn til at noen stenger 02:00). Svakt republikansk.

Phil Scott. (Foto: State of VT)
Phil Scott. (Foto: State of VT)

Vermont: Her har viseguvernør Phil Scott (R) hatt ledelsen i fire målinger på rad og jeg tror han nå er svak favoritt til å bli guvernør. Det er egentlig helt fantastisk om så skjer, for velgerne kommer samtidig til å returnere senator Pat Leahy (D) til Washington med over 60% og en pluralitet sier at om de hadde valget, ville de sendt sosialisten Bernie Sanders til Det hvite hus. Men som nevnt i oktober: I lille Vermont er personlige egenskaper vel så viktig som partitilhørigheten og Scott har helt klart drevet en bedre valgkamp enn Sue Minter (D). Svakt republikansk.

KLOKKEN 01:30

Roy Cooper. (Foto: State of NC)
Roy Cooper. (Foto: State of NC)

North Carolina: Her har guvernør Pat McCrory (R) gjort en god jobb i etterkant av en storm som herjet delstaten og han har ledet på et par målinger. Snittet viser dog fortsatt en liten ledelse til justisminister Roy Cooper (D). Utfallet er ikke på noen måte gitt, men jeg holder på at det mest fornuftige er svakt demokratisk.

Jim Justice (Foto: Facebook)
Jim Justice (Foto: Facebook)

West Virginia: Dette er en av få stater hvor flertallet av velgerne støtter helhjertet opp om Trump. Delstaten har gått klart til høyre i føderale valg og også i noen delstatsvalg. Dog har den demokratiske kandidaten, forretningsmann Jim Justice, ledet standhaftig på nesten alle målinger av guvernørvalget. Republikanerne må håpe på at Trumps popularitet kan dra dem over mållinjen, noe som meget vel kan skje. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 02:00

Chris Koster. (Foto: State of MO)
Chris Koster. (Foto: State of MO)

Missouri: Her ser det ut til at justisminister Chris Koster (D) fortsatt har en liten ledelse på veteran Eric Greitens (R). Ledelsen har blitt mindre mot slutten, og Trumps klare seier kan gi Greitens fire år som guvernør, men Missouri har en lang tradisjon med å splitte stemmene mellom føderale og lokale valg. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 04:00

Steve Bullock. (Foto: State of MT)
Steve Bullock. (Foto: State of MT)

Montana: Her er guvernør Steve Bullock (D) en stadig klarere favoritt til gjenvalg. Han er personlig populær og har rett og slett drevet en bedre valgkamp enn den verdikonservative Greg Gianforte (R). Staten kommer til å gå republikansk i presidentvalget, men det har ikke holdt velgerne fra å plukke demokratiske guvernører tidligere, inkludert Bullock i 2012. Trolig demokratisk.