God morgen! Det er mandag 24. oktober, Trump har holdt sin egen «Gettysburg Address» og Morgenkaffen er servert. Ukas AMPOLCAST publiseres senere i dag.

«I do have a temper. So, I mean, I imagine I’ve got an email or two out there that people might find unusual.»

Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine om det WikiLeaks’ har omtalt som en kommende «overraskelse.»

#2016SIRKUSET

Det er 15 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 5,9 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 86 % (538s polls only-modell) og 93 % (The Upshot). Dette innebærer en liten nedgang i RCP-snittet og 538-modellen, og en liten oppgang i The Upshot-modellen siden fredag.

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trumps «Gettysburg Address». Donald Trump holdt lørdag en tale i det historiske Gettysburg i Pennsylvania. Trump la blant annet frem en plan over saker han ønsker å få gjennom i sine første 100 dager som president. Policy-forslagene i Trumps «Contract for the American Voter» ble overskygget av Trumps fokus på det han omtaler som korrupte medier og på kvinnene som har anklaget ham for overgrep og upassende oppførsel. I talen startet han med å si at de lyver for å sverte kampanjen hans og at han kommer til å saksøke kvinnene etter valget. Han kritiserte også medienes stadige fokus på anklagene.

https://www.youtube.com/watch?v=OJniAA4m7Bo

Valgkampmanageren Kellyanne Conway kom til Trumps forsvar på CNNs «State of the Union» på søndag. Hun sa blant annet at mediene bruker altfor mye tid på å snakke om hvem som ligger an til å vinne, framfor å la velgerne bestemme valgets utfall på egenhånd. Les mer.

«Pay to play» og kongen av Marokkos tilbud til Clinton-stiftelsen. Wikileaks-avsløringene viser angivelig at en donasjon på 12 millioner dollar til Clinton-stiftelsen fra kongen av Marokko var på bordet mot at han fikk et møte med daværende utenriksminister Hillary Clinton. Valgkampmanager Robby Mook var gjest på «State of the Union» søndag, hvor han forsvarte Clinton ved å peke på at Clinton ikke dro til Marokko og at møtet derfor ikke fant sted (Bill og Chelsea Clinton tok derimot turen). Les mer.

Mørkerøde Texas ser lilla ut på nye målinger. Nye tall fra CBS er blant målingene som viser den tradisjonelt trygt republikanske delstaten på gli i demokratenes retning. Blant sannsynlige velgere leder Donald Trump med bare 3 prosentpoeng over Hillary Clinton. Trump er fortsatt favoritt til å vinne Texas, men det er er faretegn at målingene i det hele tatt viser Clinton innen målingens feilmargin. Les mer.

Tim Kaine kan bli sittende som senator fram til den eventuelle innsettelsen. Den demokratiske visepresidentkandidaten Tim Kaine kan bli sittende i Senatet i perioden mellom valgdagen 8. november og presidentinnsettelsen 20. januar 2017 dersom Clinton-Kaine vinner. Ansvaret for å peke ut en eventuell erstatter går til Virginia-guvernør Terry McAuliffe (D). Frem til et nytt navn er fremmet akter jeg å sitte i Senatet sa Kaine til NBCs Chuck Todd på «Meet the Press» i går. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Senate Update: The Last Week Has Been Very Kind To Democrats’ Hopes For A Majority» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «The news is very good for Democrats. The Democrat has a better chance than they did a week ago in all six states, although just barely in Indiana. Indiana, though, isn’t the big story. In Missouri, New Hampshire and Nevada, Democratic chances of winning are up dramatically.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.