Morgenkaffen torsdag 20. oktober: Siste debatt unnagjort

God morgen! Det er torsdag 20. oktober, Trump har sagt at han ikke nødvendigvis vil akseptere utfallet av valget, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We have some bad hombres and we’re going to get them out.»

Trump, under nattens debatt.

NYHETER

Rubio advarer eget parti mot Wikileaks. Det siste slippet av John Podestas hackede e-poster fra WikiLeaks har blitt brukt flittig av både Trump, Pence og en rekke andre republikanere til støtte for synet om at Clinton ikke er egnet som president. Onsdag gikk   senator Marco Rubio (R-Florida) mot strømmen blant republikanerne og uttalte at de lekkede e-postene må anses som forsøk fra en annen statsmakt på å påvirke det amerikanske valget, og at han ikke ville kommentere saker som har blitt offentliggjort gjennom slik lekkasjer. Han advarte også sine republikanske kolleger at situasjonen kunne slå tilbake på dem:

«Further, I want to warn my fellow Republicans who may want to capitalize politically on these leaks: Today it is the Democrats. Tomorrow it could be us.»

Rubio er for tiden involvert i en gjenvalgskampanje til Senatet der han får overraskende tøff motstand av Patrick Murphy (D-Florida, 18. distrikt). Rubios situasjon blir ikke bedre av at avisen Miami Herald, som har støttet han i årevis, nå har gitt sin støtte til Murphy. Rubio blir beskrevet som en skuffelse, blant annet fordi han står ved sin støtteerklæring til Trump. Les mer.

Trumps kampanjesjef toner ned «rigged»-retorikken. Påstandene om at valget er «rigged» har sittet løst hos Trump de siste ukene, og synspunktet har blitt møtt med både motbør men også støtteerklæringer blant republikanerne. Under et intervju med MSNBC  på onsdag ble Trumps kampanjesjef Kellyanne Conway spurt om hun mente det var risiko for omfattende valgjuks. Conway besvarte dette benektende:  «No, I do not believe that. So absent overwhelming evidence that there is, it would not be for me to say that there is.»

Hun la imidlertid til at hun oppfattet Trumps retorikk som relatert til behandlingen han får i media. Les mer.

#2016SIRKUSET

Den siste tv-debatten er unnagjort og det er 19 dager igjen til valgdagen. Clinton leder med 6,6 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 86,5 % (538s polls only-modell) og 92 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Siste debatt gjennomført. Debatten fant sted natt til torsdag i Las Vegas, Nevada og Chris Wallace fra Fox News var moderator.

Både Clinton og Trump inviterte personlige gjester til debatten, i det som må antas var forsøk på å vippe motstanderen av pinnen. På invitasjon fra Clinton stilte Meg Whitman, administrerende direktør i Hewlett-Packard og tidligere republikansk guvernørkandidat i California, samt mangemilliardæren Mark Cuban, kjent som eier av basketlaget Dallas Mavericks og investor på programmet Shark Tank. Whitman har gitt Clinton sin støtteerklæring og bidratt med betydelige summer til Clintons kampanje. Cuban har tidligere sådd tvil om Trump faktisk er milliardær og opptrådt med en hip-hop «diss» av Trump på The Late Show med Stephen Colbert.

På invitasjon fra Trump stilte Barack Obamas halvbror Malik Obama og Patricia Smith, moren til en av ofrene i angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi. Malik Obama har gitt sin støtte til Trump i valget og Trump har uttalt at «He gets it far better than his brother.» Smith, som talte på republikanernes landsmøte i Cleveland i sommer, har beskyldt Clinton for å ha «drept» sønnen hennes i Benghazi. Les mer.

Minneverdige øyeblikk fra debatten.  Debatten må sies å ha gått noe mer ryddig for seg enn forrige debatt og Chris Wallace gjorde en solid jobb som moderator. Partene sparret over blant annet våpenlovgivning, abort, innvandring og økonomien.

Det ble høy temperatur da Clinton ble spurt av Wallace om hennes tale til en brasiliansk bank kunne tas til inntekt for at hun støtter en «open border policy». Clinton benyttet spørsmålet til å fremheve Russlands rolle i WikiLeaks-lekkasjene og beskyldte Trump for å være en nikkedukke for Putin. Trumps respons var at det var Clinton som var nikkedukken.

Under temaet ulovlig innvandring kritiserte Clinton Trump for hans Mexico-besøk:

“He went to Mexico. Had a meeting with the Mexican president. He didn’t even raise it. He choked. And then got into a Twitter war because the Mexican president said ‘we’re not paying for that wall.'» Trump forholdt seg ukarakteristisk rolig og responderte: “I had a very good meeting with the president of Mexico. Very nice man.»

Under en diskusjon om atomvåpen viste Clinton til Trumps tilbakelendte holdning til at  land som Japan, Sør-Korea og Saudi Arabia eventuelt utvikler atomvåpen, som ledet til denne minneverdige replikkutvekslingen:

Når Trump ble konfrontert med den lange rekken beskyldninger om uanstendig oppførsel, svarte han at alt var oppspinn og at kvinnene som har beskyldt han er ute etter oppmerksomhet og alt er regissert av Clinton-kampanjen. Trump konkluderte: «I didn’t even apologize to my wife, who is sitting right here, because I didn’t do anything».

Det store samtaleemnet umiddelbart etter debatten var imidlertid at Trump, til forskjell fra hva han bekreftet etter den første debatten, nå ikke ville bekrefte at han vil akseptere utfallet av valget. Standpunktet må anses enestående i amerikansk politisk historie.

Clinton rettet krass kritikk mot Trump for dette og kalte standpunktet «horrifying». Les mer.

Hvem vant? I en meningsmåling utført av CNN / ORC rett etter debatten mente 52 % at Clinton vant debatten mot 39 % som mente Trump kom best ut av det. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Confessions of a Trump Fact-Checker» av Daniel Dale (Politico): «Thanks to the brazenness of Trump’s deceit, fact-checking, that unglamorous journalistic activity once mostly relegated to niche websites and little boxes beside newspaper articles, is having a moment. Big news organizations now assign teams of reporters to fact-check the debates in real time. CNN, among other networks, is using its bottom-screen chyrons to challenge Trump’s most obvious lies. And every day, full-time fact checkers take a false claim, or three, or four, and meticulously explain why it is wrong. I decided a month ago that this wasn’t enough.»

«No, the presidential election can’t be hacked» av Tal Kopan (CNN): «The Obama administration is accusing Russia of hacking US political organizations. States are reporting attempts — in one case successful — to breach voter registration databases. And the final days of the campaign are dominated by talk of whether the race is «rigged.»

The public is understandably concerned about the integrity of next month’s election.
But election officials and cyber experts say it’s virtually impossible for Moscow or some other outside group to influence the election outcome.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer