God morgen! Det er onsdag 19. oktober, kampen om Kongressen hardner til, samtidig som det lades opp til valgkampens tredje og siste presidentdebatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Hillary Clinton’s campaign has SO much money on its hands, that they are now focusing on down-ballot races instead of her own campaign.»

Senator Marco Rubio (R-Florida), i en e-post til sine støttespillere, etter det ble annonsert at Clinton ville flytte ressurser til områder med jevne kongressvalg.

#2016SIRKUSET

Natt til torsdag er det duket for den tredje og siste presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. AmerikanskPolitikk.no er på plass og kommer med debattnacshpiel i AMPOLCAST i morgen tidlig. Det er nå 20 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 6.9 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 87.6 % (538s polls only-modell) og 91 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Det lades opp til den siste debatten. Det har vært litt av et sirkus. Vi har vært vitne til alt fra Bernie Sanders “the american people are tired of your damn e-mails» til Chris Christies nedsabling av Marco Rubios presidentsjanser. Fra primærvalgkampens start til i dag har det vært 23 debatter. Klokken 03.00 (norsk tid), natt til torsdag går den siste debatten av stabelen.

Debatten finner sted i Las Vegas og blir ledet av Chris Wallace fra Fox News. Debattantene er selvfølgelig Hillary Clinton og Donald Trump. Tematikken som er valgt ut av moderatoren er blant annet statsgjeld, innvandring, utenrikspolitikk, økonomi og egnethet for presidentvervet. Altså tilnærmet hva som helst. Det er uansett rimelig å anta at også denne debatten kan bli amper, og det vil gi lav odds å satse på at både Clintons e-poster og Trumps adferd mot kvinner igjen kommer i fokus. Les mer.

Gjør klar popcornet og sett på kaffen, dette blir gøy.

Debatten vises på både NRK og TV2 Nyhetskanalen.

Bot-er dominerer twitter. Planlegger du å følge med på Twitter under presidentdebatten? Da kan det være greit å vite at ikke alt du leser faktisk stammer fra ekte mennesker. En ny studie viser at hele 712 000 tweets som ble postet under den forrige presidentdebatten kom fra brukere som er å betegne som bot-er. Dette er automatiske kontoer som drives av datamaskiner, ikke mennesker. Les mer.

Bernie Sanders og Elizabeth Warren var på Clintons «short-list» av visepresidentkandidater. Tirsdag ble en ny bolk med e-poster fra John Podestas e-postkonto sluppet gjennom WikiLeaks. Blant dem finner man en liste over potensielle visepresidentkandidater som ble vurdert av Clinton-kampanjen. Listen inneholder 39 navn, der i blant Senator Elizabeth Warren (D-Massechusets), Bill og Melinda Gates og Apples administrerende direktør Tim Cook. Helt nederst på listen finner vi også Clintons rival i primærvalget Senator Bernie Sanders (D-Vermont). Les mer.

Paul Ryan 2020? Donald Trump har denne uken vært i Wisconsin. Hjemstaten til Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt). Trump har gått kraftig til angrep på Ryan de siste ukene, og lot ikke muligheten gå fra seg da han ble intervjuet av ABC under sitt besøk til delstaten. Trump fikk da spørsmål om han trodde Ryan virkelig ønsker at Clinton skal tape presidentvalget i november. Presidentkandidaten svarte da at han kanskje heller trodde at Ryan selv ønsker å stille som president for republikanerne i 2020, og derfor ønsker at Clinton vinner årets presidentvalg. Under et radiointervju på tirsdag langet Trump også ut mot Ryans tiltro til at det ikke kom til å foregå valgjuks i november. Dette beviser, ifølge Trump, at Ryan er en naiv politiker. Les mer.

Kampen om Kongressen hardner til. I løpet av de to siste ukene har demokratenes sjanse for å gjenvinne flertallet i Senatet gått opp fra 50.1 til 75.3 prosent ifølge FiveThirtyEights senatsmodell. Dette blir blant annet drevet av at demokratenes kandidater i Missouri, North Carolina og Nevada har fått et byks på meningsmålingene. Nå får kandidatene også hjelp fra Clinton-kampanjen, som forflytter noen av sine ressurser til stater der de ser muligheten for at demokratene kan vinne kongresseter. Samlet sett bruker nå demokratene mer penger enn republikanerne i alle jevne senatsvalg utenom Florida. I et forsøk på å demme opp for demokratenes ressursfordel har den republikanske senatskomitteen tatt opp et lån på 15.3 millioner dollar som skal brukes til å støtte republikanske senatskandidater i de siste tre ukene av valgkampen.
Også i valget til Representantenes hus begynner partiene å øyne mulighetene for en demokratisk bølge i november. Republikanerne har for øyeblikket et stort flertall i forsamlingen, men det fryktes at mange republikanske kandidater kan bli med i dragsuget dersom Trump taper presidentvalget med stor margin. Konservative “Super Pacs” har derfor begynt å bruke millioner av dollar på å sikre seieren i valgdistrikt man tidligere anså som trygge for republikanerne. Samtidig rapporteres det at den demokratiske kongresskomiteen, etter å ha samlet inn rekordssummer i september, sitter på 45 millioner dollar som skal benyttes til å støtte sine kandidater til Representantenes hus. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Vietnamese-Americans Are No Longer A Lock For The Republican Party» av Farai Chideya (FiveThirtyEight): «In 1992, Republicans won among Asian-Americans by a 22-point margin in the presidential election, according to exit polls; in 2012, Asian-Americans voted Democratic by 47 points»

«Trump didn’t create the «rigged election» rhetoric. Republicans did» av German Lopez (Vox): «As unusual as Trump is in many ways, the idea of large-scale voter fraud is something that Republicans were perpetuating before Trump was their nominee for president.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.