President Barack Obama startet sin nasjonale karriere i Senatet. (Foto: Kongressen)

Senatet er det viktigste av de to kamrene i Kongressen. Uansett hvem som vinner presidentvalget, må vedkommende få gjennom sine kandidater til dommerverv og ministerposter; i tillegg skal internasjonale avtaler godkjennes der. Og høyst sannsynlig vil flere av kandidatene i 2020 komme herfra.

Mitch McConnell. (Foto: Kongressen)
Beholder Mitch McConnell (R) lederjobben? (Foto: Kongressen)

I 2016 er det valg på 34 senatsseter i klasse 3. Klassene har ingen annen betydning enn at de sier noe om når et sete er på valg. Republikanerne har den desidert vanskeligste jobben, siden de forsvarer 24 av 34. På den annen side har ikke demokratene vunnet netto seter i denne klassen siden valget i 1986.

Chuck Schumer. (Foto: Kongressen)
Tar Chuck Schumer (D) over? (Foto: Kongressen)

Demokratene må vinne netto 4 seter i år for å ha flertall i neste periode; 5 dersom de taper presidentembetet. Men selv om de vinner både Senat og Det hvite hus til høsten, trenger de trolig å ha et mer solid flertall, for presidentens parti taper tradisjonelt i mellomvalg og det er flere svært sårbare demokrater på valg i 2018.

Per lørdag 15. oktober tror jeg demokratene vinner netto tre seter: i så fall beholder republikanerne flertallet med 51 – 49. Dog er alt fra syv seters gevinst for demokratene til ett setes gevinst for republikanerne innenfor det jeg anser som sannsynlig. Ytterligere to republikanske stater er utsatt dersom vi får en demokratisk bølge.

En kjapp gjennomgang av de 34 delstatene, etter kategori:

Svakt demokratiske stater:

INDIANA

Todd Young. (Foto: Kongressen)
Todd Young. (Foto: Kongressen)

I Indiana avstår senator Dan Coats (R) fra gjenvalg og partiet nominerte kongressmann og veteran Todd Young til å erstatte ham, etter et noe bittert primærvalg. Indiana er en moderat konservativ delstat og var i utgangspunktet klassifisert som trygt for republikanerne, siden den demokratiske kandidaten, tidligere kongressmann Baron Hill, ikke hadde greid å samle inn stort med penger.

Evan Bayh. (Foto: Facebook)
Evan Bayh. (Foto: Facebook)

Rett før påmeldingsfristen trakk imidlertid Hill seg, og partiet utnevnte tidligere guvernør og senator Evan Bayh til ny kandidat. Han hadde over 10 millioner dollar på bok fra sin forrige senatskarriere og et universelt kjent og likt navn i delstaten og et rykte som sentrumsorientert. De første månedene ble det lekket flere interne målinger som ga ham tildels stor ledelse og disse ble sjelden kontret av republikanerne.

De siste ukene har imidlertid dette endret seg. Young og partiet har kjørt mange tøffe reklamer som anklager Bayh for ikke å ha bodd i delstaten på flere år og i tillegg at han gjennom sin lobbykarriere har blitt en del av «Washington». Begge anklager har stor sprengkraft og var årsaken til at daværende senator Dick Luger tapte den republikanske nominasjonen i 2012. At det er svært jevnt, bekreftes av at begge partier og en drøss organisasjoner har begynt å kjøpe reklame her.

Målingene viser nå ganske jevnt løp, men jeg holder fortsatt Bayh som svak favoritt til å vinne.

NEVADA

Harry Reid. (Foto: Kongressen)
Harry Reid. (Foto: Kongressen)

Her takker demokratenes leder Harry Reid for seg etter 30 år i Senatet og partiet nominerte tidligere justisminister Catherine Cortez Masto til å erstatte ham. Hun er i utgangspunktet favoritt, særlig i et presidentvalgår, men selv om delstaten får flere og flere hispanjoler er det mange av dem som ikke stemmer og Masto snakker ikke engang spansk.

Joe Heck. (Foto: Kongressen)
Joe Heck. (Foto: Kongressen)

Republikanerne skuslet bort en særdeles god sjanse til å kaste Reid i 2010, da de nominerte den spinnville delstatssenatoren Sharron Angle. I år har de imidlertid fått rett mann; lege, veteran og kongressmedlem Joe Heck. I tillegg til en sterk biografi har Heck greid å få Masto på defensiven og har drevet en eksemplarisk valgkamp. Han har ledet på de fleste målingene.

Catherine Cortez Masto
Catherine Cortez Masto. (Foto: Kandidatens hjemmeside)

Når jeg allikevel holder demokraten som knapp favoritt her, skyldes det at Nevada gjennom flere år har vist seg vanskelig å måle. Mange fremmedspråklige velgere og mange mennesker som flytter inn og ut gjør at det er usikkert hvor representative utvalg meningsmålerne når, og de undervurderer konsekvent de demokratiske kandidatene. I tillegg er det vanskelig å estimere Hecks problemer med Donald Trump, der han nå har tatt avstand og bedt Trump trekke seg – det kan tære på oppslutningen blant de lojale kjernevelgerne.

Så lenge Heck ikke har en konsekvent 5%-ledelse, tror jeg Cortez Masto i realiteten leder.

WISCONSIN

Ron Johnson. (Foto: Kongressen)
Ron Johnson. (Foto: Kongressen)

Den republikanske senatoren Ron Johnson ble valgt i bølgeåret 2010, da han slo ut den progressive helten Russ Feingold. I stedet for å stemme forholdsvis moderat, i pakt med sin hjemstats politiske kultur, har imidlertid Johnson gitt full gass og stemt sin ideologisk overbevisning fra første dag. Det er jo forfriskende å se en ærlig politiker, men særlig taktisk er det ikke, og Johnson og Kirk er nå de to mest utsatte republikanerne i landet.

Russ Feingold. (Foto: Facebook)
Russ Feingold. (Foto: Facebook)

Russ Feingold er ute etter revansje i år, og har ledet på nesten alle målinger, selv om det har vært en viss tiltetning i de siste ukene. Han var en av de mest venstrevridde senatorene, men også av de mest uavhengig tenkende, og det er noe folk i Wisconsin har respekt for.

Svak fordel Feingold.

Svakt republikanske stater:

MISSOURI

Roy Blunt. (Foto: Kongressen)
Roy Blunt. (Foto: Kongressen)

I Missouri stiller senator Roy Blunt til gjenvalg. Han var tidligere en av toppene for republikanerne i Huset, og var i utgangspunktet ansett som klar favoritt i denne moderat konservative staten. Blunt har vært flink til å pleie hjemstaten og står på relativt god fot med både hjemlige konservative og partiledelsen i Washington.

Jason Kander. (Foto: State of MO)
Jason Kander. (Foto: State of MO)

Demokratene nominerte administrasjonsminister Jason Kander, som var forholdsvis ukjent. Vervet er ikke just det rette å drive valgkamp fra og mange anså ham som en lettvekter. Han har imidlertid drevet en forbilledlig valgkamp og fikk mye oppmerksomhet (også nasjonalt) med en TV-reklame der han med bind for øynene setter sammen en AR-15 rifle, mens han snakker om hvordan han både er for å beskytte folks rett til å ha våpen, men også er tilhenger av «common sense» våpenkontroll.

Målingen har vist at løpet nå er ganske jevnt, selv om Blunt har en knapp ledelse og delstaten er brått blitt gjenstand for tunge investeringer fra de nasjonale partiene og interesseorganisasjonene.

Blunt har gått fra å være ganske sikker til kun svak favoritt.

NEW HAMPSHIRE

Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)
Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)

Her stiller senator og tidligere justisminister Kelly Ayotte (R) til gjenvalg. Hun vant meget klart mot en demokratisk kongressmann i 2010, og er personlig populær i delstaten. Hun har slitt en del med Trump, som vant delstaten og er pop blant republikanske kjernevelgere, men dypt mislikt blant den jevne velger. Hun landet endelig på å ta avstand, men det kan skade henne blant kjernevelgerne.

Maggie Hassan. (Foto: State of NH)
Maggie Hassan. (Foto: State of NH)

Demokratene stiller med sitt sterkeste navn, guvernør Maggie Hassan. Også hun er godt likt, og det er trolig delstatens to mest populære kandidater som møtes til dyst i november.

Målingene har vært ganske jevne, men jeg holder en liten knapp på at Ayotte ikke taper hele ti prosent av velgermassen på seks år.

NORTH CAROLINA

Richard Burr. (Foto: Kongressen)
Richard Burr. (Foto: Kongressen)

Den forholdsvise anonyme republikaneren Richard Burr sikter mot en tredje periode. Burr har hele veien vært forholdsvis positiv til Trump og tilsvarende knyttet til hans opp- og nedturer. Han er en helt grei konservativ, noe som i utgangspunktet skal gjøre ham til favoritt i denne svakt konservative vippestaten.

Deborah Ross. (Foto: NC State House)
Deborah Ross. (Foto: NC State House)

Burr utfordres av tidligere delstatsrepresentant Deborah Ross, som tok en klinkede klar seier i nominasjonsvalget. Hun var tilnærmet ukjent i starten, men i et presidentvalgår og med et svært jevnt guvernørvalg på stemmeseddelen, har det vist seg at hun er konkurransedyktig mot Burr.

Burr ligger bare litt foran Ross på målingene og han må håpe på at en del velgere som vil stemme på de demokratiske president- og guvernørkandidatene også vil stemme på ham.

PENNSYLVANIA

Pat Toomey. (Foto: Kongressen)
Pat Toomey. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Patric Toomey tapte knepent primærvalget i 2004 for senator Arlen Specter, som senere byttet parti. Han vant så et jevnt senatsvalg i 2010 med 51%. Han er en av Trumps sterkeste og mest høylydte kritikere, og har, gjennom taktisk stemmegivning, opparbeidet seg et rykte som forholdsvis moderat, selv om han er ideologisk godt ut på høyresiden.

Katie McGinty. (Foto: Facebook)
Katie McGinty. (Foto: Facebook)

Demokratene stiller med tidligere miljøminister og sist stabssjef for guvernøren, forretningskvinne Katie McGinty. Mange republikanere gned seg i hendene da hun ble nominert, siden de trodde det ville være enkelt å portrettere henne som en lettvekter og en partilojalist uten egne meninger. Trumps misere i delstaten har dog ført til at hun i høyeste grad er konkurransedyktig, og det er nå jevnt på målingene.

Toomey er den svakeste av svake favoritter.

Trolig demokratiske stater:

ILLINOIS

Mark Kirk. (Foto: Kongressen)
Mark Kirk. (Foto: Kongressen)

I Illinois ble senator Mark Kirk (R) valgt med knapp margin og godt under 50% i 2010, mot en demokrat med flere skandaler rundt seg. Kirk har forsøkt å holde en sentrumslinje i Senatet og har desperat holdt avstand til Trump, som er særs lite populær i Illinois. Allikevel er han den av de to sittende republikanerne som anses som mest sårbar og partiet har trukket seg ut av reklamemarkedet i staten.

Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)
Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)

Motstanderen er veteran og kongresskvinne Tammy Duckworth, som har ledet på nesten alle målinger i år. Kirks ene, lille håp er en arbeidsrettssak mot Duckworth, som pågår nå i oktober, der hun må svare for beskyldninger om trakassering fra perioden hun ledet delstatsdepartementet for veteraner.

Uten en slik skandale er Kirk ferdig og Duckworth kan gjøre seg klar for seks år i Senatet.

Trolig republikanske stater:

FLORIDA

Marco Rubio. (Foto: Kongressen)
Marco Rubio. (Foto: Kongressen)

Senator Marco Rubio forsøkte å vinne den republikanske presidentnominasjonen, men greide ikke engang å vinne sin egen hjemstat. Han hadde på forhånd varslet at han ikke ville ta gjenvalg til Senatet og hadde gitt uttrykk for at han mente det var en prateklubb. Etter massakren i Orlando ombestemte han seg offentlig (det hadde alt svirret rykter i noen uker) og nesten alle motkandidatene trakk seg. Han har samlet inn svært mye penger siden han trådte inn i valgkampen igjen.

Patrick Murphy. (Foto: Kongressen)
Patrick Murphy. (Foto: Kongressen)

Demokratene hadde et røft oppgjør mellom kongressmennene Alan Grayson (gal, men selfmade) og Patrick Murphy (tilregnelig, men pappagutt). Sistnevnte vant klart. Som i Arizona håpet demokratene i det lengste på at Trump skulle ta med seg senatoren i fallet, men Trump har vist seg fullt konkurransedyktig i Florida og Rubio ligger uansett flere prosent bedre an på målingene. Det demokratiske partiet kansellerte denne uken rundt 6 millioner dollar i TV-reklame, og det er intet godt tegn for Murphy.

Klar fordel Rubio.

LOUISIANA

David Vitter. (Foto: Kongressen)
David Vitter. (Foto: Kongressen)

Louisiana er i utgangspunktet en svært konservativ delstat, men også en stat der demokraten John Bel Edwards vant guvernørembetet i 2015. Hans republikanske motstander, den skandalebefengte senatoren David Vitter, tar ikke gjenvalg.

Louisiana har et svært uoversiktlig valgsystem, der alle stiller mot alle, uavhengig av partitilhørighet. Valget i november er strengt tatt kun første runde og dersom ingen får over 50% blir det en ny omgang i desember.

Årsaken til at jeg ikke har denne staten som trygt republikansk er nettopp faren for at republikanerne skal nominere en uspiselig kandidat, slik de gjorde med Vitter i 2015. Da har en moderat demokrat en liten sjanse. Det er til og med en ikke helt neglisjerbar mulighet for at de konservative stemmene splittes slik at to demokrater går videre.

John Kennedy. (Foto: State of LA)
John Kennedy. (Foto: State of LA)

Så langt tyder dog alle målinger på at vinneren av første runde blir delstatens finansminister, republikaneren John Kennedy. I så fall blir dette et trygt republikansk sete i desember. Pr i dag ser det til og med ut som at han får følge til andre runde av den republikanske kongressmannen Charles Boustany, og da er i hvert fall setet trygt.

Men frem til valgresultatet faktisk er klart, er ‘trolig republikansk’ den riktige vurderingen av dette valget.

Trygt demokratiske stater:

CALIFORNIA

Kamala Harris. (Foto: State of CA)
Kamala Harris. (Foto: State of CA)
Loretta Sanchez. (Foto: Kongressen)
Loretta Sanchez. (Foto: Kongressen)

Senator Barbara Boxer (D) tar ikke gjenvalg. Cali­fornia har et valg­system der alle stiller på samme stemme­seddel, og de to med flest stemmer, uav­hengig av parti­til­hø­righet, går videre til valget i november. Denne gangen var det to demokrater som gikk videre; delstatens justisminister Kamala Harris og kongresskvinne Loretta Sanchez. Harris tok flest stemmer i juni og har ledet på alle målinger. Hun regnes for å være noe til venstre for Sanchez, så sistnevntes eneste sjanse ligger i å fremstå som mer spiselig for republikanske og uavhengige velgere. Problemet med en slik strategi er at hun risikerer å skyve fra seg demokrater uten å få noen særlig støtte i de nevnte gruppene.

Trolig seier til Harris.

COLORADO

Michael Bennet. (Foto: Kongressen)
Michael Bennet. (Foto: Kongressen)

Senator Michael Bennet (D) ble oppnevnt til å ta over for Ken Salazar, som ble innenriksminister for Barack Obama i 2009. Han tok en knapp seier med bare 48% mot en svak republikaner i 2010 og var derfor på forhånd ansett som truet. Republikanerne skjøt imidlertid seg selv i foten da de nominerte den altfor konservative fylkesråden Darryl Glenn. Han har knapt samlet inn penger og ligger langt etter på meningsmålingene.

Bennet er trygg i nye seks år, og republikanerne har kun seg selv å takke.

CONNECTICUT

Richard Blumenthal. (Foto: Kongressen)
Richard Blumenthal. (Foto: Kongressen)

Senator Richard Blumenthal (D) var tidligere justisminister i delstaten i 20 år. For republikanerne stiller veteran og delstatsrepresentant Dan Carter, som tok over 85% på det republikanske årsmøtet. Carter er en seriøs kandidat, men når partiet ikke fikk has på Blumenthal i jubelåret 2010, får de det neppe nå heller.

Seks nye år på Blumenthal.

HAWAII

Brian Schatz. (Foto: Kongressen)
Brian Schatz. (Foto: Kongressen)

Nest etter California er vel dette den tryggeste demokratiske delstaten. Senator Brian Schatz ble utnevnt til å ta over for avdøde Daniel Inouye og vant deretter suppleringsvalget i 2014. Republikanerne hadde et halvt dusin noksagter å velge mellom og valgte tidligere delstatssenator John Carroll, som tapte nominasjonsvalget i 2012.

Schatz er garantert sin første seksårsperiode.

MARYLAND

Chris Van Hollen. (Foto: Kongressen)
Chris Van Hollen. (Foto: Kongressen)

Demokraten Barbara Mikulski avstår fra gjenvalg, og partiet nominerte kongressmann Chris Van Hollen til å erstatte henne. Delstaten valgte ganske overraskende republikaneren Larry Hogan til guvernør i 2014, men de er sjanseløse i årets senatsvalg, selv om de nominerte sin sterkeste kandidat, delstatsrepresentant Kathy Szeliga.

Van Hollen vil formodentlig vise seg som en stjerne også i dette kammeret av Kongressen. Bli ikke overrasket dersom han sikter mot presidentjobben i 2020 eller 2024.

NEW YORK

Demokraten Chuck Schumer blir demokratenes gruppeleder etter valget, og spørsmålet er kun om han blir flertallsleder eller mindretallsleder. Han er garantert gjenvalg mot republikaneren Wendy Long.

Schumer og Hillary Clinton kommer begge til å vinne Donald Trumps hjemstat med tosifrede tall.

OREGON

Demokraten Ron Wyden er garantert en ny seksårsperiode mot IT-konsulent og evig kandidat Mark Callahan.

VERMONT

Pat Leahy. (Foto: Kongressen)
Pat Leahy. (Foto: Kongressen)

Den eneste demokratiske senator i delstatens 215-årige historie, og den lengst sittende senator i den nåværende Kongressen, Patrick Leahy går for en åttende periode og kommer til å få det. Republikanerne stiller med en seriøs kandidat, forretningsmannen Scott Milne, som kom svært nær å vinne guvernørvalget i 2014.

Vermont er ikke like villige til å vurdere republikanere ved føderale valg og Leahy er trygg.

WASHINGTON

Senator Patty Murray har helt siden sin første senatsvalgkamp i 1992 vært undervurdert som en lettvekter, men fire seiere senere er hun klar for sin femte periode. Republikanerne stiller med tidligere partiformann Chris Vance.

Seks nye år for «mom in tennis shoes», som hun ble avfeid med på 80-tallet.

Trygt republikanske stater:

ALABAMA

Richard Shelby. (Foto: Kongressen)
Richard Shelby. (Foto: Kongressen)

Senator Richard Shelby (R) er klar for sin sjette embetsperiode. Shelby er en konservativ politiker fra en av USAs mest konservative delstater. Han er godt kjent med sin delstats behov og han har den politiske tyngden til å skaffe det, i alle fall i valgår. Som leder av Senatets bankkomite har Shelby håvet inn vanvittig mye penger og brukte dem som en full sjømann i nominasjonskampen. Han cruiset til renominasjon og kommer til å cruise mot demokratenes kandidat, pasientrettsforkjemper og hasjlegaliseringsaktivist Ron Crumpton.

ALASKA

Lisa Murkowski. (Foto: Kongressen)
Lisa Murkowski. (Foto: Kongressen)

Senator Lisa Murkowski (R) vant et ganske spesielt valg i 2010. Hun ble utpekt av sin far, Frank Murkowski, til å etterfølge ham da han ble valgt til guvernør i 2002. Hun vant knapt i 2004 og tapte faktisk sitt partis nominasjon til Senatet i 2010, men kom tilbake og vant valget som uavhengig kandidat med under 40%. Det vanvittige er at hun stilte som write-in, dvs. at velgerne måtte skrive inn navnet hennes på stemmeseddelen. Mannen som slo henne i primærvalget i 2010, advokat Joe Miller, stiller i år for libertarianerne. For demokratene stiller tidligere delstatsrepresentant (og ex-republikaner) Ray Metcalfe. Han hadde sin embetsperiode tilbake i 1979-83 og har tidligere tapt den demokratiske nominasjonen både til Huset og til Senatet. Metcalfe har ellers gått fra moderat republikaner til å love at han vil bli Bernie Sanders beste allierte om han blir valgt.

For andre gang kan resultatet bli Murkowski – Miller – demokraten.

ARIZONA

John McCain. (Foto: Kongressen)
John McCain. (Foto: Kongressen)

Senator og republikansk presidentkandidat i 2008, John McCain tar gjenvalg til sin sjette periode. Han leder forsvarskomiteen og er partiets ledende hauk i utenrikspolitikken. McCain har i alle år vært kjent som en konservativ, men ikke nødvendigvis partibunden politiker og hans tidvise forsøk på å finne kompromisser med demokratiske kolleger har gjort ham mektig upopulær blant en del konservative primærvelgere i hjemstaten. Demokratene nominerte kongresskvinne Ann Kirkpatrick, som har greid å holde et vippesete i to valg. Det synes imidlertid å være grenser for hvor mye Kirkpatrick greier å appellere til sentrumsvelgere, for McCain har etablert en klar ledelse på de siste målingene.

Trygg seier for republikanernes fremste hauk.

ARKANSAS

Senator John Boozman (R) slo ut en sittende demokrat i 2010. Han var sykmeldt en periode, men etter en hjerteoperasjon har han vært frisk og rask. Demokratene nominerte den tidligere føderale anklageren Conner Eldridge. Han er en seriøs kandidat, men stiller nok i feil delstat.

Boozman har ledet på alle målinger og kommer til å feie Eldridge av banen i november.

GEORGIA

Johnny Isakson. (Foto: Kongressen)
Johnny Isakson. (Foto: Kongressen)

Senator Johnny Isakson (R) ble dignostisert med Parkinsons i 2015, men går for en tredje periode. Også her hadde demokratene forhåpninger om å kunne konkurrere, særlig siden noen tidlige målinger ga Hillary Clinton ledelsen i staten. Partiet nominerte den velstående forretningsmannen Jim Barksdale, i håp om at han kunne finansiere sin egen valgkamp. Dessverre for dem har hverken penger eller Clinton hjulpet og Isakson har ledet klart på de siste målingene.

IDAHO

Senator Mike Crapo (R) tar gjenvalg til sin fjerde periode. Demokratene nominerte advokat og bankier Jerry Sturgill.

Idaho er en av USAs mest konservative delstater og Crapo kommer til å vinne stort.

IOWA

Chuck Grassley. (Foto: Kongressen)
Chuck Grassley. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Chuck Grassley er 83 år gammel, men fortsatt sprek som en fole. Han sikter mot sin syvende periode og kommer til å få det. Demokratene hadde lenge et visst håp om å konkurrere her og nominerte tidligere viseguvernør Patty Judge. Målingene gir imidlertid over 15% ledelse til Grassley.

Greit gjenvalg.

KANSAS

Senator Jerry Moran (R) får ubetydelig motstand fra advokat Patrick Wiesner.

Greit gjenvalg.

KENTUCKY

Rand Paul. (Foto: Kongressen)
Rand Paul. (Foto: Kongressen)

Senator Rand Paul stilte til den republikanske presidentnominasjonen, men var blant de første til å trekke seg. Demokratene stiller med borgermesteren i Lexington, Jim Gray. Han er en seriøs kandidat, men i konservative Kentucky blir nok en homofil liberaler litt for mye å svelge mot en populær republikaner.

Trygt republikansk.

NORTH DAKOTA

Tidligere guvernør John Hoeven (R) kommer til å få greit gjenvalg mot delstatsrepresentant Eliot Glassheim (D).

Trygt republikansk.

OHIO

Rob Portman. (Foto: Kongressen)
Rob Portman. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Rob Portman startet valgkampen som en av de mest utsatte senatorene, men har i løpet av valgkampen festet grepet. Demokratene nominerte tidligere kongressmann og guvernør Ted Strickland, som skulle vært en sterk kandidat på papiret, men som har vist seg helt ute av stand til å konkurrere, både politisk og økonomisk.

Grei seier til Portman.

OKLAHOMA

Senator James Lankford (R) ble valgt i et suppleringsvalg i 2014 og stiller til sin første seksårsperiode. Demokratenes kandidat er PR-konsulent Mike Workman.

Lankford er storfavoritt i en svært konservativ delstat.

SOUTH CAROLINA

Også Tim Scott (R) ble valgt i et suppleringsvalg i 2014, og stiller til sin første seksårsperiode. Demokratene nominerte pastor Thomas Dixon.

Sikker seksårsperiode for Senatets eneste svarte republikaner.

SOUTH DAKOTA

John Thune. (Foto: Kongressen)
John Thune. (Foto: Kongressen)

Republikaneren John Thune slo ut daværende majoritetsleder Tom Daschle (D) i 2004 og ble deretter gjenvalgt uten motstand i 2010. Også i 2016 var han lenge uten en motstander, men demokratene klarte i siste liten å overtale forretningsmann og skolestyremedlem Jay Williams til å stille.

Walk-over for Thune.

UTAH

Senator Mike Lee (R) utfordres av transgenderaktivist Misty Snow (D).

Så trygt republikansk som overhodet mulig.