Ifølge stalltipset vårt for oktober sitter Hillary Clinton igjen med 272 valgmenn før de jevneste delstatene i det hele tatt er fordelt. Clinton har med andre ord valgseieren i lomma.

Totalt tildeler vi Hillary Clinton 340 valgmenn mot Donald Trumps 198, 14 valgmenn i Clintons favør siden september:

stalltips-oktober-2016

Clinton trenger ingen av de jevneste delstatene for å vinne valget. For å vinne i november må Trump dermed snu alle delstatene som nå er svakt demokratiske, i tillegg til én av de sju delstatene som er trolig demokratiske.

Kategoriene, symbolisert av de ulike fargesjatteringene overfor (fra mørkt til lyst):

Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre kandidaten.

Toss-ups er for pingler.

Endringer

  • North Carolina fra svakt republikansk til svakt demokratisk.
  • New Hampshire fra svak til trolig demokratisk
  • Utah fra trygg til trolig republikansk.
  • Minnesota fra trolig til trygt demokratisk.

D-SVAK
North Carolina (endring). Denne delstaten stemte i 2008 på en demokrat for første gang siden 1976, og ligger an til langvarig status som vippestat. Romney hentet North Carolina tilbake i 2012, og det finnes ingen realistiske scenarioer hvor Trump vinner Det hvite hus uten North Carolina. Delstaten er en av Trumps sterkeste vippestater, men nå har Clinton tatt ledelsen. Delstaten er en viktig indikator for hvordan Trump ligger an for tiden. Vi tror #TrumpTapes og republikanernes flukt fra Trump gjør at hun tar med seg NC også.

Ohio: Ingen republikaner har vunnet et presidentvalg uten å vinne den ultimate vippestaten Ohio, og det kommer til å være tilfellet også etter 2016-valget. Målingene har generelt vært jevne, men med en liten fordel Trump. Siden den første debatten har dette ikke lengre vært tilfellet, da Clinton har tatt ledelsen. Vi tror hun vinner Ohio.

Florida: Den jevneste delstaten for fire år siden har hatt jevne målinger også denne gangen. Det var dødt løp før den første debatten, men siden da har Clinton ledet i alle utenom én måling. Trump må gjøre opp for mye dårlig presse for å hente ledelsen tilbake i The Sunshine State, og han må vinne her hvis han skal flytte inn i Det hvite hus i januar.

Nevada: Innvandring gjør at Nevada – som Trump ikke kan uttale navnet på – trender mer og mer demokratisk, men ikke like raskt som i Colorado og Arizona. Obama vant to komfortable seire her, men Trump virker å ha en appell i The Silver State. Målingene er jevne, men i favør Clinton.

R-SVAK
Iowa: Endring fra 2012. Trump har holdt en stabil ledelse her gjennom valgkampen, uten at Clinton har mistet helt følge. Den populære senatoren Chuck Grassley (R) ser ut til å vinne gjenvalg med nærmere tosifret margin, men Trump er ikke like populær. Den eneste målingen etter den første debatten, fra den meget solide pollsteren Ann Selzer, gir Trump en ledelse på fire prosentpoeng.

Maine, 2. valgkrets: Sammen med Nebraska splitter Maine sine valgmenn etter valgkretser. To valgmenn følger resultatet fra delstaten som helhet, mens de andre følger resultatet i hver sin valgkrets. Maines nordlige, rurale, andre valgkrets passer Trump bra. Trump har hatt flere arrangementer i Maine, og leder på de fleste målinger i den andre valgkretsen.

Arizona: Som i de andre delstatene som grenser mot Mexico går de demografiske trendene i favør demokratene også i Arizona. Senator John McCain (R), som leder an i sin gjenvalgskampanje mot Ann Kirkpatrick, har nylig droppet sin støtte til Donald Trump, og sagt han skal skrive inn Mike Pence eller Lindsey Graham på valgdagen. Clinton leder i den nyeste målingen, noe som kanskje vil fortsette som følge av #TrumpTapes, men vi tror fortsatt Donald Trump til slutt henter hjem seieren her på valgdagen 8. november.

Georgia: Georgia er av delstatene som beveger seg raskest mot demokratene, med økt innvandring og et voksende Atlanta-område. At det i det hele tatt er jevnt i Georgia tyder på at et valgskred for Hillary Clinton ikke er usannsynlig. Trump holder likevel en ledelse på målingene, og det vi har av data etter den første debatten viser at ledelsen foreløpig holder.

D-TROLIG
New Hampshire (endring): Trump vant stort i primærvalget her, mens Hillary tapte for Bernie. Senator Kelly Ayotte (R) har lenge sagt at hun skal stemme på Trump, uten å gi sin fulle støtte, noe hun etter #TrumpTapes ikke gjør lengre. Clinton leder for øyeblikket med seks prosentpoeng på Trump. Hennes stabile ledelse over lengre tid, kombinert med Trumps nedadgående trend gjør at vi nå føler oss enda sikrere på det endelige utfallet i New Hampshire.

Pennsylvania: Pennsylvania er ofte en fristelse for republikanerne, men selv om det ofte er jevnt har demokratene vunnet hvert eneste presidentvalg her fra og med 1992. Trump appellerer til arbeiderklassen sentralt og i vest (Pittsburgh samt de rurale områdene), og dette er den viktigste «blå» delstaten som har beveget seg mot høyre de siste to tiårene. Clintons stabile ledelse krympet før den første debatten, men har økt betraktelig siden. Mens senator Pat Toomey (R) leder med minst mulig margin ligger Trump over åtte prosentpoeng bak. Han har med andre litt av en jobb som må gjøres før Pennsylvania nærmer seg rødt.

Virginia: Med sin velutdannede velgermasse, inkludert innflytelsesrike kvinnelige forstadsvelgere, er Virginia en av de vippestatene som har gått lengst mot demokratene siden 1992. Hillary har også den lokale senatoren (samt den tidligere guvernøren) Tim Kaine med seg på valgseddelen. Trump har ikke ledet en eneste offentlig måling av Virginia, men Clintons ledelse har aldri vært stor nok til å ta delstaten helt av kartet.

Colorado: Colorado så lenge like komfortabel ut som Virginia for Clinton, men før den første debatten eliminerte Trump nesten hele hennes forsprang. Etter debatten har The Centennial State sklidd tilbake til Clinton. Nærmere svak enn trygg.

Wisconsin: Delstaten ble lenge ansett som en mulighet for Trump til å utvide sitt valgmannskart. Det har ikke skjedd, på tross av motstand mot frihandel og handelsavtaler blant arbeiderklassevelgere. Cruz vant primærvalget her, og velgerne stoler ikke på Trump. Det reflekteres i målingene.

Michigan: Som i Wisconsin har Clinton holdt en ledelse på målingene med mer enn fem prosentpoeng. Hun har også en komfortabel ledelse i FiveThirtyEights valgmodell. Det finnes fortsatt en stor arbeiderklasse i Michigan, så Trump kan fortsatt vinne her, men før det skjer må seieren sannsynligvis være så stor at han også tar med seg de fleste av delstatene klassifisert som svakt demokratiske. Det ser som sagt ikke ut som det kommer til å skje.

Maine: Gjennom september ledet Clinton på målingene i Maine med kun 3-5 prosentpoeng, og dette etter å ha hatt en tryggere ledelse i august. Vi anser likevel denne tradisjonelt demokratiske delstaten som trolig i Clintons hjørne.

R-TROLIG
Missouri: Sammen med Arizona og Georgia er det et dårlig tegn for republikanerne at Missouri er i spill. Målingene viser alt fra Clinton-ledelse til tosifret Trump-ledelse. Gjennomsnittet gir Trump en solid ledelse, men ikke nok til å ta Missouri helt av kartet. Det har blitt jevnere siden den første debatten, og i spinrommet etter den 2. tv-debatten fortalte Missouri-senatoren Claire McCaskill (D) meg at hun tror Clinton kommer til å vinne her med et hårstrås margin.

Nebraska, 2. valgkrets: Mens Trump spiller for en ekstra valgmannsstemme i Maine gjør Clinton det samme i Nebraskas andre valgkrets, som ble vunnet av Obama i 2008. Valgkretsen består av Omaha og omegn. Den eneste målingen vi har herfra gir Trump en ledelse på ni prosentpoeng, men én måling fra Emerson (som har vært veldig fordelaktige for republikanere gjennom hele valgkampen) er ikke nok til å fjerne all usikkerhet.

Utah (endring): I september flyttet vi Utah fra trolig til trygg republikansk, men nå endrer vi den tilbake. Delstaten er notorisk mørkerød, men mormonerne er høyst skeptiske til Trump (og Clinton for den saks skyld). De nyeste avsløringene hjelper heller ikke Trump blant disse velgerne. Liberterianeren Gary Johnson ligger på 13 prosent på de nyeste målingene, mens den uavhengige republikaneren Evan McMullin har 12 prosents oppslutning. Senator Mike Lee (R), som aldri har støttet Trump, mener nå han burde trekke seg, mens guvernør Gary Herbert (R) og tre av fire av Utahs representanter til Huset har trukket sin støtte. I snitt ligger Trump på 37 prosent, mens Clinton har 24 prosents oppslutning.

Stalltipsene er utarbeidet av Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten for AmerikanskPolitikk.no.

Foto: Barbara Kinney for Hillary for America.